Co kuchař, to vlastní recept na gulášovou polévku. Z původního základního receptu, který byl jednoduchý a obsahoval minimální množství ingrediencí, se vyvinula řada nejrůznějších variant a obměn. Zakládají se většinou na přidání dalších surovin.
Fantazii se meze nekladou, ale přece jen – klasika je klasika, a pokud vycházíte z kvalitních základních surovin, je to i klasika zdravá. Gulášová polévka z pytlíku nebo konzervy rozhodně nemají to správné kouzlo.
Suroviny na Pardubickou gulášovou polévku
I když se v různých receptech vyskytují všemožné varianty užití jiného masa nebo i gulášové polévky bezmasé, základem klasické gulášové polévky je hovězí maso, většinou přední. Jaké ingredience tedy budete potřebovat?
400 gramů hovězího masa, 60 gramů tuku, 60 gramů hladké mouky, velká cibule, 300 gramů brambor, stroužek česneku, sůl, pepř, kmín, majoránka, mletá sladká paprika, cca 2 litry vody.
Postup při vaření Pardubické gulášové polévky
Hovězí maso nakrájejte na malé kousky. Rozpusťte a rozpalte tuk, zpěňte na něm drobně nakrájenou cibuli a poduste maso. Když maso vysmahne, lehce ho poprašte moukou a sladkou paprikou a osmahněte. Podlijte trochou vody, osolte a chvilku duste.
Pak přidejte zbytek vody a maso vařte. Když je skoro měkké, přidejte na kostičky pokrájené oloupané brambory a prolisovaný česnek. Zahustěte tmavou jíškou a provařte. Okořeňte pepřem, kmínem a trochou majoránky.
Tip: Původní varianta gulášové polévky se vařila bez papriky, česneku a majoránky.
Čím doplnit gulášovou polévku
Samotná gulášová polévka je dostatečně výživná i hustá, aby se dala jíst i bez přílohy. Pokud chcete být originální, můžete ji podávat ve vydlabaném malém kulatém bochníku chleba.
Tmavý nebo černý chléb k této polévce také chutná. Mnozí lidé ji milují s klasickým čerstvým pečivem, které můžete jak zakoupit, tak upéci doma.
Podívejte se i na další Pardubické recepty na Pardubky.cz