Bramborový škrob Vše, co je třeba vědět a co 100% nevíte
Bramborový škrob je extrahovaný škrob z brambor. Po vysušení se škrob změní na lehkou, práškovitou konzistenci podobnou mouce a je běžnou ingrediencí, která se objevuje v několika receptech.
Při výrobě bramborového škrobu člověk drtí syrové brambory, které oddělují škrobová zrna od zničených buněk. Škrob se poté vyčistí a nechá se uschnout. Po zaschnutí vytvoří bramborový škrob bílou, práškovitou konzistenci podobnou mouce.
Bramborový škrob je bez lepku , což znamená, že v některých receptech může účinně fungovat jako alternativa hladké mouky bez lepku.
Použití bramborového škrobu
Bramborový škrob je běžnou ingrediencí, která se objevuje v různých receptech.
Zahušťovadlo
Jedno z hlavních použití bramborového škrobu je jako zahušťovadlo v různých receptech, protože účinně absorbuje vodu.
Extrémní teplo však může způsobit rozpad škrobu, což znamená, že nemusí správně absorbovat vlhkost, což znemožňuje jeho zahušťovací účinek. Proto je nejlepší škrob jemně zahřát a postupně přidávat do omáček.
Recepty, které obsahují bramborový škrob jako zahušťovadlo, zahrnují:
- polévky a omáčky
- koláče
- omáčky
- dušená masa a kastroly
Bezlepková alternativa k mouce
Vzhledem k tomu, že je bezlepkový, může být bramborový škrob vhodnou bezlepkovou alternativou mouky v receptech na pečení.
Příliš mnoho bramborového škrobu však může dát pečenému zboží suchou, drobivou strukturu. Proto může být součástí receptů na pečení spolu s dalšími škroby.
Mezi běžné recepty na pečení, které používají bramborový škrob, patří:
- vdolky
- rychlé recepty na chléb
- bezlepkové moučné směsi
Smažení jídla
Škrob vyráběný z brambor by mohl sloužit jako vhodný obal na smažené jídlo. Před smažením může pokrývat potraviny, jako je kuřecí maso, ryby nebo zelenina.
Potah z bramborového škrobu může během smažení dát potravinám zlatou a křupavou vnější vrstvu.
Bramborový škrob – Výhody
Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro tělo. Existují tři hlavní typy:
- cukry
- škroby
- vláknina
Tyto sacharidy jsou obsaženy v řadě rostlinných potravin a mléčných výrobků. Pokud ho člověk neohřívá ani nevaří, obsahuje bramborový škrob druh škrobu, který se nazývá rezistentní škrob .
Tenké střevo nestráví odolné škroby. Rezistentní škroby procházejí do tlustého střeva, kde začínají kvasit. Během fermentačního procesu tyto rezistentní škroby krmí přátelské bakterie přítomné ve střevě.
Existuje několik možných zdravotních výhod konzumace rezistentních škrobů v bramborovém škrobu, včetně následujících.
Škrob z brambor může zlepšit citlivost na inzulín
Některé výzkumy ukázaly, že rezistentní škrob může zvýšit citlivost člověka na inzulín.
Jedna studie z roku 2016 uvádí: muži s nadváhou jedli každý den jen 15–30 gramů rezistentního škrobu. Vykazovali zvýšenou citlivost na inzulín než účastníci, kteří nejedli potraviny s rezistentním škrobem.
Zvýšená citlivost na inzulín může hrát roli při snižování rizika vzniku obezity, cukrovky a srdečních onemocnění.
Je však třeba poznamenat, že účastnice ženy nezaznamenaly stejné výsledky jako muži v této studii. Vědci požadují další studie k určení důvodu.
Bramborový škrob může zlepšit trávení a zdraví tlustého střeva
Jako odolný škrob fermentuje a živí zdravé bakterie uvnitř tlustého střeva, protože se přeměňuje na mastné kyseliny s krátkým řetězcem.
Butyrát je mastná kyselina s krátkým řetězcem, která se tvoří během tohoto procesu hraje důležitou roli v buňkách tlustého střeva.
Butyrát může snížit úrovně zánětu v tlustém střevě, které mohou pomoci snížit riziko vzniku řady zažívacích potíží.
Teoreticky může snížit riziko rozvoje zánětlivých problémů v tlustém střevě včetně:
- zánětlivý kolorektální karcinom
- ulcerózní kolitida
- zácpa
- průjem
- Crohnova nemoc
- divertikulitida
Nicméně, většina z výzkumů butyrátu a rezistentního škrobu zahrnovala zvířata, nikoli lidi. Proto je zapotřebí více studií na lidech, aby bylo možné nastínit, zda tyto výhody ovlivňují lidi.
Rezistentní škrob může zlepšit úsilí o hubnutí
Studie z roku 2018 zjistili, že konzumace odolného škrobu pomáhá lidem cítit se po jídle plnější. Během studie účastníci jedli 30 g rezistentního škrobu každý den po dobu 6 týdnů. Tím se snížil počet hormonů, které vyvolaly hlad u jinak lidí, kteří měli nadváhu.
Jednotlivci, kteří jedli rezistentní škrob, měli také zvýšené hladiny sloučenin, které jim ráno pomohly cítit menší hlad.
Rezistentní škrob ve stravě může pomoci při snižování hmotnosti tím, že zvýší pocit plnosti po jídle a prodlouží dobu, po kterou se člověk cítí plný.
Bramborový škrob – Rizika
Bramborový škrob obecně nemá pro člověka mnoho zdravotních rizik. Rezistentní škroby, jako je škrob z brambor, působí podobně jako vláknina, což znamená, že po konzumaci existuje jen velmi málo vedlejších účinků.
Někteří jedinci však mohou zjistit, že konzumace velkého množství bramborového škrobu vyvolává plynatost a nadýmání.
Kde koupit bramborový škrob
Osoba si může koupit škrob z brambor na následujících místech:
- ve větších supermarketech
- ve specializovaných obchodech se zdravou výživou
- u několika online prodejců
Náhražky bramborového škrobu
Existuje několik alternativ k bramborovému škrobu. Osoba jej může nahradit jednou z následujících možností:
- Kukuřičný škrob je vhodný k zahušťování omáček a smažení.
- Pšeničná mouka je užitečná pro pečení, ale obsahuje lepek.
- Arrowroot prášek je vhodný pro bezlepkové pečení a zahušťování omáček.
- Rýžová mouka je druh mouky vhodný pro bezlepkové pečení a zahušťování omáček.
- Tapiokový škrob funguje dobře v bezlepkových pekařských a zahušťovacích omáčkách.
Bramborový škrob vs. bramborová mouka
Není stejný jako bramborová mouka první je extrahovaný škrob z drcených brambor. Při výrobě bramborové mouky člověk oloupe celé brambory před vařením, sušením a rozemletím na jemný prášek.
Tyto dva produkty se liší mnoha způsoby. Zatímco bramborový škrob obsahuje pouze škrob, bramborová mouka obsahuje škrob, vlákninu a bílkoviny. Bramborový škrob je také bez chuti, zatímco bramborová mouka má výraznou bramborovou chuť.
Škrob z brambor vs. sladký bramborový škrob
Sladký bramborový škrob je podobný bramborovému škrobu v tom, jak ho člověk vyrábí. Má však různé vlastnosti, což znamená, že se může pochlubit různými typy receptů jako běžný bramborový škrob.
Sladký bramborový škrob je zrnitější než bramborový škrob. Je také těžší rozpustit ho ve vodě než běžný škrob z brambor, takže není tak účinný jako zahušťovadlo.
Sladký škrob z brambor se někdy objevuje v následujících typech receptů:
- Čínské recepty dim sum
- nudle
- marinády na žebra a jiná podobná masa před pečením nebo smažením
Modifikovaný bramborový škrob
Obecně mnoho škrobů nemá požadované vlastnosti, které je činí vhodnými pro použití v některých potravinářských výrobcích. Některé společnosti proto vyrábějí modifikované škroby, aby tyto vlastnosti změnily.
Výrobci vytvářejí modifikovaný škrob v laboratoři pomocí enzymů nebo chemikálií ke změně struktury škrobu. Dělají to proto, aby mu poskytli řadu využití, včetně stabilizace po vystavení extrémním teplotám, například při ohřívání nebo zmrazování potravin.
Modifikovaný škrob může fungovat jako potravinářská přídatná látka v řadě potravin. Může nabídnout stejné výhody jako běžné škroby, takže je vhodný pro zahušťování, stabilizaci nebo emulgaci.