» » Dršťková polévka historie oblíbené drštkové polévky

Dršťková polévka historie oblíbené drštkové polévky


Zmínky o dršťkové polévce nalezneme již v dávných spisech, známým místem, kde se tato polévka podávala, byly například pražské staroměstské masné krámy. Místní i návštěvníci sem chodili právě na horkou dršťkovou polévku, zvláště pak ráno po zábavách. Staročeská dršťková polévka byla velmi hutná a výživná, přidávaly se do ní i žaludky a morkové kosti a jedla se jako hlavní jídlo.

Základní surovinou jsou dršťky

dršťky jsou základ dršťkové polévky
Dršťky dávají dršťkové polévce nezaměnitelnou chut

Klasická dršťková polévka se připravuje ze zvířecích drštěk. Ty je možno zakoupit syrové nebo předvařené. Úprava syrových drštěk je časově náročná, vaří se několikrát. Nejprve se vloží do studené vody, přivedou k varu a krátce povaří, voda se slije a dá nová – proces se opakuje.

Při třetím vaření je dobré použít tlakový hrnec, doba varu se výrazně zkrátí. Při čištění může pomoci promnutí drštěk v soli nebo mouce, oškrabání lžící, důkladné vyprání v několika vodách a následné spaření – pak stačí jen dvě vaření. Příprava předvařených nebo zmrazených drštěk je jednodušší.

Dříve se doporučovalo vařit dršťky s morkovými kostmi, hodně využívaná při přípravě je i kořenová zelenina, česnek, pepř, sladká paprika a majoránka.

Dršťková polévka určitě není dietní

Už to, že se dršťková polévka často podává jako hlavní jídlo, dává tušit, že se rozhodně nejedná o dietní pokrm. Vzhledem k tomu, že klasická dršťková polévka se vaří s tučnými morkovými kostmi a zahušťuje se i dvěma druhy jíšky (původní recept na sádle), nelze ji doporučit těm, kteří se snaží zhubnout nebo mají problémy s trávením.

Upravené varianty s použitím masoxu a jíšky na oleji jsou o něco lehčí, ale k dietnímu jídlu mají i tak daleko. Pokud však nejíte tuto polévku příliš často, rozhodně Vám nemůže jako hlavní jídlo uškodit zejména v zimních měsících přijde vhod je sytá a zahřeje Vás.

Tuto polévku najdete i v jiných národních kuchyních

Dršťkovou polévku naleznete i v kuchyních jiných národů, té naší se však ani zdaleka nepodobá. Bulharská dršťková polévka škembe čorba se připravuje ve vodě, ke které se přidá mléko a každý si polévku dotváří až na talíři umletými chili papričkami a utřeným česnekem s octem. V Turecku potkáte dršťkovou polévku s názvem iskembe čorbasi s jogurtem, vejci, citronem a cibulí.

Česká dršťková polévka je tedy jedinečná – recept na drštkovou polévku

Restaurace Pardubice

Seznam Pardubických restaurací

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..