» » Golubsti holoubci ukrajinské plněné zelí recept na specialitu

Golubsti holoubci ukrajinské plněné zelí recept na specialitu


Golubsti je jedním z tradičních a nejpopulárnějších receptů ze zelí na Ukrajině.

Je to zvláštní zelí rolka plněná mletým masem a rýží a dušená v rajčatové omáčce. Taková kombinace surovin vytvoří zelný závitek s neobvyklou chutí. Ukrajinský golubtsi se silně podobá turecké dolmě. Existuje však značný rozdíl. Skládá se z listů, které pokrývají nádivku: dolma je zabalena hroznovým listem místo zelného.

Tradiční nádivkou pro ukrajinské golubtsi je rýže a mleté ​​maso (zpravidla jde o směs vepřového a hovězího). Lze však použít i houby, slaninu a fazole. Někdy je rýže nahrazena pohankou atd. Nádivka může lišit, jen zelí je nepostradatelnou složkou. Toto jídlo je velmi výživné každá žena v domácnosti se rozhodne, jak podávat jídlo, avšak klasickou variantou je golubtsi v rajčatové omáčce doplněné zakysanou smetanou.

Plněné zelí uktajjinská specialita
Čertsvé a kvalitní zelí je základem tradičního ukrajinského pokrmu Golubsti

Ukrajinské plněné zelí ingredience na přípravu

  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 velká cibule, jemně nakrájená
  • 1 mrkev, strouhaná
  • 1 lžička sádrového cukru
  • 1 lžíce rajčatové pasty
  • 1 čerstvý bobkový list
  • 1 plechovka nakrájená rajčata
  • 1 hlava zelí (12 oddělených listů)
  • 500g hovězí mleté
  • 500g vepřová mletá
  • 160g rýže
  • 100 ml zakysané smetany
  • ½ malého parta kopru, jemně nasekané

Ukrajinské plněné zelí postup přípravy

Nejprve připravte omáčku. Řepkový olej zahřejte v kastrolu se silným dnem. Smažte polovinu cibule a strouhané mrkve na mírném ohni po dobu 5-10 minut nebo dokud nezačnou karamelizovat. Přidejte cukr a rajčatovou pastu a vařte 1 minutu. Přidejte bobkový list, rajčata a 400 ml vody.

Zelí vaříme 2 minuty ve vroucí vodě. Poté je zchladíme studenou vodou a dobře osušíme na kuchyňském papíře.

Smíchejte mleté ​​maso, dušenou rýži, koření a zbývající nakrájenou cibuli. Položte 50 g náplně na každý list zelí a přeložte jej do balíků.

Položte balíky na omáčku, složené stranou dolů a pevně je zastrčte vedle sebe tak, aby se nerozpadly.

Vařte na mírném ohni asi 45 minut nebo do doby, než se uvaří. Podávejte se spoustou nakrájeného kopru, kváskového chleba a kopečkem kysané smetany. Přejeme dobré chuti a můžete se podívat na další Pardubické recepty nebo nám nějaký zajímavý poslat budeme se těšit a zveřejníme pro ostatní.

Recept podle Olia Hercules oliahercules.com

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet ke snížení spamu Přečtěte si, jak jsou zpracovávána data vašich komentářů.