Golubsti je jedním z tradičních a nejpopulárnějších receptů ze zelí na Ukrajině.
Je to zelná rolka plněná mletým masem a rýží a dušená v rajčatové omáčce. Taková kombinace surovin vytvoří zelný závitek s neobvyklou chutí. Ukrajinský golubtsi se silně podobá turecké dolmě. Existuje však značný rozdíl. Skládá se z listů, které pokrývají nádivku: dolma je zabalena hroznovým listem místo zelného.
Tradiční nádivkou pro golubtsi je rýže a mleté maso
Zpravidla jde o směs vepřového a hovězího. Lze však použít i houby, slaninu a fazole. Někdy je rýže nahrazena pohankou atd. Nádivka může lišit, jen zelí je nepostradatelnou složkou. Toto jídlo je velmi výživné každá žena v domácnosti se rozhodne, jak podávat jídlo, avšak klasickou variantou je golubtsi v rajčatové omáčce doplněné zakysanou smetanou.
Ukrajinské plněné zelí ingredience na přípravu
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 velká cibule, jemně nakrájená
- 1 mrkev, strouhaná
- 1 lžička sádrového cukru
- 1 lžíce rajčatové pasty
- 1 čerstvý bobkový list
- 1 plechovka nakrájená rajčata
- 1 hlava zelí (12 oddělených listů)
- 500g hovězí mleté
- 500g vepřová mletá
- 160g rýže
- 100 ml zakysané smetany
- ½ malého parta kopru, jemně nasekané
Ukrajinské plněné zelí postup přípravy
Nejprve připravte omáčku. Řepkový olej zahřejte v kastrolu se silným dnem. Smažte polovinu cibule a strouhané mrkve na mírném ohni po dobu 5-10 minut nebo dokud nezačnou karamelizovat. Přidejte cukr a rajčatovou pastu a vařte 1 minutu. Přidejte bobkový list, rajčata a 400 ml vody.
Zelí vaříme 2 minuty ve vroucí vodě. Poté je zchladíme studenou vodou a dobře osušíme na kuchyňském papíře.
Smíchejte mleté maso, dušenou rýži, koření a zbývající nakrájenou cibuli. Položte 50 g náplně na každý list zelí a přeložte jej do balíků.
Položte balíky na omáčku, složené stranou dolů a pevně je zastrčte vedle sebe tak, aby se nerozpadly.
Vařte na mírném ohni asi 45 minut nebo do doby, než se uvaří. Podávejte se spoustou nakrájeného kopru, kváskového chleba a kopečkem kysané smetany. Přejeme dobré chuti a můžete se podívat na další Pardubické recepty nebo nám nějaký zajímavý poslat budeme se těšit a zveřejníme pro ostatní.
Recept podle Olia Hercules oliahercules.com