Historie bramborové polévky Správná bramborová polévka by měla být hustá a pestrá. Dominantou ovšem musí být stále brambory. Zahustit lze i rozkvedlaným vejcem, je možno přidat i petrželovou nať a lžíci smetany – vše záleží na chuti a zvyklostech. Budete-li hledat zaručený základní recept, zjistíte, že názory na přípravu bramboračky se značně různí.
Historie bramborové polévky
Brambory a kořenová zelenina jsou základem české bramboračky. Mrkev, petržel a celer jsou surovinami, které není problém sehnat. Horší situace bývá někdy s houbami. Do bramboračky patří směs hřibovitých hub, doplněná třeba liškami nebo klouzky. Nahradíte – li tyto typické české houby například žampiony nebo hlívou, bude mít bramborová polévku úplně jinou chuť. S množstvím použitých surovin a koření můžete experimentovat. Česnek, majoránka, pepř a sůl ovšem do bramborové polévky patří.
Bramborovou polévku oceňovali i naši předkové
Brzy po rozšíření brambor do české kuchyně se právě brambory staly základem mnoha polévek, z nichž bramborová patřila k nejoblíbenějším. Její příprava nebyla příliš složitá, suroviny pocházely z domácích zdrojů a talíř polévky s krajícem chleba zasytil i náročného strávníka. Hospodyně nosily tuto polévku také pracujícím na poli jako oběd. Bramboračka si rychle našla své místo na venkově a časem zdomácněla i v městských kuchyních
Zde máte bezva jednoduchý recept Pardubická bramboračka
Bramboračka je hutná a sytá
Suroviny jako brambory a zelenina jistě patří ke zdravé výživě, zvláště pokud použijete zeleninu v bio kvalitě. Sytost bramborové polévce dodává jíška, která se tradičně připravuje na sádle. Právě díky zahuštění jíškou získává bramborová polévka patřičnou hutnost a hustotu – a také vyšší počet kalorií. Chcete-li zhubnout nebo Vám nedělají dobře tuky a jíškové pokrmy, můžete připravit bramborovou polévku nezahuštěnou, jen ve vývaru – ale už to nebude ta dobrá tradiční bramboračka.