Recept na cuketovou polévku není nijak složitý ani náročný na suroviny. Ani doba přípravy nikoho nezaskočí, jedná se o poměrně rychle připravenou pochoutku. Kromě toho, že má cuketová polévka báječnou a jemnou chuť, je i zdravá.
Suroviny pro přípravu jsou běžně k dostání
Cuketa dnes již není exotickou zeleninou. Běžně ji zakoupíte v obchodě, na trhu nebo ji můžete snadno vypěstovat na zahrádce. Pro přípravu cuketové polévky budete potřebovat.
1 kg cukety, 3 lžíce olivového oleje, 1 střední cibuli, trochu oregana, 0,6 l zeleninového nebo drůbežího vývaru, 100 gramů parmazánu, 250 ml smetany, pepř a sůl.
Cuketovou polévku připraví i začátečník
Jednoduchost přípravy okouzlí i kuchařské začátečníky. Nenáročné suroviny, jednoduchá úprava i srozumitelný postup zaručují úspěch.
Ve větším hrnci rozpalte olej a vsypte nahrubo nakrájenou cibuli. Míchejte, nesmí zhnědnout.
Cuketu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přidejte sůl, pepř a oregano – podle chuti – a vařte asi 10 minut. Cuketa pustí vodu, takže se směs nepřipaluje. Pak přilejte vývar.
Míchejte a přiveďte znovu k varu. Na mírném plamenu a pod pokličkou vařte úplně do měkka. Směs pak rozmixujte a přidejte polovinu smetany.
Ohřejte, ale už nevařte. Vmíchejte parmezán. Dosolte a opepřete, na talířích přidejte zbytek smetany a ozdobte.
Polévka by se měla vždy připravovat čerstvá, ohřívaná již není tak dobrá, ale nemusíte mít obavy – tato lahodná polévka Vám určitě nezbyde.
Čím doplnit cuketovou polévku
Cuketová polévka se podává na předehřátých talířích, zdobí se smetanou a bylinkami. Z bylinek se dají snadno vytvořit různé ornamenty nebo vzory, které polévku učiní ještě přitažlivější. Cuketová polévka je skvělá jak samotná, tak s opečenými chlebovými nebo houskovými kostičkami či s čerstvým pečivem nebo chlebem.