Káva a onemocnění jater studie zahrnující téměř 500 000 lidí zjistila, že pití kávy významně snižuje riziko vzniku onemocnění jater.
Přínos pro zdraví platí pro všechny druhy kávy, včetně kofeinované, bez kofeinu, mleté a instantní kávy.
Káva a onemocnění jater
Studie zjistila, že největší užitek přináší pití 3–4 šálků denně.
Pro mnohé je káva jejich oblíbená – někteří by mohli říci nepostradatelná – součást každého dne. Přesto stále existuje neustálý proud často protichůdného výzkumu, který nabízí důkazy o výhodách i rizicích kávy .
Velká nová studie nyní zjistil, že káva všeho druhu snižuje riziko chronických onemocnění jater , steatóza jater , rakovina jater a úmrtí na chronické onemocnění jater.
Největší přínos spočívá v pití 3–4 šálků kávy, i bez kofeinu, denně. Káva z mleté kávy je o něco výhodnější než instantní káva.
Odkaz na studii vědců z univerzit v Southamptonu a Edinburghu ve Velké Británii.
Káva a onemocnění jater a vítaná studie
Celosvětově příčiny onemocnění jater jsou 2 miliony úmrtí ročně, přičemž 1 milion lidí umírá na komplikace cirhózy a další na virovou hepatitidu a hepatocelulární karcinom.
Podle studie je oblastí nejvíce postiženou onemocněním jater subsaharská Afrika. Následuje Střední a Jižní Amerika, východní Evropa a jihovýchodní Asie.
Mezi rizikové faktory onemocnění jater patří konzumace alkoholu , nadváha a cukrovka .
11 letá studie vlivu kávy na játra téměř půl milionu lidí
Autoři studie analyzovali zdravotní data britské biobanky 494 585 lidí a sledovali je v průměru 10,7 roku.
Z kohorty bylo 384 818 konzumentů kávy a 109 767 nikoli, sloužilo jako kontrolní skupina studie. Pijáci kávy konzumovali kofeinovou, bezkofeinovou, mletou a instantní kávu.
Během sledovaného období vzorek obsahoval 3 600 diagnóz chronického onemocnění jater, 5 439 případů chronického onemocnění jater nebo tukového onemocnění jater a 184 případů hepatocelulárního karcinomu. Došlo k 301 úmrtím na chronické onemocnění jater.
Ve srovnání s účastníky, kteří nekonzumovali kávu, bylo riziko chronických onemocnění jater pijáků kávy o 21% nižší.
Rovněž měli o 19% nižší riziko vzniku chronického onemocnění jater nebo tuku v jatrech a riziko hepatocelulárního karcinomu snížili o 21%. U pijáků kávy byla také o 49% nižší pravděpodobnost úmrtí na onemocnění jater.
U lidí, kteří pili kávu z mletých zrn, bylo snížení rizika ještě větší.
Jejich riziko vzniku chronického onemocnění jater nebo chronického onemocnění jater nebo tuků bylo sníženo o 35%, rozvoje hepatocelulárního karcinomu o 34% a úmrtí na onemocnění jater o 61%.
Reakce na studii o vlivu pití kávy na játra
Omezení studie spočívá v tom, že její vzorek sestával z bílých jedinců z vyšších socioekonomických prostředí, takže její zjištění nemusí být univerzálně použitelná.
Dlouhodobé riziko a přínos ve studii byly tak malé, uvedl biochemik – pouze 4 na 1 000 pijáků kávy, u kterých se nevyvinula jaterní choroba, oproti 5 na 1 000 pijáků bez kávy z toho vyplívá pravděpodobnost, že další faktory mají podstatnější účinek než káva.
Řekl vědec
Je třeba poznamenat, že studie se nezabývá mechanikou, proč je káva tak prospěšná pro játra.
Autoři studie uvádí, že na základě této studie se očekává randomizovaná kontrolovaná klinické studie. Kde se testují různé molekuly kávy proti onemocnění jater.