pardubicky langos
in ,

Langoše Pardubice tajný recept na Láďovi Vintage Langoše

Recept na Vintage Láďovy Langoše byl dlouho obestřen rouškou tajenství. Ano jsou to opravdu ty Pardubické stánkové Vintage Langoše dle tajného receptu, který pochází až z Maďarských historických pramenů.
Jak jistě všichni víte Langoše se začali dělat v Maďarsku a původně to byli smažené placky, které se dělali z chlebového těsta.

Postupně se rozšířili do celého světa a jako vše ostatní se recept různě upravoval a vylepšoval. Druhů a receptů na Langoše je opravdu spousta a je jich plný internet, dělají se například z bramborového těsta, na sladko na slano i nakyselo. Ovšem recept na původní Vintage Láďovi Pardubické Langoše bude dnes zveřejněn poprvé.

Připravte si:

40g cca čerstvé droždí
500g mouky hladké
Kávovou lžičku cukru
Špetku soli
Polévkovou lžíci vepřového sádla (naber lžíci vepřového sádla plus minus jak hrábneš)
Větší sklenici polotučného mléka cca 250/300 ml
Olej na smažení bohatě stačí řepkový je levný a vydrží více jak slunečnicový, který je drahý a stejně se dělá z řepky😊

Akce:

Vzít misku do ni nalijte 100 ml mléka a vložte na momentík do mikrovlnky na moment, aby bylo mléko vlažné. Pokud to přeženete, nechte vychladnout – ne horké ale vlažně vlažné. Do toho šup lžičku cukru a špetku soli.
Zamíchat a rozdrolit droždí a lehce promíchat přikrýt utěrkokou to je kvásek, který použijeme dále

Vyčkat než se začnou dělat bubliny a vzejde kvásek cca 5/10 minut.

Do větší misky si nasypeme nejlépe přes cedník mouku, nalijeme vzešlý kvásek přidáme zbytek mléka a rozpuštěné sádlo (zas chvilka v mikrovlnce) a vařečkou zpracováváme těsto. Pěkně zodpovědně až se nám začne odlepovat od vařečky a začnou se dělat takové jako bubliny. Když je těsto zpracované lehce zaprášíme moukou přikryjeme utěrkou a necháme v klidu vykynout cca 30 až 60minut dle času.

Konečná:

Rozprášíme mouku na linku (na vál) - vyklopíme vykynuté těsto z misky a zapracujeme rukama jemně do válečku (šišky) z ní nakrájejte kousky, ze kterých vytvarujte bochánky to jsou budoucí Langoše velikost bochánku je na Vás (cca asi jako buchta) ty nechte na lince (na vále) přikryté utěrkou (suchou cca 20/30 minut) dokynout.

Připravte si pánev do ni olej musí být zahřátý ne na plný plyn na střední plamen. Vemte si maličký ždibec těsta hoďte na pánev abyste zjistili zda se začne hned dělat. Ždibec vyndejte a zahoďte. Válečkem (pomoučněným) nebo rukama vytáhněte bochánky na langoš a ten vložte do rozpáleného oleje.

Smažíme po obou stranách

Hotové Langroše pokládejte na ubrousky ty z nich vysají tuk zbytek dávejte do hrnce (mísy přikrývejte pokličkou) případně můžete ihned dochucovat, česnekem, kečupem sýrem jak je libo.
ilustrační foto
By Kobako (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons