Lepší krevní tlak

Lepší krevní tlak víme, které potraviny pomáhají při snížení krevního tlaku. Jídlo na talíři ovlivňuje čísla na vašem monitoru krevního tlaku. A některé potraviny jsou při léčbě vysokého krevního tlaku mnohem účinnější než jiné. Vyrazte na svou cestu ke snížení krevního tlaku s těmito potravinami, které Vám mohou pomoci.

U 9 z 10 lidí se během života vyvine vysoký krevní tlak. Nemusíte být jedním z nich. Zatímco vysoký krevní tlak je celosvětově největším modifikovatelným rizikovým faktorem pro nemoci a úmrtí, hlavní důraz by měl být kladen na slovo modifikovatelný.

Upravte stravu tak, abyste přirozeně snížili krevní tlak. Vědci identifikovali deset potravin, které mohou pomoci s vysokým krevním tlakem a jsou zvláště účinné při hypertenzi.

1. Lepší krevní tlak & Citrusové plody

citrusy a krevní tlak
Citrusové plody

Citrusové plody mají velmi vysoký obsah flavonoidů to je typ antioxidantu a kyseliny citronové. Obě sloučeniny snižují váš krevní tlak. V jedné studii lidé, kteří pili citronovou šťávu každý den, významně snížili svůj krevní tlak v průběhu pěti měsíců.

Vytlačte trochu citronové šťávy do vody nebo čaje. Ještě lépe, jíst citrusové plody celé pro bonusovou dávku vlákniny, protože vláknina také pomáhá udržovat zdravé hladiny krevního tlaku.

2. Borůvky

borůvky a krevní tlak
Borůvky k snídani

Borůvky mají jedny z nejvyšších antioxidačních vlastností ze všech běžně konzumovaných potravin.

Borůvky mají výjimečně vysoký obsah specifické antioxidační sloučeniny známé jako antokyan, která dodává plodu jeho charakteristickou barvu..

Ve jedné studii sledující téměř 53 000 lidí zaznamenali ti, kteří měli nejvyšší dietní příjem antokyanů z borůvek, nejvýznamnější zlepšení krevního tlaku.

3. Řepa a řepný džus

červená řepa a vysoký krevní tlak
Červená řepa všestranně zdravá

Pokud je váš krevní tlak ve vysokých číslech, může tato červená zelenina vrátit vaše čísla zpět do černé! Vědci zjistili, že konzumace vařené červené řepy a pití řepné šťávy každý den může během dvou týdnů výrazně snížit váš krevní tlak.

Zlepšení krevního tlaku může být způsobeno vysokým obsahem dusičnanů v této kořenové zelenině. Dietní dusičnany dilatují tj. Rozšiřují vaše cévy a mají široké kardiovaskulární přínosy pro zdraví.

4. Fermentované potraviny

fermentované potraviny a vliv na krevní tlak
Fermentované potraviny mají výborné vlastnosti

Četné studie spojily prospěšné bakterie nacházející se ve fermentovaných potravinách, které vedou ke zlepšením krevního tlaku, zejména u lidí, kteří již mají hypertenzi.

Jednou z hypotéz je, že vaše střevní bakterie produkují molekuly, které ovlivňují váš kardiovaskulární systém.

Fermentovaná jídla, která můžete vyzkoušet, zahrnují

  • Mléčný nebo rostlinný jogurt nebo kefír
  • Tempeh, miso, natto a jiné fermentované sójové produkty
  • Čaj Kombucha
  • Zelí, kimči a jiná fermentovaná zelenina

Můžete také zvážit užívání denního probiotického doplňku.

5. Celozrnná strava

celozrnná strava a krevn ítlak
Celozrnná strava je vynikající

Celá zrna jsou bohatá na živiny, zejména pokud jde o látky zdravé pro srdce, jako je vláknina a základní fytochemikálie. Nejen, že strava bohatá na celozrnné výrobky zvyšuje vaše celkové kardiovaskulární zdraví , ale konzumace více celých zrn může zlepšit váš krevní tlak už za čtyři týdny.

37 potravin bohatých na vlákninu rozsáhlý přehled čtěte zde

Zaměřte se alespoň na tři porce celých zrn denně. Mezi příklady jedné porce patří:

  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1 krajíc celozrnného chleba
  • 1/2 šálku hnědé rýže

6. Avokádo

avokádo je bezva na krevní tlak
Avokádo je zdravé

Avokádo je jedním z nejlepších zdrojů mononenasycených tuků. Tento typ tuku může snížit vysoký krevní tlak a zabránit vysokému krevnímu tlaku. Jediné avokádo má také více než 10 gramů vlákniny snižující krevní tlak.

Jedna studie analyzovala více než 23 000 lidí. Zjistilo se, že ti, kteří jedli nejvíce avokáda, měli nejnižší riziko metabolického syndromu zdravotní stav – včetně vysokého krevního tlaku a vysoké hladiny cukru v krvi který zvyšuje vaši šanci na cukrovku, srdeční choroby atd..

Vše o avokádu si přečtete zde

7. Lepší krevní tlak a ryby

MAKRELA JE VÝBORNÁ NA VYSOKÝ TLAK
Makrela uzená je zdravá a výborná

Četné studie zjistily, že lidé, kteří konzumují stravu s vysokým obsahem omega-3 tuků, mají nižší počet jak pro systolický, tak pro diastolický krevní tlak.

Tyto účinky mohou být způsobeny tím, že omega-3 tuky obsahují sloučeniny, které uvolňují vaše cévy a minimalizují chronický zánět. Omega 3 mastné kyseliny můžete zakoupit zde.

Mezi nejlepší zdroje omega-3 patří

  • Losos
  • Sardinky
  • Sleď
  • Makrela
  • Tuňák
  • Olej z mořských řas (ideální, pokud jste na rostlinné bázi)

8. Dýňová semínka

Arginin je životně důležitá aminokyselina, kterou vaše tělo potřebuje k produkci oxidu dusnatého a pomáhá mít lepší krevní tlak.

Dýňová semínka jsou jedním z nejlepších zdrojů argininu ve stravě. Jezte je celé, vezměte si .je jako doplněk stravy Jedna studie zjistila, že užívání dýňového oleje po dobu šesti týdnů vedlo k významnému snížení krevního tlaku.

9. Tmavě zelená, listová zelenina

mangold
Chcete mít lepší krevní tak vyzkoušejte Mangold

Kapusta, špenát, mangold a podobné listové zeleniny jsou jedny z nejbohatších zdrojů hořčíku. Tento základní minerál hraje roli při regulaci hladiny cukru v krvi a krevního tlaku.

Jedna metaanalýza téměř čtyř desítek studií zjistila, že vyšší příjem hořčíku koreloval s nižším vysokým krevním tlakem.

Hořčík navíc pomáhá lépe zvládat stres a dokonce snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu. Chronický stres a neřízené hladiny kortizolu zvyšují váš krevní tlak.

10. Fazole

fazole
Fazole mají vysoký obsah minerálů

Podle mnoha studií může konzumace více fazolí místo jiných škrobů ve vaší stravě výrazně pomůže mít lepší krevní tlak.

Vědci se domnívají, že je to způsobeno vysokým obsahem minerálů a vysokým obsahem vlákniny ve většině fazolí. Zkuste vyměnit škrobové přílohy, jako jsou brambory nebo bílá rýže, za fazole a luštěniny.

Lepší krevní tlak

Přidejte si do svého týdenního jídla potraviny s blahodárným účinkem na krevní tlak. A nezapomeňte se vyhnout potravinám, které vyvolávají vysoký krevní tlak, včetně:

  • Potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků
  • Zpracované potraviny vyrobené z hydrogenovaných nebo částečně hydrogenovaných olejů
  • Potraviny s vysokým obsahem soli

Každým kousnutím dodáte tělu výživu potřebnou pro lepší správu krevního tlaku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..