Mák zdraví ano, je dobrým zdrojem bílkovin a vlákniny, stejně jako některých základních vitamínů a minerálů, včetně vápníku a hořčíku. Výrobci používají šťávu z máku k výrobě opioidních léků, jako je heroin, morfin a oxykodon. To znamená, že mák může někdy obsahovat malé množství opiátových sloučenin.
Mák je malý, černý ve tvaru ledviny. Je součástí tradiční středomořské a středovýchodní stravy po tisíce let.
V posledních letech se stal populárnějším. Lidé ho používají v receptech, jako jsou bagety a vdolky, a také konzumovali syrové.
Pokračujte v čtení a dozvíte se více o zdravotních výhodách a nutričních informacích spojených s mákem. Tento článek se rovněž zabývá možnými riziky spojenými s konzumací příliš velkého množství máku.
Nutriční informace
100 gramů (surového) celého máku obsahuje:
Energie | 536 kalorií |
Protein | 21,43 g |
Celkový lipid (tuk) | 39,29 g |
Uhlohydrát | 28,57 g |
Vlákno | 25 g |
Cukry | 3,57 g |
Vápník | 1250 miligramů (mg) |
Železo | 9,64 mg |
Hořčík | 357 mg |
Sodík | 0 mg |
Zinek | 8,04 mg |
Vitamín C | 0 mg |
Vitamin A | 0 mezinárodních jednotek (IU) |
Mastné kyseliny, celkem nasycené | 5,36 g |
Mastné kyseliny, celkem trans | 0 g |
Cholesterol | 0 mg |
Část máku, což je asi 28 g nebo tři polévkové lžíce (lžíce), obsahuje:
Množství | % doporučená denní dávka | |
Energie | 150 kalorií | |
Protein | 6 g | |
Celkový lipid (tuk) | 11 g | |
Uhlohydrát | 8 g | |
Vlákno | 7 g | 25% |
Cukry | 1 g | |
Vápník | 350 mg | 26% |
Železo | 2,7 mg | 15% |
Hořčík | 100 mg | 24% |
Sodík | 0 mg | |
Zinek | 2,25 mg | 20% |
Vitamín C | 0 mg | |
Vitamin A | 0 IU | |
Mastné kyseliny, celkem nasycené | 1,5 g | |
Mastné kyseliny, celkem trans | 0 g | |
Cholesterol | 0 mg |
Mák jeho výhody pro zdraví
Mák je bohatým zdrojem řady živin, například:
Protein
Tři lžíce máku obsahují asi 6 g bílkovin. Odborníci na výživu říkají že lidé by se měli pokusit získat 50 g bílkovin denně.
Tělo využívá bílkoviny k budování a opravě svých buněk a tělesných tkání. Bílkoviny jsou také důležité pro několik tělesných procesů, včetně:
- rovnováha tekutin
- imunitní odpověď
- vidění
- srážení krve
- produkci hormonů, protilátek a enzymů
Vláknina
Mák je také dobrým zdrojem vlákniny. 3 lžíce obsahují 28% denní potřeby u dospělého.
Vláknnina je důležité z následujících důvodů:
- Může pomoci snížit hladinu lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL) v krvi. Lidé někdy nazývají LDL cholesterol „špatný“, protože může zvýšit riziko srdečních onemocnění a infarktu.
- Může pomoci kontrolovat hladinu glukózy nebo cukru v krvi. To je zvláště důležité pro lidi s cukrovkou.
- Pomáhá jídlu pohybovat se v zažívacím systému a předchází zácpě.
- Pomáhá lidem cítit se plní.
Vápník
Mak má vysoký obsah vápníku, což je minerál, který tělo potřebuje k udržení silných kostí a zubů. 3 lžíce porce máku obsahují 35% denní potřeby vápníku pro dospělé.
Tělo také používá vápník k:
- pohybu svalů
- pomáhá komunikaci mezi mozkem a jinými částmi těla prostřednictvím nervů
- pomáhá krvi pohybovat se cévami
- pomáhají uvolňovat hormony a enzymy
Hořčík
Tělo také potřebuje hořčík, aby zůstalo zdravé. 3 lžíce máku obsahuje 35% denní potřeby hořčíku pro dospělé.
Tato živina hraje důležitou roli v mnoha procesech těla, včetně:
- regulace svalové funkce
- regulaci nervových funkcí
- vyrovnávání hladiny cukru v krvi
- vyrovnávání krevního tlaku
- tvorba bílkovin
- udržování kostí
- tvorba DNA
Zinek
Data naznačují že 28g máku obsahuje 2,25 mg zinku to je 15% denní potřeby u dospělého.
Zinek pomáhá imunitnímu systému chránit tělo před bakteriemi a viry. Pomáhá hojit rány a je důležitý pro udržování smyslů chuti a čichu. Tělo to také potřebuje k výrobě bílkovin a DNA.
Během těhotenství a dětství je živina nezbytná pro zajištění správného růstu a vývoje.
Mák riziko pro zdraví a vedlejší účinky
Mák může obsahovat stopové opioidní sloučeniny.
Zpráva Evropského úřadu pro bezpečnost potravin z roku 2011 uvádí, že mák, který výrobci používají k výrobě opioidů, může semena někdy kontaminovat.
Je však také pravda, že zpracování potravin, jako je čištění a vaření, může snížit tyto sloučeniny přibližně o 90%.
Odborníci doporučují lidem omezit počet konzumovaných surových máků na přibližně 1 polévkovou lžíci na 10KG tělesné hmotnosti. To znamená, že někdo, kdo váží 70 kilogramů, by neměl jíst více než 7 lžící surového máku najednou.
V současné době neexistují žádná doporučení týkající se horní hranice pro spotřebu máku. Existuje však jen málo zpráv o nežádoucích účincích vyplývajících z tradiční konzumace máku v potravinách.
Za zmínku stojí také to, že konzumace máku může někdy vést k neúspěšným testům na přítomnost drog.
Mák zdraví
Mák je velkým zdrojem mnoha živin, které tělo potřebuje, aby zůstalo zdravé. Patří mezi ně bílkoviny, vláknina, vápník, hořčík a zinek.
Semena pocházejí ze stejné rostliny, kterou výrobci používají k výrobě opioidů, jako je heroin. Praním a vařením semen však odstraní většinu opioidních sloučenin.
Lidé by se měli pokusit omezit konzumaci surového máku, aby se vyhnuli jakýmkoli možným vedlejším účinkům, i když jsou vzácné a obvykle nejsou závažné.