Přehled důkazů o zinku naznačuje, že by minerál mohl mít ochranné účinky proti COVID-19 posílením antivirové imunity a potlačením zánětu.
Strava a zdraví mají mnoho významů, včetně funkce imunitního systému . Správná výživa podporuje imunitní systém v boji proti patogenům a pomáhá předcházet chronickému zánětu a infekci.
Mnoho lidí ví, že vitamin C má významné účinky na imunitní systém. Nedostatek vitaminu má asociace s vyšším rizikem infekcí , jako je pneumonie.
Během pandemie COVID-19 se zvýšil zájem o doplňky stravy na podporu funkce imunitního systému. Ačkoli žádné konkrétní jídlo nebo doplněk nemůže zabránit osobě v nákaze COVID-19, určité živiny mohou pomoci podpořit funkci imunitního systému.
Nedávný přehled se zaměřil na výhody zinku proti COVID-19. Zinek je minerál, který se vyskytuje v mnoha různých typech potravin.
Tato zjištění naznačují, že zinek by mohl mít ochranné účinky proti COVID-19 podporou antivirové imunity a snížením zánětu. Tým vědců na Sechenovské univerzitě v Moskvě v Rusku vedl přehled a zveřejnil jej v Mezinárodním věstníku molekulární medicíny .
Zinek je esenciální minerál
Se širokou škálou rolí v lidském těle , včetně podpory funkce více než 300 enzymů . Tělo potřebuje zinek k provádění normálního metabolismu a zajištění správné funkce reprodukčního, kardiovaskulárního a nervového systému.
Mezi potraviny s vysokým obsahem zinku patří živočišné produkty, jako je maso, měkkýši, kuře a obohacená snídaňová cereálie. Fazole, ořechy a semena však také obsahují zinek. Fytáty v zelenině a zrnech mohou snížit absorpci zinku, a proto vegetariáni a vegáni mohou potřebovat o 50% více zinku ve své stravě.
Nedostatek zinku má souvislost s opožděným růstem u dětí a také se zvýšeným rizikem infekce. Je také významným rizikovým faktorem pro rozvoj pneumonie , která může být důsledkem COVID-19.
Podle současných odhadů je riziko nedostatku zinku pozorováno u více než 1,5 miliardy lidí na světě. Vzhledem k zásadní roli zinku při regulaci imunity lze navrhnout, aby jeho nedostatečnost mohla být považována za rizikový faktor infekčních chorob.“
Zinek a imunitní systém
Zinek podporuje tvorbu a zrání bílých krvinek, které jsou hlavními hráči imunitního systému. Existuje několik typů bílých krvinek, z nichž některé vytvářejí protilátky, zachycují a ničí patogeny a po infekci vrátí imunitní systém do normálu.
Zinek také pomáhá regulovat zánět. Zatímco zánětlivá organismu je nezbytná pro boj s infekcí, nadprodukce pozánětlivých cytokinů na počátku infekce je odpovědná za některé z nejhorších symptomů COVID-19.
Po celá desetiletí vědci věděli, že zinek může blokovat replikaci nosorožců zodpovědných za respirační infekce u lidí, včetně běžného nachlazení.
Vyšší hladiny zinku v buňkách pomáhají blokovat reprodukci nosorožců a stimulují produkci interferonu alfa. Tato signální molekula vybízí okolní buňky k zahájení jejich antivirové obrany.
Přezkum také našel důkazy specifické pro koronaviry. Jedna studie ukázala, že zinek blokuje enzym zodpovědný za replikaci koronaviru, který vedl k vypuknutí SARS v roce 2002.
Spojení s chlorochinem
Je zajímavé, že chlorochin – který někteří lidé navrhli jako možnost léčby na počátku pandemie – zvyšuje absorpci zinku v buňkách, což může být základem některých jeho pozitivních účinků.
Studie 2020 ukázala, že když lékaři léčili pacienty zinkem a hydroxychlorochinem, propustili více pacientů a na COVID-19 zemřelo méně lidí.
Dokument, který naznačuje, že hydroxychlorochin nebo chlorquin by mohl léčit COVID-19, byl však od té doby stažen . Nejnovější doporučení Food and Drug Administration (FDA) varuje před použitím některého z těchto léků kvůli riziku závažných vedlejších účinků.
Vědci také objasňují, že ačkoli důkazy naznačují, že zinek snižuje riziko respiračních onemocnění a jejich komplikací, není k dispozici dostatek údajů pro doporučení ohledně příjmu zinku a COVID-19.
Je také třeba poznamenat, že konzumace nadbytku zinku může mít nepříznivé účinky, včetně nevolnosti, ztráty chuti k jídlu a žaludečních křečí. Z dlouhodobého hlediska má příliš mnoho zinku asociace s nízkou imunitou.