Ovesné mléko je alternativou mléka kravského. Je vhodné pro lidi s alergiemi, intolerancí na mléčné výrobky nebo pro ty, kteří dodržují rostlinnou nebo veganskou stravu. Ovesné mléko může být dobrým zdrojem vitamínů a minerálů, včetně vápníku, a výrobci jej často posilují vitaminem B12.
Článek se bude zabývat možnými přínosy ovesného mléka pro zdraví a zkoumá, jak je na tom ve srovnání s tradičním plnotučným a nízkotučným kravským mlékem.
Co je to ovesné mléko?
Ovesné mléko je alternativou kravského mléka. Je vhodné pro lidi, kteří:
- dodržujte veganskou nebo rostlinnou stravu
- nesnáší laktózu
- jsou alergičtí na mléko
- žijí s gastroenterologickými stavy, jako je Crohnova choroba, ulcerózní kolitida nebo syndrom dráždivého tračníku
Výrobci vyrábějí ovesné mléko namočením řezaného ovsa do vody a následným lisováním směsi. Někteří výrobci poté obohacují mléko o vitamíny a minerály.
Každá značka ovesného mléka bude mít jinou směs vitamínů a minerálů. Obecně platí, že ovesné mléko má vysoký obsah živin, včetně vápníku a vitaminu B12.
Neobsahuje všechny stejné živiny jako tradiční kravské mléko, které poskytuje více bílkovin a širší škálu vitamínů.
Ovesné mléko nutriční informace
1 šálek nebo 240 mililitrů ovesného mléka obsahuje:
název | Množství | Procento doporučené denní hodnoty (je-li k dispozici) |
Energie | 120 kcal | |
Protein | 3 g | 6% |
Celkový lipid (tuk) | 4,99 g | 6% |
Uhlohydrát | 16 g | 6% |
Vlákno | 1,92 g | 7% |
Cukry | 7,01 g | |
Vápník | 350 mg | 25% |
Železo | 0,288 mg | 2% |
Fosfor | 269 mg | 20% |
Draslík | 389 mg | 8% |
Sodík | 101 mg | 4% |
Riboflavin | 0,6 mg | 45% |
Vitamin B12 | 1,2 ug | 50% |
Lidé by měli vždy kontrolovat na etiketách produktů, které kupují, co nejpřesnější nutriční informace.
Jaké má ovesné mléko výhody zdraví
Ovesné mléko je dobrým zdrojem řady živin, vitamínů a minerálů. Tyto zahrnují:
Protein
Lékaři doporučují, aby dospělí konzumovali přibližně 50 g bílkovin denně.
Bílkoviny jsou důležité pro několik tělesných procesů, včetně:
- imunitní odpověď
- rovnováha tekutin
- vidění
- srážení krve
Tělo také používá bílkoviny k budování a opravě buněk a tělesných tkání a k produkci hormonů, protilátek a enzymů.
Vláknina
Tělo potřebuje vlákninu k pohybu potravy trávicí soustavou. To udržuje střevo zdravé a pomáhá předcházet zácpě .
Vláknina může také pomoci řídit hladinu cholesterolu s nízkou hustotou lipoproteinů (LDL) v krvi. LDL cholesterol nebo „špatný“ cholesterol může zvýšit riziko srdečních onemocnění a infarktu .
Vápník
Dospělí potřebují mezi 1 000 a 1 300 mg vápníku každý den. Jeden šálek ovesného mléka poskytne kolem350 mg z této denní částky.
Tělo používá vápník k:
- budování a udržování silných kosti a zubů
- pro svaly
- přenášení podnětů mezi mozkem a tělem
- pomáhá krvi pohybovat se cévami
- uvolňují hormony a enzymy
Fosfor
Průměrný šálek ovesného mléka obsahuje kolem 20% denní hodnoty fosforu pro dospělého.
Podle odborníků na výživu, tělo potřebuje fosfor k výrobě energie a provádění chemických procesů.
Riboflavin
Riboflavin je také známý jako vitamin B2. Je to základní vitamin pro buňky, který jim pomáhá růst, vyvíjet se a fungovat. Pomáhá také přeměnit jídlo na energii.
Jeden šálek ovesného mléka může poskytnout kolem 45% denní dávky riboflavinu.
Vitamin B12
Ovesné mléko může být také dobrým zdrojem vitaminu B12. Tato živina je velmi důležitá, protože pomáhá tělu:
- udržuje zdravé nervy
- udržuje zdravé krevní buňky
- pro DNA
Také to pomáhá předcházet megaloblastické anémii. Jedná se o typ anémie, díky níž se lidé cítí slabí a unavení.
Některé z těchto živin, vitamínů a minerálů se přirozeně vyskytují v ovesném mléce a výrobci přidávají další. Vždy je dobré přečíst si štítek výrobku a zkontrolovat přesné nutriční údaje.
Ovesné mléko versus kravské mléko
Mléko kravské a ovesné mléko mají různé nutriční profily. Například kravské mléko má tendenci obsahovat více bílkovin a širší škálu vitamínů a minerálů.
Výrobci přidávají vitamin D do plnotučného mléka. Vitamin D pomáhá tělu vstřebávat vápník, který potřebuje k budování, udržování a opravě kostí. Kromě toho hraje zásadní roli v:
- pohybu svalů
- nervovém systému
- imunitním systému
Nedostatek vitaminu D může mít za následek vážné zdravotní problémy. Děti mohou dostat křivici, což znamená, že jejich kosti jsou příliš měkké, aby unesly jejich váhu. U dospělých může zvýšit riziko osteomalacie nebo měkkých kostí a osteoporózy nebo křehkých kostí.
1 šálek nebo 249 g plnotučného kravského mléka obsahuje:
název | Množství |
Energie | 152 kcal |
Dusík | 1,27 g |
Protein | 8,14 g |
Celkový lipid (tuk) | 7,97 g |
Uhlohydrát | 11,5 g |
Cukry | 12 g |
Vápník | 306 mg |
Hořčík | 29,6 mg |
Fosfor | 251 mg |
Draslík | 374 mg |
Sodík | 94,6 mg |
Zinek | 1,05 mg |
Měď | 0,002 mg |
Jód | 94,4 ug |
Selen | 4,73 ug |
Thiamin | 0,139 mg |
Riboflavin | 0,344 mg |
Niacin | 0,261 mg |
Betain | 1,74 mg |
Vitamin B12 | 1,34 ug |
Vitamin A | 79,7 ug |
Vitamin E (alfa-tokoferol) | 0,125 mg |
Vitamin D (D2 + D3) | 2,39 ug |
1 šálek nebo 249 g polotučného kravského mléka obsahuje:
název | Množství |
Energie | 106 kcal |
Dusík | 1,3 g |
Protein | 8,32 g |
Celkový lipid (tuk) | 2,34 g |
Uhlohydrát | 12,7 g |
Cukry | 12,2 g |
Vápník | 310 mg |
Hořčík | 29,5 mg |
Fosfor | 253 mg |
Draslík | 391 mg |
Sodík | 95,9 mg |
Zinek | 1,06 mg |
Měď | 0,002 mg |
Jód | 89,1 ug |
Selen | 5,17 ug |
Thiamin | 0,14 mg |
Riboflavin | 0,344 mg |
Niacin | 0,278 mg |
Betain | 2,21 mg |
Vitamin B6 | 0,148 mg |
Vitamin A | 143 ug |
Vitamin D (D2 + D3) | 2,61 ug |
Ovesné mléko shrnutí
Ovesné mléko je nemléčnou alternativou kravského mléka. Je vhodné pro lidi, kteří jsou alergičtí nebo netolerují mléčné výrobky a pro lidi, kteří dodržují rostlinnou nebo veganskou stravu.
Ovesné mléko může být dobrým zdrojem živin, včetně bílkovin, vlákniny, vápníku a riboflavinu.
Kravské mléko obsahuje více bílkovin a širší škálu vitamínů a minerálů než ovesné mléko, ale má vyšší obsah tuku.