Pardubická dršťková polévka recept pro každého
Rozhodnete-li se uvařit Pardubickou dršťkovou polévku, uvařte jí vždy více. Pokud Vám zbyde k večeři, Vaše rodina to jistě ocení. Také druhý den je rozleželá dršťková polévka vynikající, navíc má určité kouzlo. Budete-li ji vařit, očekávejte návštěvy příbuzných a známých – říká se, že dršťková polévka přitahuje a sbližuje.
Co si na dršťkovou polévku připravit
1 kg drštěk (syrových nebo předvařených), 10 dkg tuku (nejlépe sádlo), 20 dkg kořenové zeleniny, 12 dkg hladké mouky, cibule, česnek, sladká paprika, sůl, pepř, majoránka.
Jak postupovat při vaření dršťkové
Začínáme vždy vařením drštěk. Pokud budete používat syrové dršťky, důkladně je vyperte – nejméně třikrát – a pokaždé vyměňte vodu. Nakrájejte na menší kousky, ale ne příliš nadrobno.
Vložte do vlažné vody a vařte alespoň 20 minut
Dršťky slejte a znovu vložte do vody a vařte. To opakujte celkem alespoň třikrát. Při posledním vaření přidejte velmi jemně nakrájenou kořenovou zeleninu, dosolte a uvařte dršťky doměkka. Celkový čas vaření může být až tři hodiny. Do poslední vody můžete vložit i kosti a vyvařit je s dršťkami, aby vznikl silnější vývar.
Vaříte-li polévku z předvařených nebo zmrazených upravených drštěk, bude stačit cca ¾ hodiny vaření.
Rozpusťte tuk a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Orestujte a přidejte mouku, sladkou papriku a osmahněte. Jíšku zalijte posledním vývarem z drštěk a vařte alespoň 25 minut. Přidejte trochu prolisovaného česneku. Dosolte, podle chuti přidejte pepř a majoránku, nechte přejít varem a můžete podávat.
Přílohy k dršťkové polévce
Nejčastěji používanou přílohou k dršťkové polévce je čerstvé pečivo nebo chléb. Chcete-li malou změnu, zkuste využít čas vaření drštěk k přípravě a upečení vlastního domácího pečiva nebo chleba – požitek z doma připravené polévky pak bude dokonalý.