Pečená prasečí hlava to je lahůdka mnozí z Vás pravděpodobně ženské pohlaví při pohledu na prasečí hlavu řekne fůůůj, ale taková pomalu pečená prasečí hlava je lahůdka navíc za pár kaček.
Zde se dozvíte jak připravit výbornou pečenou prasečí hlavu a nacpat se doslova skoro zadarmo na plný pecky.
Pečená prasečí hlava nákup
Za prvé musíme koupit čerstvou prasečí hlavu zajdeme tedy k řezníkovi. Pokud hlava je v celku necháme si ji rozříznout na půlku. Nám stačí bohatě půlka nicméně, pokud máte velký pekáč můžete si koupit půlky dvě.
Půlka prasečí hlavy vyjde zhruba mezi třiceti až čtyřiceti korunami (psáno v roce 2018.. kolik stojí ted nevím..). S koupenou hlavou nikde netrajdáme zejména v létě a uložíme ji ihned do lednice.
Pečená prasečí hlava recept
Velmi jednoduchá věc. Potěší zejména nezkušené začínající kuchaře/ky , kteří rádi experimentují a chtějí doma překvapit něčím neobvyklým.
Připravíme si:
- pekáč
- 10x stroužek česneku
- dvě cibule
- sůl
- kmín
- vice potřebovat nebudeme:)
Hlavu pečlivě omyjeme, odstraníme drobné úlomky kostí, které vznikly při řezání hlavy na půlku. Očistíme zbytky krve, pokud jsou.
Omytou prasečí hlavu osušíme. Dáme do pekáče kůží do spod. Nasolíme a pokmínujeme bohatě, ale přiměřeně z obou stran.
Očištěný česnek nacpeme do hlavy, kam se vejde. Cibuli rozkrojíme na čtvrtky a přidáme do pekáče. Lehce podlijeme, stačí dvě decky vody. Pokud máte pivo můžete použít pivo.
Připravenou prasečí hlavu v pekáči přikryjeme víkem a šup do vyhřátě trouby na 180 stupňů. Po cca 45 minutách vyndáme z trouby hlavu otočíme kůží navrch a tu nožem nařežeme aby nám vznikla mřížka.
Zkontrolujeme stav výpeku (šťávy) a případně lehce doplníme vodou nebo pivem a dáme zpátky do trouby.
Teplotu snížíme na cca 150 spíše více jak méně. Hlavu necháme svému osudu a po hodině a půl opět zkontrolujeme. Pokud je hlava a kůže měkká doladíme množství šťávy a dáme již nepřikryté do trouby dorazit, aby nám hlava řádně zezlátla.
Pečenou vepřovou hlavu servírujeme na velkém talíři s křenem a hořčicí. Výpek (šťávu) dáme zvlášť do omáčníku.
Pečená vepřová hlava by se měla jíst rukama a zapíjet pivem.
Dobrou chuť
Sledujte naši rubriku recepty kde najdete bezva nápady