přínosy vitaminu D

Přínosy vitaminu D pro zdraví jsou významné dalo by se říci, že vitamín D je jedním z velmi důležitých vitamínů. Lidské tělo produkuje vitamin D jako reakci na vystavení slunci. Osoba může také zvýšit příjem vitaminu D prostřednictvím určitých potravin nebo doplňků.

Vitamin D je nezbytný z několika důvodů, včetně udržování zdravých kostí a zubů. Může také chránit před řadou chorob a stavů, jako je cukrovka 1. typu .Přes své jméno není vitamin D vitaminem, ale prohormonem nebo prekurzorem hormonu.

Vitamíny jsou živiny, které si tělo nedokáže vytvořit, a proto je člověk musí konzumovat ve stravě. Tělo však může produkovat vitamin D.

Přínosy vitaminu D

Vitamin D má v těle několik rolí:

  • podpora zdravých kostí a zubů
  • podpora imunitního, mozkového a nervového systému zdraví
  • regulace hladiny inzulínu a podpora léčby cukrovky
  • podpora funkce plic a kardiovaskulární zdraví
  • ovlivňování exprese genů podílejících se na vývoji rakoviny

Přínosy vitaminu D na zdraví. Podívejme se na přínosy podrobněji

1. Zdravé kosti

Vitamin D hraje významnou roli při regulaci vápníku a udržování hladin fosforu v krvi. Tyto faktory jsou životně důležité pro udržení zdravých kostí.

Lidé potřebují vitamin D, aby střeva mohla stimulovat a vstřebávat vápník a získat zpět vápník, který by jinak vylučovaly ledviny.

Nedostatek vitaminu D u dětí může způsobit křivici. Podobně u dospělých se nedostatek vitaminu D projevuje jako osteomalace nebo měknutí kostí. Výsledkem osteomalacie je špatná hustota kostí a svalová slabost. Nedostatek vitaminu D se může projevit také jako osteoporóza ,

2. Snížené riziko chřipky

Výzkum z roku 2017 naznačuje, že některé studie zjistily, že vitamin D měl ochranný účinek proti viru chřipky .

Autoři se však také podívali na další studie, kde vitamin D neměl tento účinek na chřipku a nesnížil riziko chřipky. K potvrzení ochranného účinku vitaminu D na chřipku je proto nutný další výzkum.

3. Zdraví kojenci

Nedostatek vitaminu D souvisí s vysokým krevním tlakem u dětí. Jedna studie z roku 2017 zjistila možnou souvislost mezi nízkou hladinou vitaminu D a ztuhlostí v arteriálních stěnách dětí.

Vědci naznačuj, že důkazy poukazují na souvislost mezi nízkou expozicí vitaminu D a zvýšeným rizikem alergické senzibilizace .

Příkladem toho jsou děti, které žijí blíže k rovníku a mají nižší míru přijetí do nemocnice pro alergie plus méně receptů na epinefrinové autoinjektory. 

Odborníci zdůrazňují australskou studii o konzumaci vajec. Vejce jsou běžným časným zdrojem vitaminu D. U dětí, které začaly jíst vejce po 6 měsících, byla vyšší pravděpodobnost vzniku potravinových alergií než u dětí, které začaly ve věku 4–6 měsíců.

Vitamin D může dále zvyšovat protizánětlivé účinky glukokortikoidů. Díky této výhodě je potenciálně užitečný jako podpůrná terapie pro lidi s astmatem rezistentním na steroidy .

4. Zdravé těhotenství

Průzkum z roku 2018 naznačuje, že těhotné ženy s nedostatkem vitaminu D mohou mít větší riziko vzniku preeklampsie a předčasného porodu.

Lékaři také spojují nedostatek vitaminu D s gestačním diabetem a bakteriální vaginózou u těhotných žen.

Je také důležité si uvědomit, že studie z roku 2013. Kdy vědci spojili vysoké hladiny vitaminu D během těhotenství se zvýšeným rizikem potravinové alergie u dítěte během prvních 2 let života.

Přínosy vitaminu D pozor na nedostatek vitamínu D

I když si tělo dokáže vytvořit vitamin D, může k jeho nedostatku dojít z mnoha důvodů.

Příčiny

Typ pleti

Například tmavší pokožka a krém na opalování snižují schopnost těla absorbovat sluneční paprsky ultrafialového záření B (UVB). Absorpce slunečního světla je pro pokožku nezbytná pro produkci vitaminu D.

Opalovací krém

Opalovací krém s slunečním ochranným faktorem (SPF) 30 může snížit schopnost těla syntetizovat vitamin tím, až o 95% nebo více. Zakrytí pokožky oděvem může také inhibovat produkci vitaminu D.

Zeměpisné umístění

Lidé, kteří žijí v severních zeměpisných šířkách nebo v oblastech s vysokým znečištěním, pracují v nočních směnách nebo jsou doma, by se měli snažit konzumovat vitamin D z potravinových zdrojů, kdykoli je to možné.

Kojení 

Kojenci, potřebují doplněk vitaminu D, zejména pokud mají tmavou pleť nebo jsou minimálně vystaveni slunci. Lékaři doporučují, aby všechny kojené děti dostaly 400 (IU) denně orálního vitaminu D.

I když lidé mohou užívat doplňky vitaminu D, je nejlepší získávat vitamíny nebo minerály prostřednictvím přírodních zdrojů, kdykoli je to možné.

Příznaky

Mezi příznaky nedostatku vitaminu D patří:

  • pravidelné nemoci nebo infekce
  • únava
  • bolesti kostí a zad
  • špatná nálada
  • zhoršené hojení ran
  • ztráta vlasů
  • bolest svalů

Pokud nedostatek vitaminu D přetrvává po dlouhou dobu, může to mít za následek komplikace jako:

  • kardiovaskulární stavy
  • autoimunitní problémy
  • neurologická onemocnění
  • infekce
  • komplikace těhotenství
  • některé druhy rakoviny, zejména prsa, prostata a tlusté střevo.

Přínosy vitaminu D – Zdroje vitaminu D.

Dostatek slunečního světla je nejlepší způsob, jak pomoci tělu produkovat dostatek vitaminu D. Mezi bohaté zdroje potravy vitaminu D patří:

  • tučné ryby, jako je losos, makrela a tuňák
  • žloutky
  • sýr
  • hovězí játra
  • houby
  • obohacené mléko
  • obohacené obiloviny a džusy

Dávkování

Lidé mohou měřit příjem vitaminu D v mikrogramech (mcg) nebo v mezinárodních jednotkách (IU). Jeden mikrogram vitaminu D se rovná 40 IU.

Mezi doporučené denní příjem vitamínu D jsou následující:

  • Kojenci 0-12 měsíců: 400 IU (10 mcg).
  • Děti 1-18 let: 600 IU (15 mcg).
  • Dospělí do 70 let: 600 IU (15 mcg).
  • Dospělí nad 70 let: 800 IU (20 mcg).
  • Těhotné nebo kojící ženy: 600 IU (15 mcg).

Citelné vystavení slunci na holou pokožku po dobu 5–10 minut, 2–3krát týdně, umožňuje většině lidí produkovat dostatek vitaminu D. Vitamin D se však štěpí poměrně rychle, což znamená, že zásoby mohou docházet, zejména v zimě.

Rizika

Horní hranice, kterou zdravotničtí pracovníci doporučují pro vitamin D, je 4000 IU denně pro dospělého. Někteří odborníci, však tvrdí, že toxicita vitaminu D je nepravděpodobná při příjmu pod 10 000 IU denně.

Nadměrná konzumace vitaminu D může vést k nadměrné kalcifikaci kostí a ztvrdnutí cév, ledvin, plic a srdečních tkání.

Mezi nejčastější příznaky nadměrného vitaminu D patří bolesti hlavy a nevolnost. Příliš mnoho vitaminu D však může také vést k následujícímu:

  • ztráta chuti k jídlu
  • suchá ústa
  • kovová chuť
  • zvracení
  • zácpa
  • průjem

Přebytek vitaminu D se obvykle vyskytuje při užívání příliš mnoha doplňků. Nejlepší je získávat vitamin D z přírodních zdrojů.

Doporučujeme pečlivě vybírat značku doplňků vitaminu D

Největší výběr vitamínů a doplňků stravy v ČR

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..