Již od dětství zná každý člověk právě rajskou polévku. Je to jedna z mála polévek, která je u většiny lidí oblíbená po celý život – od školky, školní nebo závodní jídelny až po tu doma připravenou. Každý si oblíbí jinou variantu – někdo má rád polévku sladší, jiný nakyslou nebo více slanou. Oblíbenou variantou je polévka z rajského protlaku či krémová rajská polévka, velké množství příznivců si našla rajská polévka připravená z čerstvých surovin, ve které mohou být i kousky rajčat, nebo je možná úprava do krémovité konzistence.
Rajská polévka její přínos pro zdraví je nesporný
Pokud byste chtěli hodnotit přínos rajské polévky, obsah vitamínů, minerálů a dalších látek, museli byste se zaměřit pouze na variantu polévky, která se vaří z čerstvých rajčat. Ta se dá zařadit k polévkám, které jsou zdraví velice prospěšné. Vitamíny, antioxidanty, karoten, biotin, lykopen, zinek, kyselina listová, draslík a vláknina jsou jen jedny z argumentů, proč pro přípravu rajské polévky použít čerstvá a hlavně kvalitní rajčata.
Kalorická hodnota rajské polévky je různá dle surovin
Výživnost a zdravotní hodnoty rajské polévky se mohou u jednotlivých receptů velice lišit. Záleží na tom, jaké suroviny zvolíte jako výchozí. Pokud budete připravovat polévku z rajského protlaku, bude její přínos pro zdraví minimální. Konzervanty a další přísady samy o sobě nejsou zdraví prospěšné. Zvolíte – li polévku z čerstvých a kvalitních rajčat, budete mít jistotu, že polévka obsahuje velké množství prospěšné vlákniny a také minimum kalorií.
Rajská polévka může být i dietní volba
Rajskou polévku najdete i v mnohých redukčních dietách. V případě dietní polévky jde o nezahuštěnou polévku z nakrájených rajčat, dochucenou bylinkami, bez zavářky nebo rýže. Taková polévka má celou řadu dalších příznivých účinků – posiluje srdce, omlazuje buňky, podporuje krevní oběh a látkovou výměnu, má dobrý vliv na spánek a mnoho dalších pozitivních vlastností.
Golubsti ukrajinské plněné zelí recept na specialitu