Riziko nákazy koronavirem při nákupu největší riziko napadení viry při nákupu je z doteku nákupního košíku. Koronaviry mohou zůstat na tvrdých površích, jako je ocel a plast (např. Kliky dveří automobilu, kliky dveří budov, držák nákupního košíku / koše, tlačítka výtahu) až 3 dny, takže se jedná o povrchy s nejvyšším rizikem, kterých se lze dotknout.
Použijte dodané utěrky v obchodě (nebo si přineste vlastní) k setření všech povrchů vozíku nebo koše, kterých se dotknete. Zlikvidujte utěrku okamžitě. Nezapomeňte, že se nesmíte kdykoli na veřejném místě dotknout své tváře. Noste ruční dezinfekci a použijte ji po opuštění budovy. Můžete také chtít dezinfikovat kliky dveří a kliky domů, pokud jste se jich dotkli, aniž byste dezinfikovali ruce.
Riziko nákazy koronavirem při nákupu jak nakupovat
V některých obchodech může docházet ruční dezinfekční prostředek, buďte na to připraveni a přineste si s sebou pár jednorázových rukavic. Předtím, než se dotknete nákupního košíku, nasaďte si je.
Další riziko nákazy koronavirem při nákupu v obchoděí je úzký kontakt s ostatními nakupujícími nebo zaměstnanci obchodu. Dbejte na sociální distancování udržujte vzdálenost minimálním 2 m, například když čekáte ve frontě k pokladně. Pokuste se minimalizovat své cesty do obchodu
Vezměte si vlastní opakovaně použitelné nákupní tašky (i když to některé obchody neumožňují) požádejte o to, že si sami zabalíte nakoupené potraviny, aby se minimalizoval dotyk jiných osob.
Ruční mytí zůstává kritickým krokem při snižování šíření COVID-19 a mělo by být prováděno často. Po návratu domů a před přípravou jídla nebo jídlem si důkladně umyjte ruce čistou vodou a mýdlem po dobu minimálně 30 sekund.
Nechte doma potraviny 3 dny bez doteku a koronavir umře
Vzhledem k omezené schopnosti koronaviru přežít na površích je nejjednodušší způsob, jak minimalizovat riziko infekce potravin zakoupených v obchodě nebo dodaných do vašeho domu, nechat je na místě bez doteku po dobu tří dnů. Toto nebude fungovat pro potraviny, které vyžadují okamžité chlazení nebo zmrazení, a lze s nimi zacházet jako s čerstvými produkty:
U čerstvých produktů, které nebudou před jídlem vařeny, je důkladně omyjte pod tekoucí vodou. Pokud je to žádoucí, použijte kartáč na zeleninu a povrch důkladně vydrhněte malým množstvím mýdla a vody. Tato metoda je účinná při odstraňování patogenů na povrchu. Po každém použití omýt kartáč dalším mýdlem a vodou.
Riziko by s největší pravděpodobností znamenalo úzký kontakt s prodavačem či nakupujícím případně z nákupního košíku a na jiných místech, kterých se dotknete v obchodě nebo po cestě za nákupem.