Rozmrazování kuřete
Úvod » Zdraví » Stravování » Rozmrazování kuřete 3 způsoby jak rozmrazit kuře rychle a bezpečně

Rozmrazování kuřete 3 způsoby jak rozmrazit kuře rychle a bezpečně

Publikovano v: Jídlo a pití, Stravování, Zdraví 0 |
Čas na čtení: 7 minuty
pošli přátelům

Rozmrazování kuřete nejbezpečnějším způsobem, jak toho dosáhnout, je použití chladničky, která udržuje kuře na bezpečné a chladné teplotě, zatímco se rozmrazuje.

Existují i ​​jiné způsoby rozmrazování kuřete, které zaberou méně času, například použití studené vodní lázně nebo mikrovlnné trouby.

Jak bezpečně rozmrazovat kuře

Rozmrazování kuřete
Bezpečně rozmrazené kuře v chladničce

Nejbezpečnějším způsobem rozmrazení kuřete je jeho umístění v chladničce. Tato metoda je bezpečná, protože chladnička udržuje kuře v chladu i během odmrazování a brání tak jeho příliš dlouhému zahřívání.

Chcete-li použít tuto metodu, proveďte následující:

  1. Vyjměte kuře z mrazničky nejméně 24 hodin předem.
  2. Umístěte jej do plastového sáčku nebo nádoby na ziplock.
  3. Vložte ji do chladničky na nízkou polici a nechte ji tam, dokud nebude zcela rozmrazená.
  4. Zpracujte do 1–2 dnů .

Tato metoda vyžaduje určité plánování dopředu, protože osoba bude muset zahájit proces odmrazování alespoň 1 den před plánovaným použitím kuřete.

Čas potřebný na rozmrazení bude záviset na tom, jak velké jsou kousky kuřete. Kuřecí prsa, vykostěné kuře a celá kuřata může v chladničce trvat 1-2 dny.

Rozmrazování kuřete – rychlá metoda

K rychlejšímu rozmrazení kuřete mohou lidé použít umístit kuře do nádoby se studenou vodou podle následujících kroků:

  1. Ujistěte se, že je kuře ve vzduchotěsném obalu, nebo jej umístěte do nepropustného ziplockového sáčku.
  2. Umístěte jej do dostatečně hluboké misky nebo umyvadla, abyste kuře zcela ponořili.
  3. Na kuře nalijte studenou vodu.
  4. Vodu měňte každých 30 minut, aby zůstala studená.
  5. Jakmile se kuře rozmrazí, ihned ho uvařte.

K rozmrazování kuřete nikdy nepoužívejte teplou nebo horkou vodu.

Zkušení kuchaři odhadují, že tato metoda bude trvat 2–3 hodiny u celého kuřete, zatímco 1 kg balíček kuřecích prsou může trvat 1 hodinu nebo méně.

Pokud je v jednom sáčku několik kusů, které jsou zmrazené společně, může urychlit čas rozmrazování tím, že oddělíte, jakmile se dostatečně rozmrazí. 

Jak rozmrazit kuře v mikrovlnné troubě

Mnoho mikrovlnných trub má nastavení odmrazování, které lidem umožňuje rozmrazovat maso ještě rychleji. Lidé si mohou v uživatelské příručce přečíst konkrétní pokyny, jak používat nastavení odmrazování kuřete.

Při rozmrazování kuřete pomocí mikrovlnky je důležité:

  • rozmrazte pouze takové množství kuřete, které člověk v té době potřebuje
  • vložte kuře do nádoby vhodné pro mikrovlnnou troubu
  • kuře ihned po rozmrazení uvařte
  • poté mikrovlnku důkladně vyčistěte

Rozmrazení kuřete v mikrovlnné troubě nedoporučujeme

Použití mikrovlnné trouby k rozmrazování masa může vést k teplým místům nebo oblastem, které již začaly vařit během procesu rozmrazování. Z tohoto důvodu je důležité rozmrazit pouze to, co je nezbytné, a maso hned uvařit.

Můžu rozmrazit kuře na kuchyňské lince? NE!

Lidé by nikdy neměli rozmrazovat kuře při pokojové teplotě, na kuchyňské lince nebo na místech, jako je veranda nebo suterén.

Teplota v místnosti se pohybuje kolem 20 ° C, což je v „nebezpečné zóně“ pro skladování drůbeže. To se týká teplotního rozsahu, ve kterém je možné, aby bakterie rostly ve velkém počtu, což je mezi 44–60 ° C .

Rozmrazování kuřete při pokojové teplotě znamená vystavení masa nebezpečným teplotám po dobu delší, než je bezpečné. To zvyšuje riziko bakteriálního růstu a nemocí přenášených potravinami .

Umíte uvařit zmrazené kuře?

V mnoha případech je možné vařit kuřecí maso zmražené. Kuchaři uvádí, že je to ve většině případů bezpečné, pokud osoba prodlouží dobu vaření o 50% a zajistí, aby kuře dosáhlo bezpečné vnitřní teploty 74° C.

Z tohoto pravidla však existuje několik výjimek. Lidé by neměli vařit například zmrazené kuře v na mírné teplotě nebo v mikrovlnné troubě. Tyto metody způsobují, že kuře zůstane příliš dlouho na nebezpečné teplotě. Pro vaření kuřete pomocí těchto metod je nejlepší nejprve kuře úplně rozmrazit.

K bezpečnému vaření kuřecího masa ze zmrazeného by měl člověk udělat následující:

  • Umyjte si ruce mýdlem a vodou po dobu 20 sekund před manipulací se syrovým kuřetem.
  • Neumývejte kuře. To je potenciálně škodlivé pro zmrazené i nezmrazené kuře.
  • S ohledem na bezpečnost potravin zacházejte se zmrazeným kuřetem stejně jako s nezmrazeným. Použijte samostatné prkénko a nádobí a vyhněte se křížové kontaminaci vařenými přísadami.
  • Použijte způsob vaření, který kuře rychle zahřeje, například na sporáku nebo v troubě. Prodlužte běžnou dobu vaření o 50%.
  • Po dokončení zkontrolujte vnitřní teplotu kuřete pomocí teploměru na maso. Když je 74 ° C nebo vyšší, vyjměte kuře z ohně.
  • Umyjte teploměr horkou vodou a mýdlem.
  • Pomocí antibakteriálních ubrousků nebo mýdla a vody setřete jakýkoli povrch kuchyně, který mohl přijít do styku s kuřetem nebo s tekutinami z rozmrazovacího kuřete.

Můžu znovu zamrazit rozmrazené kuře? ANO!

Lidé mohou zmrazit kuře, které rozmrazili, v chladničce do 1–2 dnů od jeho úplného rozmrazení. To platí, v obou případech zda je kuře stále syrové nebo již uvařené.

Pokud však někdo rozmrazuje kuře ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě, měl by ho ihned po rozmrazení uvařit. Pouze když to udělají, mohou to bezpečně zmrazit.

Pokud člověk rozmrazuje kuře v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni, ale ihned ho nevaří, nemusí být bezpečné ho jíst. V tomto scénáři také není bezpečné zmrazit kuře.

Zmrazení může ovlivnit kvalitu kuřete, stejně jako ponechání v mrazničce příliš dlouho. Když je však kuře zmrazené, je v bezpečí před množením bakterií.

Proč jsou techniky rozmrazování důležité

Správná technika rozmrazování je důležitá pro udržení kuřete mimo nebezpečnou zónu. Pokud kuře zůstane v tomto teplotním rozmezí příliš dlouho, zvyšuje se riziko lidí, kteří onemocní potravinami, jakmile ho sní.

Onemocnění přenášená potravinami, jako je otrava jídlem, jsou způsobena bakteriemi, viry a toxiny. Mezi bakterie spojené s kuřetem patří:

  1. Escherichia coli (E. coli)
  2. Salmonella
  3. Zlatý stafylokok
  4. Listeria monocytogenes
  5. Campylobacter jejuni

Zatímco důkladné vaření kuřete může tyto druhy bakterií zabít, může za sebou zanechat toxiny. Tyto toxiny zůstávají v potravinách, i když je člověk vaří při bezpečné teplotě. Jedním z příkladů je E. coli , která produkuje toxin, který může být smrtelný.

To je důvod, proč lidé musí bezpečně rozmrazovat kuře kromě bezpečného vaření.

Podobně není možné zjistit, zda se maso pokazilo pouhým pohledem nebo vůní. Je to proto, že patogeny, které způsobují nemoci přenášené potravinami, nemusí nutně způsobit jejich zkažení, takže neexistuje způsob, jak detekovat nebezpečné úrovně těchto organismů zrakem nebo čichem.

Otrava jídlem ovlivňuje 1 ze 6 osob každý rok. Zatímco mnoho lidí se uzdraví za několik dní, některé formy otravy jídlem mohou být vážnější. Lidé, kteří jsou náchylnější k závažným případům otravy jídlem zahrnoují:

  • dospělí nad 65 let
  • děti do 5 let
  • lidé se sníženou imunitou
  • těhotné osoby

Nemoci přenášené potravinami mohou také vést ke komplikacím. Například u některých lidí se syndromem dráždivého tračníku (IBS) se rozvinou příznaky po akutní střevní infekci z kontaminovaného jídla nebo vody. Odborníci to označují jako postinfekční IBS.

Pokud má člověk pochybnosti o tom, zda je jeho kuře bezpečné k jídlu, je nejlepší být opatrný a vyhnout se jeho konzumaci.

Rádi Vás poznáváme!

Přihlaste se k odběru úžasného obsahu do své doručené pošty.

My nespamujeme! Další informace najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.

pošli přátelům

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..