Pardubická bramboračka je u nás tradiční součástí oběda. Doplněná vhodnou přílohou bývá mnohdy i večeří. Jako zahuštěná polévka má vysokou výživovou hodnotu. Je to jedna z mála polévek, které se nepřejí – existuje tolik variací základních receptů, že budete mít stále pocit, jako když jíte nové a nové polévky – záleží na Vaší chuti a fantazii.
Pardubická bramboračka kvalitní suroviny základ chuti
K dokonalosti bramborové polévky je nutno použít zdravé a kvalitní suroviny. Obezřetný výběr se vyplatí – aromatická správná bramboračka zahřeje tělo i duši.
Připravte si:
½ kg brambor, 10 dkg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 60 gramů sádla, 60 gramů hladké mouky, 1 – 2 stroužky česneku, pepř, majoránku, sůl a houby podle chuti a uvážení.
Jak postupovat při vaření Pardubické bramnoračky
V půldruhém litru vody vařte nadrobno nakrájené brambory s rozředěnou tmavší jíškou. Část vody můžete nahradit vývarem. Jíška by měla být usmažená tzv. do červena, aby výsledná polévka měla odpovídající chuť a přitažlivou barvu.
Když brambory začínají měknout, přisypte houby a nastrouhanou zeleninu.
Pozor na celer a mrkev- dejte raději menší množství, celer je značně aromatický, mrkev zas příliš sladká.
Polévku dovařte a ochuťte lisovaným nebo třeným česnekem, majoránkou a pepřem. Nechte ještě znovu přejít varem. V létě můžete přidat i zelenou petrželku.
Tip ro krásnou barvu bramborové polévky:
Na tuku osmažte nejprve nastrouhanou mrkev, dodá polévce zlatavou barvu. Pak teprve přidejte mouku na jíšku.
Vhodných příloh k bramboračce je více
Jako přílohu můžete k bramboračce podávat chléb nebo pečivo, hodí se však i různé druhy placek, například bramborových nebo malé bramboráčky. Někdy se Pardubická bramborová polévka doplňuje i osmaženým chlebem. S čerstvým tmavým nebo vícezrnným chlebem nakyslejší chuti je bramborová polévka neodolatelná.