Vitamin C je životně důležitá živina pro zdraví Pomáhá formovat a udržovat kosti, kůži a krevní cévy. Je to také antioxidant. Vitamin C se přirozeně vyskytuje v některých potravinách, zejména v ovoci a zelenině. K dispozici jsou také doplňky vitaminu C. Jiné názvy vitaminu C zahrnují kyselinu L-askorbovou, kyselinu askorbovou a L-askorbát.
Proč potřebujeme vitamin C.
Vitamin C je rozpustný ve vodě a tělo si jej neuloží. Aby si lidé udrželi dostatečnou hladinu vitaminu C, musí každý den konzumovat jídlo, které jej obsahuje.
Tělo potřebuje vitamin C pro různé funkce. Tady jsou některé z nich:
- Pomáhá tělu produkovat kolagen , L-karnitin a některé neurotransmitery.
- Jako antioxidant pomáhá odstraňovat z těla nežádoucí látky známé jako reaktivní oxidační látky (ROS).
- Pomáhá tělu vstřebávat železo.
- Posiluje imunitní systém .
- Zlepšuje hojení ran.
ROS jsou látky, jako jsou volné radikály, které jsou výsledkem přirozených tělesných procesů, vystavení znečištění a dalších faktorů. Mohou vést k oxidačnímu stresu, který může zase způsobit poškození buněk.
Antioxidační aktivita vitaminu C může pomoci snížit zánět a snížit riziko vzniku různých stavů, včetně některých druhů rakoviny. Tělo potřebuje vitamín C k produkci kolagenu. Toto je hlavní složka pojivové tkáně a tvoří 1–2% svalové tkáně.
Kolagen je důležitou složkou ve vláknitých tkáních, jako jsou:
- šlachy
- vazy
- kůže
- rohovka
- chrupavka
- kosti
- střevo
- cévy
Nízká hladina vitaminu C v těle může vést k onemocnění zvaném kurděje . Mezi příznaky kurděje patří otoky kloubů, krvácení z dásní a uvolněné zuby, anémie a únava .
Výhody
Výhody vitaminu C mohou zahrnovat následující.
Hojení ran
Vitamin C pomáhá tělu produkovat kolagen a je přítomen v kůži, svalech a dalších tkáních. Lidé s nízkým příjmem vitaminu C mohou zaznamenat pomalejší hojení ran, protože jejich těla budou méně schopná produkovat kolagen.
Kardiovaskulární zdraví
Vitamin C může prospívat kardiovaskulárnímu zdraví z několika důvodů. Studie naznačují, že může:
- mají antioxidační vlastnosti
- pomáhají rozšiřovat cévy
- zlepšit produkci oxidu dusnatého
- pomáhají snižovat nestabilitu plaků při ateroskleróze
To by mohlo pomoci chránit před srdečními chorobami a hypertenzí nebo vysokým krevním tlakem.
Katarakta a makulární degenerace související s věkem
Vitamin C může pomoci snížit riziko katarakty a zpomalit progresi makulární degenerace související s věkem. Je však zapotřebí dalšího výzkumu.
Odborníci se domnívají, že oxidační stres může být faktorem v obou podmínkách, takže jakýkoli přínos může být způsoben antioxidační aktivitou vitaminu C.
Cukrovka
A Studie z roku 2018 zkoumala 331 lidí ve věku kolem 60 let, aby zjistili, zda užívání doplňků vitaminu C ovlivňuje hladinu glukózy po jídle.
Po užívání doplňků po dobu 4 měsíců se u účastníků zlepšila hladina glukózy a krevní tlak ve srovnání s užíváním placeba. To naznačuje, že vitamin C může být jednoho dne součástí léčby cukrovky.
Anémie
Vitamin C zvyšuje vstřebávání železa a někteří zdravotničtí pracovníci doporučují užívat doplňky vitaminu C spolu s tabletami železa ke zlepšení vstřebávání u lidí s anémií z nedostatku železa .
Jeden Studie 2019 zkoumala 5632 lidí, kteří užívali doplňky železa pro anémii z nedostatku železa. Někteří užívali vitamin C s doplňkem železa a jiní ne.
Obě skupiny však zaznamenaly podobné zvýšení železa, což naznačuje, že doplnění vitaminu C je pro tento účel zbytečné.
Znečištění
Znečištění ovzduší se skládá z různých látek a chemických látek, které mohou mít negativní dopad na zdraví lidí.
Jeden výzkum naznačuje že kombinace vitaminu C a vitaminu E může mít antioxidační účinek, který může pomoci zmírnit příznaky astmatu a chronické obstrukční plicní nemoci .
Alergie
Během alergické reakce vyvolává imunitní systém zánětlivou reakci, která může vést k příznakům, jako jsou otoky a kopřivka. Během tohoto procesu tělo produkuje ROS, což může vést k oxidačnímu stresu.
V Studie z roku 2019 145 lidí s kožními nebo respiračními alergiemi dostávalo různé dávky intravenózního vitaminu C a vědci sledovali závažnost symptomů účastníků. Jejich práce dospěla k závěru, že užívání vysoké dávky vitaminu C může pomoci snížit příznaky alergie.
Zjistili také důkazy, které naznačují, že nízké hladiny vitaminu C byly běžné u lidí s alergiemi.
Kinetóza
V Studie z roku 2016, 120 lidí užilo 2 gramy vitaminu C nebo placeba a poté strávilo 20 minut na záchranném člunu ve vlnovém bazénu. Ti, kteří užívali přípravek, měli nižší hladinu mořské nemoci .
Může vitamin C pomoci při léčbě nachlazení?
Mnoho lidí věří, že vitamin C může vyléčit běžné nachlazení, ale výzkum to nepotvrdil .
Užívání dávek 200 miligramů (mg) nebo více denně však může prospět lidem, kteří:
- při extrémní fyzické aktivitě
- vystavení se nízkým teplotám
- mají nízkou hladinu vitaminu C v důsledku kouření
Vitamin C a léčba rakoviny
Vitamin C může pomoci při léčbě rakoviny, i když to odborníci nepotvrdili. Jako antioxidant chrání vitamin C tělo před oxidačním stresem, ke kterému může dojít, když jsou vysoké hladiny ROS. Oxidační stres může vést k poškození buněk a může hrát roli u některých druhů rakoviny.
Studie na myších z roku 2016 zjistila, že užívání vysokých dávek vitaminu C může zpomalit růst některých typů rakovinných tkání. Článek naznačuje, že se vitamin C jednoho dne může stát novou léčbou rakoviny tlustého střeva a konečníku .
Také autoři a Recenze z roku 2016 naznačují, že vitamin C může dobře fungovat společně s dalšími způsoby léčby ve prospěch lidí s rakovinou.
Požadavky
Doporučené denní dávky (RDA) vitaminu C za den:
Stáří | Pohlaví | RDA (mg) |
0–6 měsíců | žádný | 40 |
7–12 měsíců | žádný | 50 |
1–3 roky | žádný | 15 |
4–8 let | žádný | 25 |
9–13 let | žádný | 45 |
14–18 let | mužský | 75 |
14–18 let | ženský | 65 |
19 a více let | mužský | 90 |
19 a více let | ženský | 75 |
Další vitamin C je nezbytný během těhotenství a kojení.
Zdroje
Nejlepším zdrojem vitaminu C je čerstvé ovoce a zelenina. Teplo a vaření ve vodě však mohou zničit část obsahu vitaminu C v těchto potravinách, proto je nejlepší jíst syrové potraviny.
Některé dobré zdroje vitaminu C zahrnují:
- červené a zelené papriky
- pomeranče a pomerančový džus
- grapefruit
- kiwi
- jahody
- špenát a jiná zelená listová zelenina
- rajčata
- brambory
- zelený hrášek
Komu hrozí nedostatek?
Mezi osoby s rizikem nedostatku vitaminu C patří :
- lidé, kteří kouří nebo jsou vystaveni pasivnímu kouření
- kojenci, kteří konzumují pouze odpařené nebo vařené mléko
- lidé, kteří nekonzumují pestrou stravu
- lidé s určitými zdravotními podmínkami, zejména s intestinální malabsorpcí
Potřebují lidé, kteří kouří, více vitaminu C?
Kouření a vystavení jiným znečišťujícím látkám může vést k oxidačnímu stresu. Antioxidanty, jako je vitamin C, mohou pomoci snížit oxidační stres.
Lidé, kteří kouří, mají tendenci mít nižší hladinu vitaminu C než lidé, kteří nekouří. Může to být způsobeno vyšší úrovní oxidačního stresu. Kouření také způsobuje zánět a poškození sliznic úst, hrdla a plic.
Vitamin C je nezbytný pro zdravou sliznici a pomáhá snižovat zánět. Vědci proto doporučují, aby lidé, kteří kouří, konzumovali každý den dalších 35 mg vitamínu C.
Kolik je příliš mnoho?
Doporučený maximální příjem vitaminu C pro dospělé je 2 000 mg denně .
Je nepravděpodobné, že by užívání příliš velkého množství vitaminu C způsobilo nějaké závažné problémy, ale pokud člověk konzumuje více než 1 000 mg vitaminu C denně, nebude to všechno absorbovat. To může vést k průjmu a gastrointestinálním nepohodlí.
Je nepravděpodobné, že by lidé konzumovali příliš mnoho stravou a jejich těla by to nemohla ukládat. Vysoký příjem doplňků stravy však může vést k tvorbě ledvinových kamenů .
To může také zvýšit riziko kardiovaskulárních problémů u žen po menopauze , ale není dostatek důkazů, které by to potvrdily.
Lidé s dědičnou hemochromatózou , což je porucha absorpce železa, by se měli před užíváním doplňků vitaminu C poradit se svým zdravotnickým pracovníkem. Vysoká hladina vitaminu C může vést k poškození tkání.
Vitamin C
Vitamin C je antioxidant a základní živina, která má mnoho funkcí. Pomáhá například produkovat kolagen, snižovat oxidační stres a zlepšovat hojení ran.
Čerstvé ovoce a zelenina jsou dobrým zdrojem vitaminu C. Někteří lidé užívají doplňky, ale vždy je nejlepší se nejprve poradit se zdravotnickým pracovníkem, abyste se ujistili, že jsou bezpečné.