listová zelenina

Vitamin K v potravinách. Přínosy pro zdraví a zdroje vitaminu K.

Vitamin k v potravinách označuje skupinu vitamínů rozpustných v tucích, které hrají roli při srážení krve, metabolismu kostí a regulaci hladin vápníku v krvi.

Tělo potřebuje vitamin K k produkci protrombinu, což je protein a faktor srážení, který je důležitý při srážení krve a kostním metabolismu. Lidé, kteří používají léky na ředění krve, by neměli začít konzumovat další vitamin K, aniž by se nejprve zeptali lékaře.

Nedostatek vitamínu K je vzácný, ale v závažných případech může prodloužit dobu srážení, což vede ke krvácení a nadměrnému krvácení.

Vitamin K1 nebo fylochinon pochází z rostlin. Je to hlavní typ vitaminu K. v potravě. Menším zdrojem je vitamin K2 nebo menachinon, který se vyskytuje v některých živočišných a fermentovaných potravinách.

Vitamin k v potravinách

Fyllochinon, známý také jako vitamin K1, se nachází v rostlinách. Při konzumaci potravin, které ho obsahují bakterie v tlustém střevě je přemění na skladovací formu, vitamin K2. Ten je absorbován v tenkém střevě a uložen v tukové tkáni a játrech.

Bez vitaminu K nemůže tělo produkovat protrombin, srážecí faktor, který je nezbytný pro srážení krve a kostní metabolismus.

Většina lidí není ohrožena nedostatkem vitaminu K. S největší pravděpodobností nedostatek postihuje novorozence a osoby s malapsorpčním problémem, například v důsledku syndromu krátkého střeva, cystické fibrózy , celiakie nebo ulcerózní kolitidy.

Novorozenci obvykle dostávají injekci vitaminu K, která je chrání před krvácením do lebky, které by mohlo být smrtelné.

Doporučený dostatečný příjem vitaminu K závisí na věku a pohlaví. Ženy ve věku od 19 let by měly konzumovat 90 mikrogramů (mcg) denně a muži by měli mít 120 mcg.

Vitamin k v potravinách – Výhody

Vitamin K tělu prospívá různými způsoby.

Zdraví kostí

Tam se zdá být korelace mezi nízkým příjmem vitamínu K a osteoporózy .

Několik studií naznačuje, že vitamin K podporuje udržování silných kostí, zlepšuje hustotu kostí a snižuje riziko zlomenin . Výzkum to však nepotvrdil.

Kognitivní zdraví

Zvýšená hladina vitaminu K v krvi byla spojené se zlepšením epizodické paměťi u starších dospělých.

V jedné studii měli zdraví jedinci ve věku nad 70 let s nejvyššími hladinami vitaminu K1 v krvi nejvyšší výkon verbální epizodické paměti.

Zdraví srdce

Vitamin K může pomoci udržet krevní tlak nižší tím, že zabrání mineralizaci, kde se minerály hromadí v tepnách. To umožňuje srdci volně pumpovat krev tělem.

K mineralizaci přirozeně dochází s věkem a je to hlavní rizikový faktor pro srdeční choroby. Bylo také prokázáno, že dostatečný příjem vitaminu K snižuje riziko mozkové mrtvice .

Vitamin k v potravinách – Zdroje


Kvalitní doplňky stravy Vitamín K můžete koupit online zde


vitamin k v potravinách
Vitamín K doplníte například z kapusty

Vitamin K1 se ve velkém množství vyskytuje v listové zelené zelenině, jako je kapusta a mangold. Mezi další zdroje patří rostlinné oleje a některé druhy ovoce.

Zdroje menanochinů neboli K2 zahrnují maso, mléčné výrobky, vejce a japonské „natto“ vyrobené z fermentovaných sójových bobů.

Zde jsou ukázky některých potravinových zdrojů vitaminu K:

  • 10 větviček petrželky obsahuje 90 mikrogramů (mcg)
  • půl šálku porce mražené a vařené zelené zeleniny obsahuje 530 mcg
  • jeden šálek surového špenátu obsahuje 145 mikrogramů
  • 1 lžíce sójového oleje obsahuje 25 mcg
  • půl šálku hroznů obsahuje 11 mikrogramů
  • vejce natvrdo obsahuje 4 mikrogramy

Tuk ze stravy zvyšuje vstřebávání vitaminu K, takže salát ze zelených listů pokapaný olivovým olejem by poskytl vitamin K a pomohl tělu vstřebat ho.

Rizika

Pro vitamin K. nebyla stanovena žádná přijatelná horní hranice. Toxicita je vzácná a je nepravděpodobné, že by došlo k konzumaci potravin obsahujících vitamin K.

Vitamin K může interagovat s několika běžnými léky, včetně léků na ředění krve, antikonvulziv, antibiotik , léků na snížení hladiny cholesterolu a léků na hubnutí.

Léky na ředění krve

Se používají k prevenci škodlivých krevních sraženin, které mohou blokovat průtok krve do mozku nebo srdce. Fungují tak, že snižují nebo zpožďují srážlivost schopnosti vitaminu K. 

Náhlé zvýšení nebo snížení příjmu vitaminu K může ovlivnit účinky těchto léků. Udržování konzistentního příjmu vitaminu K ze dne na den může těmto problémům zabránit.

Antikonvulziva 

pokud se užívají během těhotenství nebo během kojení, mohou zvýšit riziko nedostatku vitaminu K u plodu nebo novorozence. Příklady antikonvulziv jsou fenytoin a dilantin.

Léky snižující hladinu cholesterolu 

interferují s absorpcí tuků. Tuk v potravě je nezbytný pro vstřebávání vitaminu K, takže lidé, kteří užívají tento lék, mohou mít vyšší riziko nedostatku.

Každý, kdo užívá některý z těchto léků, by měl o svém příjmu vitaminu K mluvit se svým lékařem.


Informujte se na aktuální téma

pošli přátelům

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..