Zažívací potíže co jíst pokud pravidelně trpíte příznaky zažívacích potíží Jako jsou plynatost nadýmání, bolesti v břiše po obědě nebo časté výlety toaletu rozhodně nejste sami. Podle jednoho průzkumu 68% lidí řeší tyto příznaky několikrát za měsíc. Kromě nepohodlí a rozpaků mohou chronické zažívací potíže také přispět k malabsorpci živin, kožním potížím a únavě.
Dobrou zprávou je, že existují jednoduché věci, které můžete každý den udělat, abyste našli trávicí „svobodu“ a jsou většinou zdarma!
Zažívací potíže co jíst
Možná jste už slyšeli frázi „jez v klidu.“ můžete si také přečíst článek co je to vědomé stravování a jaký má blahodárný účinek. Ukazuje se, že jíst v rychlosti na cestách má negativní vliv na trávení. Správné trávení zahrnuje náš parasympatický nervový systém, který se aktivuje, když jsme uvolněni.
Chcete-li podpořit uvolněný stav v době jídla, najděte si klidné místo, kde můžete zůstat v klidu, a zaměřte se na vděčnost. Vyjádření vděčnosti před jídlem ve skutečnosti pomáhá podporovat zdravé trávení aktivací našeho parasympatického nervového systému.
Jdeme na to jak začít
Pokud máte zažívací potíže, které se nedají snadno zvládnout pomocí kroků uvedených zde, nebo pokud by vaše příznaky přetrvávaly týdny, vyhledejte zdravotnického pracovníka a proveďte řádné vyhodnocení.
Potenciální příčiny chronických zažívacích příznaků, jako je průjem, zácpa a reflux kyseliny, zahrnují pomalou štítnou žlázu, citlivost na jídlo, autoimunitní onemocnění nebo nadměrný růst kvasinek, parazitů nebo bakterií. Správná diagnóza a léčba může problém vyřešit navždy.
Žvýkejte jídlo (více, než si myslíte, že potřebujete)
Důkladné žvýkání jídla pomáhá vašim slinám zahájit proces trávení škrobu a zmírňuje zátěž vašeho žaludku. Další výhodou dobrého žvýkání je, že vám pomůže poznat, kdy jste plní, takže je méně pravděpodobné, že se přejídáte. Obecně žvýkejte měkká jídla, jako je ovoce, pětkrát až desetkrát a tvrdší jídla, jako jsou vegetariáni, žvýkejte až třicetkrát ano, 30 krát, než polknete.
Zbavte se zánětlivých potravin
Cukr, rafinovaná zrna a alkohol jsou v západní stravě základem, ale mohou podporovat zánět a způsobit zmatek při trávení. I když možná na tyto potraviny nezažijete zjevnou reakci, mnoho lidí vidí zlepšení jejich trávení a celkového zdraví. Pokud tyto tři věci omezují nebo vylučují ze své stravy. I dočasná přestávka často může snížit zánět a podpořit hojení trávicích tkání, což snižuje zažívací příznaky a zdánlivě nesouvisející příznaky, jako je bolest a únava.
Pijte a pijte (neperlivou vodu)
Zůstat hydratovaný pomáhá při trávení a odstraňování odpadu, zlepšuje fyzický výkon, udržuje zdravý krevní tlak a udržuje pokožku zdravou. Zkuste každé ráno pít vlažnou vodu s citronem.
Ale během jídla nepijte
Pokud jde o jídlo, odložte vodu a nechte svou žaludeční kyselinu dělat svou práci. Pití tekutin s jídlem může zředit žaludeční kyselinu, zvýšit její pH a snížit schopnost rozkládat vaše jídlo. Předpokládá se, že chronicky nízká žaludeční kyselina vede k malabsorpci živin, včetně vápníku a železa. Doporučuje se pít až cca 30 minut. po jídle..
Nejlepší přírodní zažívací pomůcky
Největší výběr vitamínů a doplňků stravy v ČR
Zažívací potíže co jíst lahůdka je domácí kysané zelí
Mluvíme zde o fermentovaných potravinách. Zelí obsahuje řadu přírodních probiotik bakterií přátelských k vašim střevům, které jsou i nadále vzrušujícím předmětem výzkumu. Důvod? Jsou spojeni se vším, od našeho zažívacího zdraví po naše poznání a mohou držet tajemství mnoha dalších systémů, které ovlivňují naše celkové zdraví. Nedržte se jen zelí. Jak resetovat Vaše střeva se dozvíte v článku zde
Zažívací potíže jezte více čočky a brokolice
Vláknina je nejlepší věc od krájeného chleba. Ve skutečnosti je to nejlepší na krájeném chlebu tedy pokud se budete držet celozrnného chleba. Většina Čechů přijímá pouze asi polovinu vlákniny, kterou by měli 15 g oproti doporučeným 30 g denně u žen nebo 45 g denně u mužů.
Jíst hodně vlákniny v přírodní podobě potravin jako čočka, černé fazole, brokolice a maliny je důležité pro naše zdraví. Může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění, cukrovky, přibývání na váze a některých druhů rakoviny – a ano, také zlepšuje zdraví trávicího ústrojí.