Ztráta chuti a vůně s COVID-19 obvykle vyvolává řadu chřipkových příznaků, včetně kašle a únavy, ale může také způsobit ztrátu chuti a čichu. Chuť a vůně se mohou vrátit nebo se zlepšit do 4 týdnů od vyčištění viru z těla, ale zlepšení může někdy trvat měsíce.
Ztráta chuti a vůně je a běžný časný příznak COVID-19. Každý, kdo si všimne změn v těchto smyslech, by se proto měl začít izolovat a podstoupit test COVID-19.
Změny mohou zahrnovat:
- chuť a vůně jsou méně citlivé než obvykle
- žádný čich ani chuť
- jídlo chutná divně
- pachy neobvykle vonící
Když člověk se člověk nakazí SARS-CoV-2 a vyvine se u něj onemocnění COVID-19, ztráta chuti a čichu může být jejich jediný příznak.
Tento článek pojednává o ztrátě chuti a čichu jako symptomu COVID-19, včetně toho, jak se s tím vyrovnat a kdy vyhledat lékařskou pomoc.
Jak častá je ztráta chuti nebo čichu u lidí s COVID-19?
Metaanalýza z roku 2020 zjistila, že 53% lidí, kteří dostali COVID-19, mělo problémy s chutí a čichem. Ztráta chuti nebo čichu nebo snížení těchto smyslů se může projevit brzy a může být počátečním příznakem COVID-19.
Jak závažná je ztráta chuti a vůně u COVID-19?
Podle studie z roku 2020 náhlá závažná ztráta chuti a čichu při absenci alergie nebo jiného chronického nosního stavu může být časným příznakem COVID-19.
Pokud však někdo zažívá jakýkoli druh neočekávané dysfunkce chuti a vůně, i když je mírný, měl by se izolovat a podstoupit test na COVID-19.
Tato ztráta chuti a čichu se může objevit u lidí, kteří nemají žádné další příznaky COVID-19.
Testování ztráty chuti nebo zápachu
Při testování ztráty chuti doma by měl člověk vyzkoušet potraviny se silným kořením a zkontrolovat, zda dokáže detekovat rozdíly mezi příchutěmi.
Osoba si může vyzkoušet svůj čich výběrem dvou položek se silnou a kontrastní vůní, jako je například káva a pomeranč, a individuální vůně, aby zjistila, zda dokáže detekovat rozdíly.
Lékaři používají různé testy k diagnostice ztráty chuti a čichu. Aby potvrdili ztrátu čichu, mohou použít drobné kuličky, které způsobují různé vůně, když je někdo poškrábe.
Kvůli omezením COVID-19 však člověk nemusí být schopen podstoupit jeden z těchto testů osobně v ordinaci lékaře. Pokud osoba nedávno ztratila chuť nebo čich a chce lékařskou pomoc, měla by zavolat svému lékaři a mluvit s ním po telefonu.
Náhle ztrácí chuť a vůni mohlo by být časný příznak COVID-19, takže osoba, která to zažije, by se měla začít izolovat a podstoupit test COVID-19.
Ztráta chuti a vůně s COVID-19 – Je ztráta dočasná?
Ve většině případů je ztráta čichu a chuti způsobená COVID-19 dočasná.
Vědci zjistili, že za 2 měsíce získalo zpět 75–80% lidí chuť a vůni, přičemž 95% tyto smysly získalo znovu za 6 měsíců. Dále poznamenali, že lidé, kteří ztratili chuť a vůni, také zaznamenali mírnější příznaky COVID-19.
V některých případech může být vyžadována trvalá léčba a sledování jejich chuti a vůně.
Ztráta chuti a vůně s COVID-19 – Strategie zvládání
Chuť a vůně jsou důležitou součástí každodenního života.
Ztráta chuti a vůně je často velmi znepokojující, protože tyto smysly mají zásadní vliv na preference jídla. Když člověk necítí chuť ani vůni, může dojít ke změnám tělesné hmotnosti v důsledku toho, že už nejí stejná jídla, která si užíval.
Pokud osoba kvůli COVID-19 ztratila chuť a vůni, měla by si začít všímat významného zlepšení za 4 týdny, ačkoli úplné zotavení může trvat 6 měsíců nebo více. Zaměření na příznaky jako dočasné je dobrá strategie, když máte pocit, že jste ohromeni tím, že nic neochutnáte ani necítíte.
Když člověk již nemůže správně ochutnat nebo cítit jídlo, může podniknout kroky, aby jídlo bylo více vzrušující. Mezi ně patří :
- výběr jídel s různými barvami a strukturami
- použití aromatických bylin a koření pro silnější příchutě
- přidáním sýra, kousků slaniny, olivového oleje nebo opečených ořechů
- vyhýbat se jídlům, která kombinují mnoho ingrediencí
Někteří lidé mohou mít prospěch z tréninku pachů, aby pomohli jejich čichu vrátit se dříve. Výcvik zahrnuje čichání čtyř vůní po dobu asi 20 sekund každý den. Soustředění se na každý pach by mohlo pomoci při zotavení. Osoba může použít tento trénink podle chuti výběrem různých příchutí potravin.
Proč COVID-19 ovlivňuje chuť a vůni?
Zůstává nejasné, proč může COVID-19 tolik ovlivňovat chuť a vůni.
Jedna teorie spočívá v tom, že SARS-CoV-2, stejně jako některé jiné podobné viry, způsobuje zánět uvnitř nosu, který vede ke ztrátě čichových nebo čichových neuronů.
Vědci také poznamenávají, že exprese receptorů lidských buněk, na které se váže SARS-CoV-2, je vyšší v nosní dutině a buňkách v čichové tkáni.
Vyhledejte lékařskou pomoc
Ztráta čichu a chuti může být časným příznakem COVID-19 a může být jediným příznakem, který člověk zažívá.
Další příznaky, na které je třeba dávat pozor
- kašel
- bolest v krku
- zácpa
- únava
- bolesti hlavy a těla
- horečka nebo zimnice
- dušnost
Lidé s těmito příznaky by měli kontaktovat svého poskytovatele zdravotní péče online nebo telefonicky. Měli by se také izolovat a podstoupit test COVID-19.
Pokud má někdo závažné příznaky – například má potíže s dýcháním – měl by vyhledat pohotovostní lékařskou péči.
Ztráta chuti a vůně s COVID-19
Ztráta chuti a vůně může být časným příznakem COVID-19. Lidé mohli zaznamenat částečnou nebo úplnou ztrátu těchto smyslů. Ztráta smyslů a vůní může být někdy jediným příznakem, který COVID-19 způsobuje.
Příznaky jsou obvykle dočasné a chuť a vůně by se měla výrazně zlepšit nebo se vrátit do 4 týdnů. V některých případech to však může trvat až 6 měsíců.
Pokud se u člověka objeví náhlá a neočekávaná ztráta chuti a čichu, měl by se izolovat a podstoupit test COVID-19.