Pardubické domácí utopenci recept na pravděpodobně nejlepší utopence na světe určitě ale 100% lepší recept než na utopence z Hradce Králové tkzv Mechovské utopence ty jsme ochutnali a nestojí za nic.
Základem Pardubických utopenců je nálev na utopence a naprostá čistota všeho okolo. Připravte si vhodnou nádobu velikosti dle množství, které chcete naložit. Nejlepší je stará tří litrová lahev, ale záleží na Vás do čeho si utopence připravíte.
Můžete si na ně a nejen na ně koupit různé skleničky s uzavíratelným víčkem, které jsou běžně k dostání v obchodech v různých velikostí. Uvědomte si, že na vzhledu také hodně záleží. Můžete Vaše domácí utopence například věnovat jako dárek a pak je hezká nádoba velmi důležitá.
Mějte na paměti, že utopenci by měli být v chladu a temnu. Pokud uděláte velkou lahev utopenců musíte na ni mít v lednici místo v případu, že neděláte utopence v zimě.
Lák na utopence základ na parádní lák
Nálev na Pardubické utopence je pikantní a velmi jednoduchý. Zvládne ho i naprostý ignorant. Ničeho se nebojte a hurá do toho – překvapte své okolí utopenci. Ingredience si upravte dle množství, které budete dělat.
Připravíme si na utopence: 1x Deko (to na okurky), ocet, celý pepř 1 sáček, nové koření, bobkový list, cibule pěkné velké tvrdé cca 7kusů, sůl, cukr (diabetici co používají), 1x křen v celku, 2x mrkev v celku, 7x paprika v celku bílá (ta levná) vybírejte si ty nejdelší kusy budeme je potřebovat.
Připravíme si velký hrnec, který řádně umyjeme vypláchneme a utřeme. Do hrnce dáme 1 a 3/4 litru vody půl litru octa přidáme sáček deka 18/20 kuliček sacharinu a vše uvedeme k varu lehce necháme přebulat varem stáhneme na málo a necháme 3/4 minuty za občasného míchání probublávat. Poté odstavíme a dáme vychladnout. Lák na utopence musí být studený ne vlažný a už vůbec ne horký když s ním budete zalévat utopence.
Pardubické domácí utopenci příprava
Důležitá rada kupujte špekáčky opatrně na utopence potřebujeme kvalitní výrobek, testů špekáčků je na internetu mraky. My pro Vás máme jedno vodíko, které je rozhodující a tím je složení. Nechte si ukázat kolik je ve špekáčkách, které chcete koupit % masa a z čeho jsou vyrobeny pokud není jak má správně být uvedeno na cenovce řekněte si o to.
Budete možná překvapeni co zjistíte. Určitě Vám doporučujeme podívat se co to vlastně ty špekáčky jsou wikipedia špekáčky tady se to dozvíte. Nekupujte špekáčky, které mají méně jak 70% masa. Ve špekáčkách nemá co dělat drůbeží totok hnus nazývaný strojově oddělený drůbeží separát jak to tam uvidíte nebrat.
Na cenu nekoukejte kupte si kvalitu a ta se dá koupit v akci.
Nepodceňujte přípravu a dejte si záležet, připravte si Váš oblíbený ostrý nůž. Očistěte si o pracovní desku. Špekáčky omyjeme ve studené vodě neutíráme a mokré sloupneme z obalu jde to lehce. Sloupnuté a očištěné špekáčky podélně v půlce překrojíme do 2/3 aby jsme do nich mohli nacpat dostatečné množství cibule a další věci, které máme připraveny. Oloupané špekáčky přikryjeme utěrkou a dáme do lednice. Hotovo jdeme dál.
Pardubické domácí utopenci příprava ingrediencí
Koření je jasné máme celý pepř, bobkový list, nové koření dáme si je k ruce a jdeme na další. Papriky omyjeme překrojíme na půlku a očistíme od jader. Půlky krájíme podélně na kousky cca 0,5 cm silné podélně ne na šířku, ale podélně na dlouhé jakoby nudle. Nakrájené dáme do misky a jdeme na cibule.
Cibule oloupeme přepůlíme přes štopku a kořen ne na půlku podélně přes tělo cibule (viz obrázek). Půlku vezmeme a krájíme na plátky přiměřeně silné spíše tenké záleží na chuti. Platky nakrájené cibule v misce rukou jakoby promneme aby se nám oddělili kousky od sebe. Přikryjeme jdeme dál.
Mrkev a křen očistíme a krájíme na kolečka tenká kolečka ne humpolácké kusy na tak tenká kolečka jaké se Vám v klidu a bez zmatkování lehce podaří nakrájet. Křenu by mělo být cca stejně jako mrkve. Máte za sebou kus práce.
Kdo kouří na cigáro kdo ne může si odpočinout. Nyní čekáme společně s připravenýma ingrediencemi v lednici až mám zcela vychladne nálev.
Pardubické domácí utopenci nakládání
Za prvé si uvědomte, že se bavíte a nestresujte se není to žádná věda tak do toho intuitivně a se zájmem si připravte Pardubické domácí utopenci. Na dno základ hrst cibule bobkový list pepř mrkev, křen a paprika pěkně takovou peřinku udělat.
Pěkně s láskou si vemte připravený nakrojený buřt opatrně ho prstem roztáhněte v té nakrojené části vemte si 4 kuličky pepře a do každé půlky dva zamáčkněte do masa pak do buřtíka nacpěte na plný plyn co se vejde – základ cibule, paprika, křen mrkev. Buřta položte na dno a stejně opakujte s dalšími kandidáty na utopence.
Vždy když uděláte jednu řadu znova na ni nasázejte peřinku jako jste dávali na dno. Nebojte se buřty přitančit a napěchovat do sklenice. Skládejte až dojdete nahoru sklenice zakončete opět peřinkou a znova přitlačte silou nebojte se toho.
Pardubické domácí utopenci základní chyba
Ted je čas na základní chybu, kterou dělají všichni ve všech receptech na utopence co jsem četl. Hned nedočkavě lejou lák a to je velká chyba. My to tak neuděláme, protože vyrábíme Pardubické domácí utopenci. Naplněnou sklenici dáme do chladu a jdeme na cigáro případně na procházku na pivo atd.
Sklenici s utopenci a přísadami necháme cca 12 hodin nezalitou v chladu. Občasně vyndáme a zase silně stlačíme. Stláčet utopence by jste měli minimálně 5x pokud zjistíte, že se ve sklenici udělalo trochu místa ihned přidávejte naši peřinku.
Utopence necháme takto 12 hodin odpočívat.
Po dvanácti hodinách samozřejmě nestopujeme.. lépe je, ale více klidně i přes noc jak Vám to časově vyjde. Ještě jednou stlačíme a pomalu čistou naběračkou nalíváme studený lák, která promícháme před každým nabráním. Po každých dvou naběračkách opět zmáčkneme a zatlačíme takto pokračujeme až je sklenice plná.
Opět zatlačíme a kontrolujeme zda nemáme někde vzduchové bubliny pokud ano znova zatlačit. Máme hotovo zaděláme víčkem čistým víčkem a přes něj dáme igelitový pytlík. Umístíme do chladu a temna na minimálně 5 dni. Pak můžeme ochutnat. Inspirujte se našimi recepty čtěte Pardubické originální recepty máte svůj originální recept pošlete nám ho zveřejníme i pro ostatní ať si pochutnají.
Při konzumaci doporučujeme vhodně zapíjet chlazeným pivem v množství na jeden utopenec dvě piva.
Přejeme dobrou chuť
All rights reserved / Všechna práva vyhrazena
Autor receptu je známý Pardubický dlouhodobý kavárenský povaleč, který tento recept získal jako výhru v kulečníku v dávno zavřeném pajzlu s názvem Ponorka