Základní houbová polévka – recept Pardubice
Najít jediný recept pro houbovou polévku je takřka nemožné. Postupem doby se recepty vyvíjely a doplňovaly o další suroviny, různí kuchaři vytvářeli své vlastní varianty a vznikaly i různé druhy houbových polévek podle zeměpisných oblastí.
Co je pak základní recept?
Jedná se o polévku, kterou je možno podávat v této jednoduché variantě, nebo pak měnit přidáním dalších ingrediencí podle požadavků kuchařů i strávníků. Obměnami základního receptu lze jednoduše vytvořit variantu většiny oblíbených houbových polévek.
Na surovinách záleží
Co budete potřebovat na tu úplně nejjednodušší základní houbovou polévku? Je toho opravdu málo – 3 dkg (hrstičku) sušených hub nebo 25 dkg na kostičky pokrájených čerstvých hub, 6 dkg tuku (sádlo nebo máslo), 3 lžíce hladké mouky, sůl, pepř a kmín podle chuti.
Postup přípravy
Pokud budete používat sušené houby, namočte je nejdřív na půl hodiny do vody, pak vymačkejte a nakrájejte. Poduste je na trošce tuku s malým množstvím kmínu. Ze zbytku tuku a mouky usmažte středně růžovou jíšku. Tu pak nařeďte horkou vodou a spolu s houbami rozvařte.
U čerstvých hub postupujte podobně – houby poduste na tuku s kmínem a přidejte do rozvařené jíšky. Houby je též možno usmažit na cibulce.
Přidejte sůl a pepř a vařte cca půl hodiny. Tento základní recept můžete obměňovat přidáním brambor, smetany, vajíček, zeleniny – a vytvořit tak další druhy houbových polévek.
Čím houbovou polévku doplnit
Houbovou polévku podávejte s osmaženými kostičkami chleba nebo čerstvým pečivem, pokud ji chcete použít jako hlavní jídlo. Oblíbenou variantou je i houbová polévka v chlebu.
Pokud však volíte houbovou polévku jako součást hlavního chodu, není ji potřeba ničím doplňovat – je sytá sama o sobě. Pokud byste potřebovali hustější polévku, je možno před koncem vaření přidat strouhání (drobení), které polévku ještě více zahustí.