houbova polevka recept

Základní houbová polévka – recept Pardubice

Najít jediný recept pro houbovou polévku je takřka nemožné. Postupem doby se recepty vyvíjely a doplňovaly o další suroviny, různí kuchaři vytvářeli své vlastní varianty a vznikaly i různé druhy houbových polévek podle zeměpisných oblastí.

Co je pak základní recept?

Jedná se o polévku, kterou je možno podávat v této jednoduché variantě, nebo pak měnit přidáním dalších ingrediencí podle požadavků kuchařů i strávníků. Obměnami základního receptu lze jednoduše vytvořit variantu většiny oblíbených houbových polévek.

Na surovinách záleží

Co budete potřebovat na tu úplně nejjednodušší základní houbovou polévku? Je toho opravdu málo – 3 dkg (hrstičku) sušených hub nebo 25 dkg na kostičky pokrájených čerstvých hub, 6 dkg tuku (sádlo nebo máslo), 3 lžíce hladké mouky, sůl, pepř a kmín podle chuti.

Postup přípravy

Pokud budete používat sušené houby, namočte je nejdřív na půl hodiny do vody, pak vymačkejte a nakrájejte. Poduste je na trošce tuku s malým množstvím kmínu. Ze zbytku tuku a mouky usmažte středně růžovou jíšku. Tu pak nařeďte horkou vodou a spolu s houbami rozvařte.

U čerstvých hub postupujte podobně – houby poduste na tuku s kmínem a přidejte do rozvařené jíšky. Houby je též možno usmažit na cibulce.

Přidejte sůl a pepř a vařte cca půl hodiny. Tento základní recept můžete obměňovat přidáním brambor, smetany, vajíček, zeleniny – a vytvořit tak další druhy houbových polévek.

Čím houbovou polévku doplnit

Houbovou polévku podávejte s osmaženými kostičkami chleba nebo čerstvým pečivem, pokud ji chcete použít jako hlavní jídlo. Oblíbenou variantou je i houbová polévka v chlebu.

Pokud však volíte houbovou polévku jako součást hlavního chodu, není ji potřeba ničím doplňovat – je sytá sama o sobě. Pokud byste potřebovali hustější polévku, je možno před koncem vaření přidat strouhání (drobení), které polévku ještě více zahustí.

pošli přátelům

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..