Piccolo existuje jak si objednat kávu a nebýt za ignoranta

Picollo existuje

Piccolo existuje a basta fidli jdeme na to jak si objednat kávu a povíme si další zajímavé věci o kávě například, že Piccolo existuje to se dozvíte také zde. Návštěva kavárny je u řady lidí běžnou součástí života. Setkáváme se zde s přáteli v kavárnách probíhají obchodní schůzky, první rande nebo se v kavárnách jen tak poflakujeme a užíváme si volného dne.

Kavárny jsou fajn a jejich obliba stále roste. Přečtěte si něco o druzích kávy. Nebuďte ignoranti ani jelita! Chtějte za své peníze správně připravenou kávu a s chutí reklamujte neodborně připravené druhy kávy.

Nebuďte za Joudu naučte se správně objednat kávu

V tomto článku se dozvíte, jaké druhy kávy se běžně nabízejí a jak se správně nazývají v Českém jazyku. Při návštěvě kavárny si správně objednáte a budete překvapeni kolik ignorantského personálu kaváren, nezná správné názvy a druhy kávy a neumí je správně připravit.

Další otázkou je kolik lidí má zájem si objednat například doppio nebo lungo když většina ani neví co to je a návštěva kavárny se ve většině případů zahájí objednávkou dvě „presa s mlékem“ a je. Personál to neřeší udělá dvě kafe do velkého hrnku v lepším případu dá mléko zvlášť a spokojenost je na obou stranách.

Osobně si myslím, že je dobré vědět jaké druhy kávy si můžete objednat, jak se připravují a jak se správně vyslovují. Na druhou stranu je to věc, která je na Vás zda se posunete zase kousek dál a budete chytřejší.

Nesmím zapomenout také poznámku, že hysterie, která se v poslední době v Česku objevila a jmenuje se jaké druhy kávy existují alias piccolo neexistuje je přehnaná.

Piccolo existuje

Piccolo existuje je to stejné jako když v Česku si někdo objedná v hospodě – dám si malého ruma a dokonce se i piccolo stejně pije.

Ital vlítne do kavárny řekne uno piccolo caffè obsluha, která ho již zná ví co chce (dej mi malý kafe) kopne ho tam a než řekneš švec je pryč. Ovšem je pravdou, že oficiálně výraz kávy piccolO neexistuje je to slang z italštiny.

Paradoxně se může stát, že pokud přijdete v Itálii do Cafe baru a řekněte uno piccolo caffè v domění, že piccolo existuje budou na Vás koukat jak nazjevení a nebudou vědět co chcete.

Piccolo jak pravděpodobně většina z Vás ví znamená v italštině malý takže chci malý kafe je to italský výraz, který zdomácněl po celém světe i u nás. Vy ho nepoužívejte není správný nechte ho pro ostatní, kteří nevědí to co již víte Vy. Chcete malou kávu objednávejte se Espresso případně Ristreto co to je se dozvíte níže.

Nutno říci, že z Ristreta bude běžný host vyjevený co to dostal a bude si myslet, že byl okraden jelikož v šálku není skoro vůbec nic vidět.

Jaké základní druhy kávy existují

Espresso

Espresso

Dalo by se říci základ kávového nápoje jeho původ je v Itálii s názvem Caffe espresso v italštině doslovný překlad káva na vyžádání.

Espresso má být o objemu 30ml + pěna. Šalek Obsluha kávovaru extrahuje kávu přibližně 25 sekund.

U nás se setkáváme s ignorantskými názvy jak z řad lajdáckého personálu kaváren tak i neznalých hostů.

Oblíbené zkomoleniny jsou: preso, expreso
Pokud nechcete být za jelito objednáváte Espresso

Ristretto

Ristretto

Nevlastní brácha neustále v Česku omílaného neexistujícího Picola. Správný Ital z města jich tam za den kopne klidně i deset. Je to nejčastější druh kávy objednávaný v Itálii. Od základního espressa se odlišuje dobou extrakce a množstvím kávy v šálku.

Ristretto je cca káva o obsahu 20ml a má protékat pákou 17/18 vteřin. V šálku ho uvidíte pod polovinou obsahu nutno dodat, že v malém šálku. Je obsahově ještě menší, než základní espresso. V Itálii se s oblibou servíruje do malých skleniček.

Zajímavá je skutečnost, že Ristreto obsahuje opravdu minimální množství kofeinu, protože kofein se uvolňuje z kávy až po 24 sekundách protékání kávy pákou. Co je tedy na Ristetu tak oblíbené je to chuť obsahuje díky kratší extrakci nejsilnější kávové esence..

Espresso lungo

espresso lungo

Větší espresso (lungo) italsky prodloužené espresso atp. Kámen úrazu většiny kaváren s neproškoleným personálem a past na Váš žaludek. Nejčastěji objednávaná káva v Čechách.

Obsluha: Co si dáte(?) Host: větší preso s mlíkem … a je to tady.

Barista utrápí kávu pod pákou do té doby než naplní velký šálek (60ml) v mnoha případech i celou minutu pak dolije mlékem v lepších případech Vám dá mléko zvlášť.

Neznalá obsluha Vám spokojeně přinese hnus, který zatočí s Vaším žaludkem. Proč(?) po 30 sekundách i dříve teče z páky již jen voda a z kávy se začínají uvolňovat třísloviny a další látky, které tam nemají co dělat, káva se začíná také „připalovat“.

poznámka: ano je to zajímavé čtení, ale nezapomeňte, že picollo existuje

Jak je to správně? Velmi jednoduše, dostanete běžné espresso do většího šálku a k němu naservírovanou horkou vodu a Vy si kvalitní extrakt kávy naředíte dle svého. Výsledkem je chuťově lepší velká káva a hlavně zdravější nezatěžující Vás žaludek.

Je pravděpodobné, že jste se mohli setkat i s názvem kávy Americano rozdíl mezi lungem je v poměru kávy a vody – Amaricano 1:5 Lungo 1:1

Americano je jedním z favoritů zpackaných káv v Českých kavárnách.

Espresso doppio

Espresso doppio

Nehledejte zde žádná tajemství je to jednoduše dvojité esperesso asi jako když se dříve řeklo dám si pořádného silného Turka. Zajímavostí je, že je nejčastějí zkomoleným druhem kávy na nápojových lístcích českých kaváren kde trůní s názve Espresso dopio (všimněte si chybí jedno „p“) a to je špatně. Správné je doppio se dvěma „p“.

Doppio znamená dvojitý tedy dvě porce kávy 14 až 20 g příprava trva od 20 sekund do 28 sekund max. Objem nápoje je cca 60 ml a podává se v šálku na cappuccino nebo lépe v demitasse šálku.

Caffé macchiato

Caffé macchiato

V Italštině macchiato  znamená skvrnitý nebo flekatý a to je přesně ten popis, který se k tomuto druhu kávy hodí. Macchiato je opět odvozeno od základního espressa do, kterého barista přidá malé množství mléčné pěny. Baristé s oblibou dekorují pěnu různými ornamenty. Tyto techniky se nazývají dokreslování nebo latte art a používají se například i u cappucina.

Tento popis velmi sedí na vzhled tohoto nápoje, caffé macchiato je totiž espresso s trochou mléčné pěny. I na této kávě může barista malovat různé krásné obrázky, ať už technikou latte art, nebo dokreslováním.

Pro Caffé macchiato můžete používat i název espresso macchiato.

Cappuccino

Cappuccino

Cappuccino je asi nejznámější obdobou kávy oblíbeným zejména u ženského pohlaví v poslední době mu jak se říká šlape na paty Caffé latte (viz níže). Nicméně cappuccino je a bude vždy jedno.

V Itálii je velmi oblíbeným nápojem k snídani. Cappuccino se skládá opět ze základu klasického espressa mléka a mléčné pěny. Zkušení baristé zdobí cappuccino stejným způsobem jako macchiato (viz výše).

Caffé latte

Caffé latte Pardubice

Caffé latte další zjemněný dá se říci snídaňový kávový nápoj nazývaný také Café au lait, flat white. Připravuje se dvojitého esperssa. Caffé latte je nápoj o objemu kolem cca do 300ml skládá pouze z espressa a jemně našlehané mléčné mikro pěny – nelije se do něj žádné mléko!

V pseudo kavárnách ho také můžete na nápojovém lístku nalézt pod názvy latéčko, laté a podobnými zkomoleninami nevzdělaných provozovatelů kaváren, kteří používají domněle správných (spisovných) výrazů nebo tvarů ve snaze o stylově vyšší vyjadřování, ale skutečnost je opačná.

Caffé latte jednička zpackaných káv v českých kavárnách

Ne caffé latte není to co vidíte na obrázku pod nadpisem Caffé latte ta krasavice ve sklenici s bílým mlékem vespod a kávou uprostřed zakončená čepicí mléčné pěny ve spoustu případech servírovaná jako Caffé latte není Caffe latte je to latte machiato.

Jak tedy to caffé laté správně vypadá? Základ jako u všech káv je bezvadně připravené espresso dopio (dvojité espresso)  zalité zhruba 200g našlehaného mléka. Žádné teplé mléko se tam nelije. Podává se do šálku pro caffé latte o objemu 280 ml

Na kávě netřeba šetřit udělejte si radost a kupte si pořádný kafe


Lavazza Qualitá Oro zrnková káva 1 kg lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do Kč
(Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

článek piccolo existuje je živý a stále doplňujeme zajímavé informace. Jo a nezapomeňte, že to piccolo existuje

Fotografie kaváren a kávy, která nám posíláte

Uvítáme Vaše postřehy, zkušenosti z kaváren, fotografie Vaši oblíbené kavárničky s popisem posílejte na email: pardubky (zavináč napište) pardubky.cz  rádi je zveřejníme pro ostatní.

Určitě si přečtěte

One Thought to “Piccolo existuje jak si objednat kávu a nebýt za ignoranta”

  1. Petra

    Je to pěkné a přehledné. Zajímavé info.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.