Pardubická rajská polévka je skvělou polévku, jakou rajská polévka určitě je, by si měl člověk dopřávat po celý rok, nejen v sezóně rajčat – ovšem z vlastních rajčátek, vypěstovaných na zahradě nebo na balkóně, chutná polévka nejvíc. Rajskou polévkou můžete potěšit nejen rodinu, ale překvapit i návštěvy. Rajská polévka na talíři se dá krásně nazdobit, i její samotná barva je přitažlivá a povzbuzuje chuť.
Suroviny pro přípravu rajské polévky
8 ks vyzrálých rajčat (cca 1,5 – 2 kg), ideálně ze speciální prodejny nebo z farmářských trhů, popřípadě z vlastní zahrádky, 1 ks středně velké cibule, 2 – 3 ks bobkového listu, bazalka, 4 kuličky nového koření, ½ l hovězího vývaru, voda, pepř, sůl, cukr podle chuti, 2 lžíce olivového oleje.
Postup při vaření
Rajčata omyjte. Pokud v polévce nemáte rádi kousky, rajčata spařte a oloupejte. Rozkrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte na drobné kousky. Cibulku osmahněte na olivovém oleji a přidejte rajčata. Duste ve vlastní šťávě. Přidejte sůl a pepř, bazalku a duste doměkka.
V hrnci vařte vodu (cca ¾ l), přidejte bobkový list a nové koření. Vařte cca 20 minut. Vyndejte koření, přilijte vývar a podušená rajčata. Vše rozmixujte, nejlépe tyčovým mixérem. Pokud nechcete mít v polévce vůbec žádné kousky, můžete ještě přecedit. Polévku přiveďte k varu a dochuťte cukrem. Pokud chcete, můžete přidat rýži nebo drobné těstoviny.
Podávání a přílohy
Ideální přílohou k rajské polévce je čerstvé pečivo, například zapečená bageta se sýrem nebo pestem. Kdo má rád osmaženou housku, může polévku ozdobit kostičkami housky. Také nakrájená mozzarella v horké polévce je vynikající, uvolní do polévky šťávu a polévka získá zvláštní aromatickou chuť. Podává se na hlubokém talíři nebo v misce, dozdobit lze lístky bazalky. S pečivem nebo domácím chlebem je rajská polévka vhodná jako hlavní jídlo.
Výborná a jednoduchá polévka rajčatovou polévku máme u nás doma všichni rádi. Nejlepší je, ale vždy z rajčat od naší babičky. To je velký rozdíl od těch kupovaných.