» » Rajská polévka Pardubický recept na klasiku

Rajská polévka Pardubický recept na klasiku


Pardubická rajská polévka je skvělou polévku, jakou rajská polévka určitě je, by si měl člověk dopřávat po celý rok, nejen v sezóně rajčat – ovšem z vlastních rajčátek, vypěstovaných na zahradě nebo na balkóně, chutná polévka nejvíc. Rajskou polévkou můžete potěšit nejen rodinu, ale překvapit i návštěvy. Rajská polévka na talíři se dá krásně nazdobit, i její samotná barva je přitažlivá a povzbuzuje chuť.

Suroviny pro přípravu rajské polévky

8 ks vyzrálých rajčat (cca 1,5 – 2 kg), ideálně ze speciální prodejny nebo z farmářských trhů, popřípadě z vlastní zahrádky, 1 ks středně velké cibule, 2 – 3 ks bobkového listu, bazalka, 4 kuličky nového koření, ½ l hovězího vývaru, voda, pepř, sůl, cukr podle chuti, 2 lžíce olivového oleje.

Postup při vaření

Rajčata omyjte. Pokud v polévce nemáte rádi kousky, rajčata spařte a oloupejte. Rozkrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte na drobné kousky. Cibulku osmahněte na olivovém oleji a přidejte rajčata. Duste ve vlastní šťávě. Přidejte sůl a pepř, bazalku a duste doměkka.

V hrnci vařte vodu (cca ¾ l), přidejte bobkový list a nové koření. Vařte cca 20 minut. Vyndejte koření, přilijte vývar a podušená rajčata. Vše rozmixujte, nejlépe tyčovým mixérem. Pokud nechcete mít v polévce vůbec žádné kousky, můžete ještě přecedit. Polévku přiveďte k varu a dochuťte cukrem. Pokud chcete, můžete přidat rýži nebo drobné těstoviny.

Podávání a přílohy

Ideální přílohou k rajské polévce je čerstvé pečivo, například zapečená bageta se sýrem nebo pestem. Kdo má rád osmaženou housku, může polévku ozdobit kostičkami housky. Také nakrájená mozzarella v horké polévce je vynikající, uvolní do polévky šťávu a polévka získá zvláštní aromatickou chuť. Podává se na hlubokém talíři nebo v misce, dozdobit lze lístky bazalky. S pečivem nebo domácím chlebem je rajská polévka vhodná jako hlavní jídlo.

  1. Jarča
    | Odpovědět

    Výborná a jednoduchá polévka rajčatovou polévku máme u nás doma všichni rádi. Nejlepší je, ale vždy z rajčat od naší babičky. To je velký rozdíl od těch kupovaných.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..