Cuketová polévka je ideální na teplé letní dny. Tykve zvané cukety se u nás v posledních letech značně rozšířily. Důvodem je pestrost jejich kuchyňského zpracování, jednoduchá úprava, možnost časté sklizně čerstvých plodů a velmi nízká energetická hodnota.
Ideální pro přípravu pokrmů jako je cuketová polévka jsou cukety dlouhé do 25 cm. Cukety této velikosti nemají ještě plně vyvinutá semena, jsou měkké a lahodné.
Cuketová polévka
Italský název pro tykev je zucca, zdrobněle zucchine, zucchini nebo zucchetti – odtud tedy názvy cukety nebo cukíny. Cuketa má v kuchyni širokou paletu využití a jedním z oblíbených způsobů zpracování je právě cuketová polévka. V Itálii patří tato polévka k tradičním a oblíbeným druhům.
Vzhledem k její nízkokaloričnosti a vysokému obsahu karotenu a minerálních látek je dobře, že se právě tento druh polévky zabydlel i v české kuchyni, která je vyhlášená spíše pokrmy s vysokým obsahem energie.
I mezi cuketovými polévkami si můžete vybírat
Název cuketová polévka zahrnuje více variant tohoto pokrmu, cuketa však zůstává základem. Pochutnat si můžete například na cuketové polévce se salámem, polévce s hráškem a mátou.
Oblíbené krémové cuketové polévce, studené cuketové polévce, brokolicovo-cuketové polévce, polévce se sýrem nebo čerstvými bylinkami a mnoha jiných, záleží na Vašem vkusu a oblíbených surovinách celé rodiny.
Proč zařadit cuketovou polévku do jídelníčku
Cuketa samotná obsahuje velké množství vody a minimum sacharidů. Karoten a minerální látky jsou naopak tím, co naše tělo postrádá. I když se někdo tváří pohrdavě nad samotnou cuketou, dobře upravené a chuťově lahodné cuketové polévce neodolá.
Cuketová polévka bude velkým přínosem i při snaze o zpestření tradičního jídelníčku. Talíř s cuketovou polévkou, ozdobenou smetanou a čerstvými bylinkami neodmítne žádný jedlík.
Jak připravit výbornou cuketovou polévku rychle a jednoduše se dozvíte zde – recept na Cuketovou polévku ideální polévka na léto