Nopálový kaktus je běžněji známý jako kaktus opuncie. Mnoho lidí věří, že má mnoho zdravotních výhod díky vysokému obsahu antioxidantů, vitamínů a minerálů. Plodem nopálového kaktusu je opuncie a jeho latinský název je Opuntia ficus nebo Opuntia ficus-indica . Lidé mohou jíst jak listy kaktusu, tak ovoce.
Nopálový kaktus Opuncie
Některé předběžné důkazy ukazují, že kaktus opuncie může snížit hladinu cukru v krvi u lidí s diabetem 2. Některé výzkumy také naznačují, že extrakt z kaktusu opuncie může zmírnit nepříjemné účinky kocoviny, pravděpodobně kvůli jeho protizánětlivým účinkům.
Nazvat opunciový kaktus superpotravinou je možná ještě brzy, ale může být součástí zdravé výživy. Má vysoký obsah vlákniny, antioxidantů a karotenoidů. Kaktus opuncie je skutečně populární v mnoha oblastech světa, zejména v Latinské Americe, kde je původní rostlinou.
Jedlé části jsou listy, květy, stonky a plody. Kaktus opuncie se konzumuje vcelku (vařený nebo grilovaný). Dělá se z něj také šťáva a džemy.
Pokud byste chtěli vyzkoušet opunciový kaktus, zvažte, zda se do něj pustit. Nežádoucí účinky u některých lidí zahrnují mírný průjem, nevolnost, zvýšený objem stolice, zvýšenou frekvenci stolice a plnost břicha. Tento článek pojednává o použití a výhodách nopálového kaktusu a jeho ovoce.
Co je to nopálový kaktus?
„Nopales“ nebo „nopalitos“ jsou „polštářky“ nopálového kaktusu. Lidé je konzumují jako dietní zeleninu a pravidelně se objevují v restauracích, obchodech s potravinami a farmářských trzích na americkém jihozápadě a v Mexiku.
Lidé je mohou orestovat a přidat do řady jídel, včetně tacos a míchaných vajec, nebo je připravit jako přílohu s rajčaty a cibulí.
Nopales jsou také jedlé syrové. Když je člověk nakrájí na kostičky, připomínají zelenou papriku. Lidé je navíc mohou proměnit v džus, džemy nebo čaj.
Jednotlivci mohou jíst také plody opuncie, což je malá, zaoblená a často barevná část nopálové rostliny.
Ovocná šťáva z opuncie je v Mexiku oblíbeným nápojem lidí, kteří dbají na své zdraví.
Výhody nopálový kaktus
Mezi údajné přínosy čerstvé nopálové šťávy patří snížení hladiny cukru v krvi, hojení ran a snížení cholesterolu.
Existují omezené studie na lidech o nopálovém kaktusu a jeho schopnosti léčit nebo předcházet onemocnění. Výsledky recenze z roku 2021 čeledi rostliny, Opuntia dillenii , však naznačují, že má mnoho antioxidačních a protizánětlivých vlastností.
Další zjištění z výzkumu naznačují, že nopálový kaktus může tišit bolest, posílit imunitní aktivitu a chránit játra.
Z těchto důvodů praktici tradiční medicíny používali obě části nopálové rostliny k léčbě a prevenci řady stavů a příznaků, včetně:
- glaukom
- hojení ran
- únava
- jaterní stavy
- vředy
V Mexiku hrají kaktusové rostliny také roli v tradiční medicíně při léčbě cukrovky.
Autoři malé studie testovali účinky nopálu na 17 lidech s diabetem 2. typu. Dvě skupiny účastníků snědly snídani s vysokým obsahem sacharidů. Jedna skupina konzumovala ke snídani opuncie, zatímco druhá ne.
Skupina s opuncií měla po jídle významně nižší hladinu krevního cukru a inzulínu, když je výzkumníci porovnávali s účastníky, kteří opuncie neměli.
Kromě toho, stejně jako většina ovoce a zeleniny, nopál a opuncie obsahují vlákninu, která je prospěšná při léčbě cukrovky.
Tyto potraviny mohou být součástí stravy s vysokým obsahem vlákniny, která může snížit hladinu cukru v krvi, snížit hladinu inzulínu a zlepšit hladinu lipidů nebo tukových sloučenin v krvi.
Nopálový kaktus: Výživové hodnoty
Jeden šálek obsahuje přibližně:
- 13,8 kalorií
- 1,14 gramů (g) bílkovin
- 0,08 g tuku
- 2,86 g sacharidů
- 1,89 g vlákniny
- 0,99 g cukru
- 19,8 mikrogramů vitaminu A
- 8 miligramů (mg) vitaminu C
- 141 mg vápníku
- 4.56 mcg of vitamin K
Rizika, alergie a vedlejší účinky
Vyskytly se případy alergických reakcí nebo reakcí z přecitlivělosti na konzumaci kaktusového ovoce, i když se zdají být vzácné.
Reakce může zahrnovat:
- kožní vyrážka
- svědění
- otok
Pokud se u člověka objeví dýchací potíže, někdo by měl okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Mohou mít anafylaxi, závažnou a život ohrožující alergickou reakci.
Anafylaxe je závažná alergická reakce, která může být život ohrožující. Příznaky se objevují náhle a zahrnují:
- kopřivka
- otok obličeje nebo úst
- sípání
- rychlé, mělké dýchání
- rychlý srdeční tep
- vlhká kůže
- úzkost nebo zmatek
- závrať
- zvracení
- modré nebo bílé rty
- mdloba nebo ztráta vědomí
Pokud má někdo tyto příznaky:
- Zkontrolujte, zda u sebe nemají epinefrinové pero. Pokud ano, postupujte podle pokynů na straně pera.
- Vytočte 112 nebo číslo nejbližší pohotovostní služby.
- Položte osobu. Pokud zvraceli, otočte je na bok.
- Zůstaňte s nimi, dokud nedorazí záchranná služba.
Někteří lidé mohou potřebovat více než jednu injekci epinefrinu. Pokud se příznaky do 5–15 minut nezlepší nebo se vrátí, použijte druhé pero, pokud je má osoba u sebe.
Vysoký obsah cukru
Plod opuncie obsahuje flavonoidy kaempferol a quercetin. Flavonoidy jsou rostlinné sloučeniny, které poskytují další výhody v těle díky svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem.
Ve starším výzkumu vědci porovnávali šťávy z různých barev opuncie: červenofialové, bílozelené a žlutooranžové. Nejvyšší obsah antioxidantů měla šťáva z červenofialové odrůdy.
Studie z roku 2021 zkoumala nutriční obsah částečně zpracovaných, zmrazených šťáv z opuncie z bílé, červené a žluté dužiny opuncie. Zjistilo se, že produkty mají významný antioxidační obsah a také antimikrobiální vlastnosti, což naznačuje, že je lze kombinovat s jinými potravinami pro použití jako přírodní konzervant.
Výrobci komerčních výrobků z nopálové šťávy ji často míchají s jinými šťávami, jako je ananas, pomeranč nebo grapefruit. Ty mohou zvýšit množství cukru, které produkt nopálové šťávy poskytuje.
S ohledem na to by lidé s cukrovkou měli sledovat množství cukru, které konzumují. Místo šťávy je také nejlepší zvolit celé, čerstvé ovoce. Někteří jedinci si mohou vymačkat čerstvou šťávu přímo z ovoce doma.
Riziko E. coli a Salmonella
V mnoha částech Mexika mohou prodejci prodávat čerstvou nopálovou šťávu poté, co k opláchnutí rostliny použili pouze vodu z vodovodu. Mnozí nepoužívají pasterizaci ani žádné antibakteriální zpracování, přestože dobytčí hnůj je běžné hnojivo.
Vědci provedli v roce 2017 studii, která testovala nepasterizovanou nopálovou šťávu na přítomnost potravinových patogenů. Zjistili, že 91 % vzorků bylo pozitivních na Escherichia coli , zatímco 1 % bylo pozitivní na Salmonellu .
Tyto bakterie mohou způsobit vážná onemocnění. Lidé by se proto měli ujistit, že kupují nopál a nopálovou šťávu z renomovaných zdrojů.
Jídlo z Opuncie
Lidé mohou jíst opuncie syrové, ale musí nejprve odstranit slupku. Jelikož nezralé opuncie bývají méně sladké. Jedinci, kteří preferují sladší chuť vyhledávají červené a fialové ovoce.
Všechny opuncie mají malá, tvrdá semínka, která člověk může odstranit odšťavňovačem nebo cedníkem nebo je jednoduše vyplivnout.
Pokud si jedinec pěstuje nebo sbírá vlastní nopál, bude muset také odstranit trny a silnou zelenou slupku. Před vařením by jste měli nopály důkladně opláchnout, aby se z povrchu odstranil sliz. Poté orestovat na kostičky nakrájený nopál s olivovým olejem, cibulí, česnekem, jalapenos a rajčaty a připravit si salát.
Nopales také tvoří vhodnou náplň do veganských tacos. Nakrájené nopály na fajitas mohou lidé grilovat podobně jako papriky. Jsou také chutnou přílohou k míchaným vajíčkům.
Závěr
Nopálový kaktus a ovoce opuncie mají vysoký obsah antioxidantů, vitamínů a minerálů.
Jsou výživným doplňkem vyvážené stravy a mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi, snížit zánět a snížit hladinu cholesterolu.
Zatímco použití listů a výtažků z kaktusu nopálu jako bylinného léku může podpořit zvládání několika zdravotních stavů, lidé by neměli přestat s žádnou konvenční zdravotnickou léčbou.
Tyto potraviny však mohou mít pozitivní účinky, pokud je člověk používá spolu se standardní léčbou.