Volné radikály jsou nestabilní atomy, které mohou poškodit buňky, způsobit onemocnění a stárnutí.
Volné radikály jsou spojeny se stárnutím a řadou nemocí, ale málo se ví o jejich roli v lidském zdraví nebo o tom, jak zabránit tomu, aby lidé onemocněli.
Volné radikály: Obsah
- Co jsou volné radikály?
- Jak volné radikály poškozují tělo?
- Příčiny
- Antioxidanty a volné radikály
- Co nevíme
Co jsou volné radikály?
Pochopení volných radikálů vyžaduje základní znalosti chemie.
Mrkneme se srozumitelně jak to tedy je:
Atomy jsou obklopeny elektrony, které obíhají kolem atomu ve vrstvách zvaných slupky. Každá slupka musí být vyplněna stanoveným počtem elektronů. Když je skořápka plná elektrony začnou vyplňovat další obal.
Pokud má atom vnější obal, který není plný, může se spojit s jiným atomem a pomocí elektronů dokončit svůj vnější obal. Tyto typy atomů jsou známé jako volné radikály.
Atomy s plným vnějším obalem jsou stabilní, ale volné radikály jsou nestabilní a ve snaze poskládat počet elektronů v jejich vnějším obalu rychle reagují s jinými látkami.
Když se molekuly kyslíku rozdělí na jednotlivé atomy, které mají nepárové elektrony, stanou se nestabilními volnými radikály, které hledají další atomy nebo molekuly, na které by se mohly navázat. Pokud se tak děje i nadále, začíná proces zvaný oxidační stres.
Oxidační stres ( tady si o něm přečtete ) může poškodit tělesné buňky, což vede k řadě onemocnění a způsobuje příznaky stárnutí, jako jsou vrásky.
Jak volné radikály poškozují tělo?
Podle teorie volných radikálů stárnutí, která byla poprvé nastíněna v roce 1956, volné radikály v průběhu času rozkládají buňky.
Jak tělo stárne, ztrácí schopnost bojovat s účinky volných radikálů. Výsledkem je více volných radikálů, více oxidačního stresu a více poškození buněk, což vede k degenerativním procesům a také k „normálnímu“ stárnutí.
Různé studie a teorie spojují oxidační stres způsobený volnými radikály k:
- onemocnění centrálního nervového systému, jako je Alzheimerova choroba a další demence
- kardiovaskulární onemocnění v důsledku ucpaných tepen
- autoimunitní a zánětlivé poruchy, jako je revmatoidní artritida a rakovina
- šedý zákal a zhoršení zraku související s věkem
- změny vzhledu související s věkem, jako je ztráta pružnosti kůže, vrásky, šedivění vlasů, vypadávání vlasů a změny struktury vlasů
- cukrovka
- genetická degenerativní onemocnění, jako je Huntingtonova choroba nebo Parkinsonova choroba
Teorie stárnutí volných radikálů je relativně nová, ale četné studie ji podporují. Studie na krysách například ukázaly významný nárůst volných radikálů, jak krysy stárly. Tyto změny odpovídaly poklesu zdraví souvisejícím s věkem.
Postupem času vědci upravili teorii stárnutí volných radikálů, aby se zaměřili na mitochondrie. Mitochondrie jsou drobné organely v buňkách, které zpracovávají živiny pro napájení buňky.
Výzkum na potkanech naznačuje, že volné radikály produkované v mitochondriích poškozují látky, které buňka potřebuje ke správnému fungování. Toto poškození způsobuje mutace, které produkují více volných radikálů, čímž se urychluje proces poškození buňky.
Tato teorie pomáhá vysvětlit stárnutí, protože stárnutí se v průběhu času zrychluje. Postupné, ale stále rychlejší nahromadění volných radikálů nabízí jedno vysvětlení, proč i zdravá těla stárnou a časem se zhoršují.
Příčiny
Teorie volných radikálů stárnutí a nemocí mohou pomoci vysvětlit, proč někteří lidé stárnou pomaleji než jiní.
Přestože jsou volné radikály produkovány přirozeně v těle, faktory životního stylu mohou jejich produkci urychlit. Patří mezi ně:
Tyto faktory životního stylu byly spojovány s nemocemi, jako je rakovina a kardiovaskulární onemocnění. Oxidační stres tedy může být důvodem, proč expozice těmto látkám způsobuje onemocnění.
Antioxidanty a volné radikály
Je těžké sledovat televizi, aniž byste viděli alespoň jednu reklamu, která slibuje boj proti stárnutí pomocí antioxidantů . Antioxidanty jsou molekuly, které zabraňují oxidaci jiných molekul.
Antioxidanty jsou chemikálie, které snižují nebo zabraňují účinkům volných radikálů. Darují elektron volným radikálům, čímž snižují jejich reaktivitu. Antioxidanty jsou jedinečné v tom, že mohou darovat elektron, aniž by se samy staly reaktivními volnými radikály.
Žádný jediný antioxidant nemůže bojovat s účinky každého volného radikálu. Stejně jako volné radikály mají různé účinky v různých oblastech těla, každý antioxidant se díky svým chemickým vlastnostem chová jinak.
V určitých kontextech se však některé antioxidanty mohou stát prooxidanty, které vychytávají elektrony z jiných molekul a vytvářejí chemickou nestabilitu, která může způsobit oxidační stres.
Antioxidační potraviny a doplňky: Fungují?
Tisíce chemikálií mohou působit jako antioxidanty. Vitamíny C a E, glutathion, beta-karoten a rostlinné estrogeny zvané fytoestrogeny patří mezi mnoho antioxidantů, které mohou rušit účinky volných radikálů.
Mnoho potravin je bohatých na antioxidanty. Bobule, citrusové plody a mnoho dalšího ovoce jsou bohaté na vitamín C, zatímco mrkev je známá svým vysokým obsahem beta-karotenu. Sója obsažená v sójových bobech a některých náhražkách masa má vysoký obsah fytoestrogenů.
Snadná dostupnost antioxidantů v potravinách inspirovala některé odborníky na zdraví k doporučení diety bohaté na antioxidanty. Antioxidační teorie stárnutí také vedla mnoho společností k prosazení prodeje antioxidačních doplňků.
Výzkum antioxidantů je smíšený. Většina výzkumů ukazuje jen málo nebo žádné výhody. Studie z roku 2017, která se zabývala suplementací antioxidantů pro prevenci rakoviny prostaty, nenašla žádné výhody. Studie z roku 2019 zjistila, že antioxidanty nesnižují riziko rakoviny plic. Ve skutečnosti u lidí, kteří již mají zvýšené riziko rakoviny, jako jsou kuřáci, antioxidanty mírně zvýšily riziko rakoviny.
Některé výzkumy dokonce zjistily, že suplementace antioxidanty je škodlivá, zvláště pokud lidé berou více, než je doporučená denní dávka. Analýza z roku 2018 zjistila, že vysoké dávky beta-karotenu nebo vitaminu E významně zvyšují riziko úmrtí.
Několik studií zjistilo výhody spojené s používáním antioxidantů, ale výsledky byly skromné. Studie z roku 2019 například zjistila, že dlouhodobé užívání beta-karotenu může mírně snížit riziko problémů s myšlením souvisejících s věkem.
Co nevíme
Studie naznačují, že antioxidanty nedokážou „vyléčit“ účinky volných radikálů – alespoň ne, když antioxidanty pocházejí z umělých zdrojů. To vyvolává otázky o tom, co jsou volné radikály a proč se tvoří.
Je možné, že volné radikály jsou časným příznakem buněk, které již bojují s nemocí, nebo že tvorba volných radikálů je s věkem nevyhnutelná. Bez dalších údajů není možné plně porozumět problému volných radikálů.
Lidé, kteří se zajímají o boj se stárnutím souvisejícím s volnými radikály, by se měli vyhýbat běžným zdrojům volných radikálů, jako je znečištění a smažená jídla. Měli by také jíst zdravou a vyváženou stravu bez obav z doplňování antioxidantů.