Objevte nejzdravější druhy ovoce pro zdravý životní styl! Prozkoumejte výhody nejzdravějších druhů ovoce a postarejte se o svou pohodu ještě dnes. Připojte se k nám a využívejte dobrotu přírody – začněte ihned začleňovat tyto výživné ovoce do své každodenní stravy. Nenechte si ujít příležitost posílit svůj imunitní systém, zlepšit trávení a posílit celkovou vitalitu. Začněte hned teď a odemkněte svět pulzujícího zdraví s nejzdravějšími druhy ovoce!
Nejzdravější druhy ovoce jíst řadu ovoce poskytuje tělu živiny a antioxidanty, které mohou posílit celkové zdraví a snížit riziko onemocnění. Mezi dobré možnosti patří pomeranče, borůvky, jablka, avokádo a banány, ale je z čeho vybírat.
Nejzdravější druhy ovoce jsou vynikajícím zdrojem základních vitamínů a minerálů a mají vysoký obsah vlákniny. Ovoce také poskytuje širokou škálu zdraví posilujících antioxidantů, včetně flavonoidů.
Konzumace stravy s vysokým obsahem nejzdravějších druhů ovoce a zeleniny může snížit riziko vzniku srdečních onemocnění, rakoviny, zánětu a cukrovky. Citrusové plody a bobule mohou být zvláště účinné při prevenci nemocí.
Nejzdravější druhy ovoce: Obsah článku
- Citrony
- Jahody
- Pomeranče
- Limetky
- Grapefruit
- Ostružiny
- Jablka
- Granátové jablko
- Ananas
- Banány
- Avokádo
- Borůvky
- Souhrn
Zajímá Vás vláknina čtěte naše doporučení 37 potravin s největším obsahem vlákniny článek zde
Studie z roku 2021 zařadila nejzdravější druhy ovoce jako „výkonné“ podle vysoké hustoty živin a nízkých kalorií. Citrony se dostaly na první místo, následované jahodou, pomerančem, limetkou a růžovým a červeným grapefruitem.
V tomto článku se podíváme na výživu a mnoho různých zdravotních přínosů nejzdravějších druhů ovoce a dalších druhů ovoce, které můžete najít v supermarketu.
1. Citrony
Citrony jsou citrusové plody, které lidé často používají v tradičních lécích kvůli jejich zdravotním přínosům. Stejně jako ostatní citrusové plody obsahují vitamín C a další antioxidanty.
Antioxidanty jsou pro lidské zdraví nezbytné. Tyto sloučeniny čistí v těle volné radikály, které mohou poškodit tělesné buňky a vést k nemocem, jako je rakovina.
Vědci se domnívají, že flavonoidy v citronu a dalších citrusových plodech mají antibakteriální, protirakovinné a antidiabetické vlastnosti.
Citrusové plody, včetně citronů patří mezi nejzdravější druhy ovoce obsahují aktivní složky zvané fytochemikálie, které prospívají zdraví. Tyto zahrnují:
- vitamín C
- kyselina listová
- draslík
- pektin
Šťáva z jednoho 48 g citronu obsahuje tyto živiny v gramech (g) nebo miligramech (mg):
- 11 kalorií
- 3,31 g sacharidů
- 49 mg draslíku
- 18,6 mg vitaminu C
- 3 mg vápníku
- 0,1 g vlákniny
Citrony také obsahují thiamin, riboflavin, niacin, vitamín B-6, folát a vitamín A.
- Další podrobnější informace o citronu čtěte zde
- Citroník jakou má historii a odkud pochází článek
- Základy pěstování citroníku rady pro začátečníky
- Chcete si koupit domů citroník průvodce kupujícícho
Jak jíst citrony
Šťávu z citronu použijte k dochucení pitné vody nebo vymačkejte na salát nebo rybu. Zkuste přidat citronovou šťávu do vroucí vody se lžičkou medu, která pomůže zklidnit bolest v krku. Je možné jíst i kůru z bio citronů. Někteří lidé používají kůru v receptech.
2. Jahody
Nejzdravější druhy ovoce jahody jsou šťavnaté, červené ovoce s vysokým obsahem vody. Semena poskytují dostatek vlákniny na porci. Jahody obsahují mnoho zdraví prospěšných vitamínů a minerálů.
Za zvláštní zmínku stojí, že obsahují antokyany, což jsou flavonoidy, které mohou pomoci zlepšit zdraví srdce. Vláknina a draslík v jahodách mohou také podpořit zdravé srdce.
V jedné studii měly ženy, které jedly 3 nebo více porcí jahod a borůvek týdně, které jsou obě známé svým vysokým obsahem anthokyanů nižší riziko srdečního infarktu než ženy s nižším příjmem.
Jahody a další barevné bobule obsahují také flavonoid zvaný kvercetin. Jedná se o přírodní protizánětlivou sloučeninu.
Porce 3 velkých jahod poskytuje tyto živiny:
- 17 kalorií
- 4,15 g sacharidů
- 1,1 g vlákniny
- 9 mg vápníku
- 7 mg hořčíku
- 83 mg draslíku
- 31,8 mg vitamínu C
Jahody také obsahují thiamin, riboflavin, niacin, folát a vitamíny B-6, A a K.
Přečtěte si více o jahodách: Nová zdravotní benefity jahod
Jak jíst jahody
Jahody jsou všestranné ovoce. Lidé je mohou jíst syrové nebo je přidat do snídaňových cereálií nebo jogurtů, rozmixovat je do smoothie nebo z nich udělat džem.
3. Pomeranče
Nejzdravější druhy ovoce pomeranče jsou sladké, kulaté citrusové plody plné vitamínů a minerálů. Pomeranče patří mezi nejbohatší zdroje vitaminu C, přičemž jeden střední plod poskytuje 117 procent denní hodnoty vitaminu C pro člověka.
141 g pomeranče také obsahuje tyto živiny:
- 65 kalorií
- 16,27 g sacharidů
- 3,4 g vlákniny
- 61 mg vápníku
- 14 mg hořčíku
- 238 mg draslíku
- 63,5 mg vitamínu C
Vitamin C působí v těle jako silný antioxidant. Tento vitamín je obažen nejzdravějších druzích ovoce a také nezbytný pro funkci imunitního systému. Posiluje imunitní funkce tím, že pomáhá tělu absorbovat železo z rostlinných potravin.
Lidské tělo si neumí vitamín C samo vytvořit, takže lidé ho musí přijímat ze stravy. Pomeranče také obsahují vysoké množství pektinu, což je vláknina, která dokáže udržet zdravé tlusté střevo tím, že se váže na chemikálie, které mohou způsobit rakovinu, a odstraňuje je z těla. dvojtečka.
Pomeranče také poskytují následující zdraví prospěšné vitamíny:
- vitamín A, sloučenina, která je důležitá pro zdravou kůži a zrak
- Vitamíny B, včetně thiaminu a folátu, které pomáhají udržovat nervový a reprodukční systém zdravý a pomáhají vytvářet červené krvinky.
Jak jíst pomeranče
Lidé mohou jíst pomeranče samotné jako osvěžující svačinu nebo vypít sklenici čistého pomerančového džusu. Odšťavněte si pomeranče doma nebo si vyberte značku čerstvé šťávy, na které je na etiketě uvedeno, že nepochází z koncentrátu.
Lidé si také mohou nastrouhat pomerančovou kůru do salátu, jogurtu nebo jako cereální polevu pro doplnění chuti.
Zajímá Vás více o pomerančích: článek zde
4. Limetky
Limetky jsou kyselé citrusové plody, které poskytují řadu zdravotních výhod a právem se řadí mezi nejzdravější druhy ovoce.
Stejně jako ostatní citrusové plody, limetky poskytují zdravou dávku vitamínu C. Mají také podobné zdravotní přínosy, antibakteriální a antioxidační vlastnosti.
Šťáva z jedné limetky poskytuje následující živiny
- 11 kalorií
- 3,7 g sacharidů
- 6 g vápníku
- 4 mg hořčíku
- 51 mg draslíku
- 13,2 mg vitaminu C
Jak jíst limetky
Limetky dobře fungují ve slaných jídlech. Zkuste přidat šťávu nebo nastrouhanou kůru z limetky k dochucení salátových dresinků nebo rýžových pokrmů. Jinak odšťavněte limetku a přidejte do horké nebo studené vody pro osvěžující nápoj.
Chcete znát více informací o limetce zde je článek
5. Grapefruit
Grapefruity jsou kyselé plody plné zdraví prospěšných vitamínů a minerálů. Grapefruity mohou být růžové, červené nebo bílé.
Polovina grapefruitu obsahuje tyto živiny:
- 52 kalorií
- 13,11 g sacharidů
- 2,0 g vlákniny
- 27 g vápníku
- 11 g hořčíku
- 166 g draslíku
- 38,4 g vitamínu C
Flavonoidy v grapefruitech mohou pomoci chránit před některými druhy rakoviny, záněty a obezitou.
Přehledová studie naznačuje, že sloučeniny zvané furanokumariny nalezené v grapefruitech mohou pomoci chránit před oxidačním stresem a nádory a mohou podporovat zdravé kosti.
Některé výzkumy z tohoto přehledu naznačují, že grapefruitové furanokumariny mohou mít protirakovinné vlastnosti, které mohou být zvláště účinné proti rakovině prsu, rakovině kůže a leukémii. Vědci ještě musí provést další studie na zvířatech a lidech, aby potvrdili tyto vlastnosti.
Lidé by měli navštívit lékaře před přidáním grapefruitu do své stravy, protože může interagovat s určitými léky.
Nejzdravější druhy ovoce: Jak jíst grapefruit
Zkuste přidat plátky grapefruitu do ovocného salátu nebo vymačkejte šťávu do vody a vytvořte nápoj. Jinak si lidé mohou koupit čistou grapefruitovou šťávu ze supermarketu.
Víme o grapefruitu hodně čtěte více zde
6. Ostružiny
Stejně jako ostatní bobule obsahují i ostružiny zdraví prospěšné antokyany.
Ostružiny obsahují mnoho semen, proto mají vysoký obsah vlákniny. To znamená, že mohou pomoci zlepšit zdraví střev a zdraví srdce Ostružiny jsou přehlížené jako nejzdravější druh ovoce a používané spíše na ozdobu pokrmů než pro své zdravotní výhody.
Půl šálku ostružin obsahuje tyto živiny:
- 31 kalorií
- 6,92 g sacharidů
- 3,8 g vlákniny
- 21 mg vápníku
- 14 mg hořčíku
- 117 mg draslíku
- 15,1 mg vitaminu C
Jak jíst ostružiny
Lidé mohou jíst ostružiny čerstvé, přidat si je do jogurtu k snídani nebo dezertu nebo přidat mražené ostružiny do smoothies.
Vše co jsme zjiastili o vlivu ostružin na zdraví se dozvíte zde
7. Jablka
Jablka jsou rychlým a snadným doplňkem jídelníčku. Pro největší přínosy pro zdraví je jezte se slupkou. Jablka jako nejzdravější druhy ovoce znali již naši babičky a dědové jablka mají své místo ve zdravé stravě.
Jablka jsou ovoce s vysokým obsahem vlákniny, což znamená, že jejich konzumace může zlepšit zdraví srdce a podpořit hubnutí. Pektin v jablkách pomáhá udržovat dobré zdraví střev.
Jedno střední jablko obsahuje tyto živiny:
- 95 kalorií
- 25,13 g sacharidů
- 4,4 g vlákniny
- 195 mg draslíku
- 11 mg vápníku
- 8,4 mg vitamínu C
Výzkum ukázal, že existuje souvislost mezi pravidelnou konzumací jablek a nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění, některých druhů rakoviny a cukrovky.
Jablka mají také vysoké hladiny kvercetinu, flavonoidu, který může mít protirakovinné vlastnosti.
Jedna studie zjistila, že lidé, kteří jedli celá jablka, měli o 30 procent menší pravděpodobnost, že budou obézní, než ti, kteří jablka nejedli. To může snížit riziko cukrovky a srdečních onemocnění.
Jak jíst jablka
Syrová jablka jsou skvělou svačinou a jejich kombinace s mandlovým máslem pomáhá vyvážit příjem bílkovin a tuků. Lidé mohou také přidat syrová nebo dušená jablka do jogurtu nebo použít jablečný protlak při vaření.
Máme pro Vás bezva článek o jablkách čtěte zde
8. Granátové jablko
Mnoho lidí považuje granátová jablka za „superpotravinu“ a bezespotu patří mezi nejzdravější druhy ovoce. Mají vysoký obsah antioxidantů a polyfenolů, které pomáhají v boji proti oxidačnímu stresu, který může způsobit onemocnění v těle.
Jezte granátová jablka se semeny, abyste získali výhody vlákniny.
Jedno syrové granátové jablko obsahuje:
- 234 kalorií
- 52,73 g sacharidů
- 11,3 g vlákniny
- 666 mg draslíku
- 28 mg vápníku
- 28,8 mg vitaminu C
Jedno granátové jablko také obsahuje 46,2 mikrogramů (mcg) doporučené denní dávky 80 mcg vitamínu K. Tento vitamín je nezbytný pro silné kosti a zdravé krvinky.
Přehledová studie o zdravotních přínosech granátových jablek naznačuje, že mají protizánětlivé účinky a mohou pomoci chránit před nemocemi souvisejícími s mozkem, jako je Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba. To může být způsobeno tím, že granátová jablka obsahují zvláště vysoké hladiny polyfenolů.
Výzkum diskutovaný v tomto přehledu také naznačuje, že granátová jablka mohou omezovat růst lidských buněk rakoviny prostaty.
Jak jíst granátové jablko
Granátová jablka mohou být skvělým doplňkem do salátů nebo do pokrmů z kuskusu či rýže. Granátová jablka jsou sladká, takže je lidé mohou přidávat i do jogurtů a ovocných salátů.
Bezva čtení o výhodách granátového jablka se dozvíte tady
9. Ananas
Ananas je exotické ovoce, které může pomoci snížit zánět a podpořit zdravý růst tkání.
Ananas obsahuje aktivní sloučeninu zvanou bromelain, kterou mnoho lidí užívá jako doplněk stravy kvůli jejím potenciálním zdravotním přínosům.
Výzkumníci uvádí, že zdroj bromelainu může pomoci snížit zánět nosu nebo sinusitidu. Vědci však musí provést další výzkum jeho přínosů pro osteoartrózu a jeho protirakovinného potenciálu.
Ananas obsahuje mangan, který tělo využívá ke stavbě kostí a tkání.
Nejzdravější druhy ovoce střední plátek ananasu také obsahuje tyto živiny:
- 42 kalorií
- 11,02 g sacharidů
- 1,2 g vlákniny
- 92 mg draslíku
- 40,2 mg vitaminu C
- 11 mg vápníku
Jak jíst ananas
Lidé si mohou vychutnat čerstvý ananas samotný nebo v ovocných salátech. Mohou také použít ananas k výrobě tropické salsy nebo ho přidat jako zálivku na rybí tacos. Zkuste do smoothies přidat mražený ananas.
12 minut pohodlného čtení o výhodách ananasu pro zdraví čtěte zde
10. Banány
Banány jsou dobře známé pro svůj vysoký obsah draslíku. Střední banán obsahuje 422 mg dostatečného příjmu pro dospělé 4 500 mg draslíku. Draslík pomáhá tělu kontrolovat srdeční frekvenci a krevní tlak.
Nejzdravější druhy ovoce banány jsou také dobrým zdrojem energie, přičemž jeden banán obsahuje 105 kalorií a 26,95 g sacharidů.
3,1 g vlákniny v běžném banánu může také pomoci s pravidelným vyprazdňováním a žaludečními problémy, jako jsou vředy a kolitida.
Střední banán také obsahuje následující živiny:
- 1,29 g bílkovin
- 6 mg vápníku
- 32 mg hořčíku
- 10,3 mg vitaminu C
Jak jíst banány
Banán je výborným ovocem pro zahuštění smoothie. Lidé je mohou využít i při pečení jako přírodní sladidlo nebo k výrobě banánového chleba či palačinek.
11. Avokádo
Mnoho lidí označuje avokádo za superpotravinu kvůli jeho zdraví prospěšným vlastnostem.
Avokádo je bohaté na kyselinu olejovou, mononenasycený tuk, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Odborníci tvrdí, že udržování zdravé hladiny cholesterolu pomocí zdravých tuků může snížit riziko srdečních chorob a mrtvice.
Stejně jako banány je avokádo bohaté na draslík. Obsahují také lutein, antioxidant, který je důležitý pro zdravé oči a pokožku.
Polovina avokáda obsahuje tyto živiny:
- 161 kalorií
- 2,01 g bílkovin
- 8,57 g sacharidů
- 6,7 g vlákniny
- 12 mg vápníku
- 29 mg hořčíku
- 487 mg draslíku
- 10,1 mg vitaminu C
Avokádo také obsahuje folát, vitamín A a beta-karoten.
Jak jíst avokádo
Lidé mohou přidat avokádo do salátů nebo smíchat s limetkou, česnekem a rajčaty, aby vytvořili guacamole. Přidejte avokádo do smoothies nebo hummusu, nebo použijte avokádo místo jiných tuků při pečení.
Vše co potřebujete vědět o avokádu najdete zde
12. Borůvky
Borůvky jsou další superpotravinou a patří mezi top nejzdravější druhy ovoce může poskytnout mnoho zdravotních výhod.
Podobně jako jahody, i borůvky obsahují antokyanin, což je silný antioxidant. Z tohoto důvodu mohou chránit před srdečními chorobami, mrtvicí, rakovinou a dalšími nemocemi.
Borůvky také obsahují pterostilben, sloučeninu, která může pomoci zabránit hromadění plaku v tepnách.
Půl šálku borůvek poskytuje tyto živiny:
- 42 kalorií
- 10,72 g sacharidů
- 1,8 g vlákniny
- 4 mg vápníku
- 57 mg draslíku
- 7,2 mg vitaminu C
Jak jíst borůvky
Čerstvé nebo mražené borůvky jsou skvělým doplňkem snídaňových cereálií, dezertů, jogurtů nebo smoothies.
Zajímají Vás nové poznatky o borůvkách a zdraví čtěte zde
Nejzdravější druhy ovoce: Souhrn
Ovoce se vyskytuje ve všech tvarech a velikostech a různé druhy ovoce mají různé zdravotní přínosy. Pro dosažení nejlepších výsledků zařaďte do jídelníčku různé druhy ovoce.
Konzumací ovoce člověk dodává svému tělu klíčové vitamíny, antioxidanty a vlákninu. To může mít významné výhody pro zdraví srdce, trávení, regulaci hmotnosti a zdraví pokožky.
Lidé si mohou vychutnat širokou škálu ovoce, aby zlepšili své zdraví a snížili riziko zánětů, srdečních onemocnění, rakoviny, obezity a cukrovky.
My máme moc rádi borůvky jezdíme pravidelně do Krkonoš sbírat a vždy mám na zimu zamraženo. Borůvky jsou v každé snídani s dalším ovocem je to výborný doplněk stravy. Snažím se aby ovoce bylo na stole každý den. Nakupuji výhrdně u nás na tržnici.
Ahoj a přidejte více ovoce do své stravy budete se cítit lépe
J
Dobrý den JANI! Moc ráda čtu, že máte rádi borůvky a sbíráte je v Krkonoších. Je skvělé, že si je zamrazíte a máte je k dispozici i během zimy. Borůvky jsou opravdu vynikajícím doplňkem stravy díky svým zdravotním výhodám. Je super, že se snažíte mít ovoce na stole každý den a nakupovat převážně na tržnici. Kvalitní a čerstvé ovoce je prostě nejlepší volbou! Přidání více ovoce do stravy skutečně může přinést mnoho zdravotních benefitů a přispět k celkovému lepšímu pocitu. Takže pokračujte v tom, co děláte, a užívejte si zdravou a chutnou stravu. Ahoj!