Granátové jablka zdraví nízký obsah kalorií a tuku, ale vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů. Mezi výhody patří antioxidanty, zdraví srdce, zdraví moči, vytrvalost cvičení a další.
Granátová jablka jsou kulaté, červené plody. Vyznačují se bílou vnitřní dužinou, která je plná křupavých, šťavnatých jedlých semen zvaných arils.
Mohou být nejlépe známé pro zářivě zbarvenou šťávu, ve které se často používají, ale tyto jedinečné plody nabízejí mnohem více.
Tento článek zkoumá mnoho zdravotních výhod granátových jablek.
Granátové jablka zdraví: Obsah článku
- Živiny
- Antioxidanty
- Anti zánětlivé
- Anti rakovinové vlastnosti(?)
- Pro zdraví srdce
- Močové cesty
- Antimikrobiální vlastnosti
- Vytrvalost fyzická
- Podporují mozek
- Zdravé trávení
- Často kladené otázky
- Závěr
1. Nabité živinami
Celkově mají granátová jablka nízký obsah kalorií a tuku, ale vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů.
Níže je uvedena výživa pro kulky v průměrném 1 granátovém jablku:
- Kalorie: 234
- Bílkoviny: 4,7 gramů (g)
- Tuk: 3,3 g
- Sacharidy: 52 g
- Vláknina: 11,3 g
- Vitamín C: 32 % denní hodnoty
- Folát: 27 % DV
- Hořčík: 8 % DV
- Fosfor: 8 % DV
- Draslík: 13 % DV
Mějte na paměti, že nutriční informace pro granátové jablko a arils se liší od údajů o šťávě z granátového jablka, která neposkytuje mnoho vlákniny ani vitamínu C.
Granátová jablka ve své celé ovocné formě mají nízký obsah kalorií a tuku a vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů.
2. Bohaté na antioxidanty
Antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají chránit buňky vašeho těla před poškozením způsobeným volnými radikály. Vysoké množství volných radikálů může být škodlivé a přispívá k řadě chronických onemocnění.
Granátová jablka jsou bohatým zdrojem antioxidantů a polyfenolických sloučenin, včetně punicalaginů, anthokyanů a hydrolyzovatelných taninů.
Získávání antioxidantů z ovoce, jako jsou granátová jablka, je skvělý způsob, jak podpořit celkové zdraví a předcházet nemocem.
Granátová jablka jsou bohatá na řadu antioxidantů, které pomáhají chránit vaše buňky před poškozením volnými radikály.
3. Může pomoci udržet zánět na uzdě
Chronický zánět může přispět k mnoha onemocněním, včetně srdečních chorob, cukrovky 2. typu a rakoviny. Konzumace granátových jablek může pomoci zabránit zánětu spojenému s těmito chronickými stavy.
To je z velké části přisuzováno sloučeninám nazývaným punicalaginy, u kterých bylo prokázáno, že mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.
I když je zapotřebí další výzkum, výzkum ukazuje, že konzumace šťávy z granátového jablka může snížit určité známky zánětu.
Ačkoli je zapotřebí více výzkumu, granátová jablka obsahují sloučeniny, které mohou pomoci předcházet chronickému zánětu spojenému s nemocí.
4. Může mít protirakovinné vlastnosti
Výzkum zjistil, že sloučeniny v granátovém jablku mají protirakovinné vlastnosti. Výzkum na zvířatech také zjistil, že granátové jablko pomáhá zpomalit růst nádoru v raných stádiích rakoviny jater.
Navíc, podle staršího výzkumu, může být extrakt z granátového jablka prospěšný pro rakovinu prostaty.
Bylo pozorováno, že granátové jablko má protirakovinné účinky. Může zpomalit růst a šíření nádoru a snížit zánět, ačkoli je zapotřebí více výzkumu, abychom se dozvěděli více.
5. Může nabízet výhody pro zdraví srdce
Existují důkazy, že ovoce bohaté na polyfenolické sloučeniny, jako je granátové jablko, může prospívat zdraví srdce.
Například ve studii na lidech se srdečním onemocněním pití šťávy z granátového jablka snížilo frekvenci a závažnost bolesti na hrudi, stejně jako určité biomarkery, které naznačují ochranný účinek na zdraví srdce.
Sloučeniny v granátovém jablku mohou snížit krevní tlak, snížit tvorbu plaku a snížit bolest na hrudi.
6. Podpora zdraví močových cest
Studie studie zjistily, že extrakt z granátového jablka může pomoci snížit tvorbu ledvinových kamenů.
V jedné studii z roku 2018 bylo zjištěno, že extrakt z granátového jablka inhibuje mechanismus spojený s tvorbou močových kamenů u lidí s opakujícími se ledvinovými kameny.
Studie na zvířatech navíc zjistily, že extrakt z granátového jablka může pomoci regulovat koncentraci oxalátů, vápníku a fosfátů v krvi, což jsou běžné složky ledvinových kamenů.
Některé sloučeniny v granátovém jablku mohou pomoci předcházet ledvinovým kamenům.
7. Antimikrobiální vlastnosti
Sloučeniny z granátového jablka mohou pomoci v boji proti škodlivým mikroorganismům.
Mohou například chránit zdraví ústní dutiny omezením růstu choroboplodných zárodků, které mohou přispívat ke špatnému dechu a zubnímu kazu.
Granátová jablka obsahují sloučeniny, které pomáhají bojovat proti potenciálně škodlivým bakteriím, plísním a kvasinkám – zejména choroboplodným zárodkům v ústech, které mohou způsobit zápach z úst a zubní kaz.
8. Může zlepšit vytrvalost při cvičení
Polyfenoly v granátových jablkách mohou zvýšit vytrvalost při cvičení. Jedna malá studie zjistila, že extrakt z granátového jablka prodlužuje dobu do vyčerpání a zlepšuje výkon u trénovaných cyklistů.
Další výzkum zjistil, že doplňky z granátového jablka mohou zlepšit jak vytrvalost, tak regeneraci svalů.
Nicméně výzkum využívající šťávu z granátového jablka nezjistil žádný přínos pro regeneraci svalů po cvičení, což naznačuje, že jsou zapotřebí další studie.
Granátová jablka obsahují sloučeniny, které mohou zlepšit vytrvalost a zotavení.
9. Dobré pro váš mozek
Granátová jablka obsahují antioxidanty zvané ellagitaniny, které pomáhají snižovat záněty v těle.
Některé studie zjistily, že ellagitaniny mohou pomoci chránit mozek před Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou snížením oxidačního poškození a zvýšením přežití mozkových buněk.
Předpokládá se, že elagitaniny produkují ve střevě sloučeninu zvanou urolitin A, která byla studována pro svou schopnost snížit zánět v mozku a oddálit nástup kognitivních onemocnění.
Sloučeniny v granátovém jablku mohou pomoci chránit zdraví mozku a předcházet Alzheimerově chorobě a Parkinsonově chorobě.
10. Podporuje zdravé trávení
Jíst granátové jablko může pomoci podpořit zdraví vašeho střevního mikrobiomu, který hraje klíčovou roli v mnoha aspektech zdraví.
Výzkum zjistil, že granátové jablko může zvýšit hladinu prospěšných střevních bakterií, což naznačuje, že může mít prebiotické účinky.
Prebiotika slouží jako palivo pro prospěšné bakterie ve vašem střevě a podporují zdravější střevní mikrobiom.
Granátové jablko je navíc bohaté na vlákninu, která je nezbytná pro zdraví trávení a může chránit před některými zažívacími potížemi.
Granátové jablko je také bohaté na vlákninu, která slouží jako palivo pro probiotika a pomáhá předcházet některým zdravotním stavům trávení.
Granátové jablka zdraví: Často kladené otázky
Granátové jablka zdraví: Závěr
Granátová jablka jsou bohatá na antioxidanty, vlákninu a řadu vitamínů a minerálů.
Granátová jablka mohou také pomoci chránit před rakovinou, podporovat vytrvalost při cvičení a předcházet škodlivým bakteriím.
Ačkoli lidský výzkum některých z těchto potenciálních výhod chybí, lze s jistotou říci, že granátové jablko je chutným a výživným doplňkem vaší stravy.