Mango účinky na zdraví studie spojují mango a jeho živiny s několika zdravotními přínosy, jako je zlepšení imunity a zdraví trávení. Některé polyfenoly obsažené v ovoci mohou dokonce snížit riziko některých druhů rakoviny. V některých částech světa je mango nazýváno „králem ovoce“
Je to peckovice, což znamená, že má uprostřed velké semeno. Mango pochází z Indie a jihovýchodní Asie a lidé jej pěstují již více než 4000 let. Existují stovky druhů manga, každý má svou charakteristickou chuť, tvar, velikost a barvu.
Mango je nejen chutné, ale také se může pochlubit působivým nutričním profilem. Mango účinky na zdraví zde je 10 výhod manga, včetně přehledu jeho nutričního obsahu a několika tipů, jak si ho vychutnat.

Mango účinky na zdraví: Obsah článku
- Na co pozor
- Výhody
- Živiny
- Kalorie
- Cukrovka
- Rotlinné sloučeniny
- Imunita
- Srdce
- Trávení
- Oči
- Rakovina
- Všestranost
- Skladování manga
- Závěr
Na co si dát pozor
Slupka manga obsahuje sloučeninu zvanou urushiol , která se také nachází v jedovatém břečťanu. Urushiol způsobuje svědivou červenou vyrážku po dotyku rostliny jedovatého břečťanu.
Zatímco mangová kůže obsahuje méně urushiolu než jedovatý břečťan, stále může způsobit vyrážky a alergické reakce. Ve vzácných případech mohou někteří lidé při konzumaci oloupaného ovoce dokonce reagovat alergicky.
Pokud máte negativní reakci na jedovatý břečťan, měli byste být opatrní při loupání ovoce a nikdy se nepokoušet jíst slupku.
Jak zjistit zda mango dozrávalo s chemickým postřikem
Do manga je zjevně vstřikován karbid vápníku, který při kontaktu s vlhkostí uvolňuje plynný acetylen. To může způsobit rychlé zrání manga, ale může to také vést k vážným zdravotním rizikům pro lidi, jako je podráždění kůže, dýchací problémy a gastrointestinální problémy, pokud jsou požity. Nejen to, ale obchodníci s ovocem také používají „ošetření etylenem“, což zahrnuje vystavení ovoce ethylenovému plynu. Tento plyn je přirozený rostlinný hormon, který spouští proces zrání ovoce.
Barva
Při nákupu manga se nezapomeňte podívat na barvu manga. Kdykoli je mango zralé chemikáliemi, bude mít na sobě zelené skvrny a lze je identifikovat.
Tvar
Kromě toho se také podívejte, jaký má mango tvar, také vám dá vědět, zda mango dozrálo pomocí chemikálií. Chemicky zrající manga jsou malé velikosti a u většiny z nich je vidět, jak z nich kape šťáva. Kromě toho, pokud uvidíte nějaké mango, které má bílou nebo modrou značku, pak by se nemělo vůbec kupovat. Tímto způsobem budete schopni identifikovat chemicky zrající mango.
Test ve vodě
Při nákupu manga vložte manga do kbelíku s vodou a podívejte se, která manga se potápí a která jsou na hladině vody. Mango, které se potopí ve vodě, je přirozeně zralé. Ale pokud uvidíte nějaké mango plavat nahoře, pak pochopte, že bylo vařeno s chemikáliemi.
Skvrny
Přirozeně vyzrálé mango má hnědé skvrny, zatímco mango dozrálé pomocí chemikálií bude mít světlé nebo bílé skvrny. Zkontrolujte barvu skvrn a zjistíte, jak mango dozrává.
Mango 10 zdravotních výhod
- 1. Mango může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi.
- 2. Mango může pomoci snížit riziko vzniku některých typů rakoviny.
- 3. Mango je bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty pomáhá udržovat zdravou kůži.
- 4. Mango může pomoci kontrolovat krevní tlak.
- 5. Mango obsahuje vysoké množství vitaminu A, který je nezbytný pro zdravé oči.
- 6. Mango může pomoci snížit riziko vzniku cukrovky.
- 7. Mango může pomoci zlepšit trávení.
- 8. Mango může pomoci obnovit sílu a energii.
- 9. Mango je bohaté na vlákninu, která pomáhá udržovat zdravou stravu.
- 10. Mango je bohaté na draslík, který pomáhá udržovat zdravou srdce a cévy.
1. Nabité živinami
Mnoho lidí miluje mango – nejen proto, že je chutné, ale také proto, že je velmi výživné.
Jeden šálek (165 gramů) čerstvého manga poskytuje
- Kalorie: 99
- Bílkoviny: 1,4g
- Sacharidy: 24,7 gramů
- Tuk: 0,6 gramů
- Vláknina: 2,6g
- Cukr: 22,5g
- Vitamín C: 67 % denní hodnoty (DV)
- Měď: 20 % DV
- Folát: 18 % DV
- Vitamín B6: 12 % DV
- Vitamín A: 10 % DV
- Vitamín E: 10 % DV
- Vitamín K: 6 % DV
- Niacin: 7 % DV
- Draslík: 6 % DV
- Riboflavin: 5 % DV
- Hořčík: 4 % DV
- Thiamin: 4 % DV
Mango účinky na zdraví jedním z nejpůsobivějších nutričních faktů je, že pouhý 1 šálek (165 gramů) čerstvého manga poskytuje téměř 67 % denní dávky pro vitamín C. Tento ve vodě rozpustný vitamín napomáhá vašemu imunitnímu systému, pomáhá vašemu tělu vstřebávat železo a podporuje růst buněk.
Mango je také dobrým zdrojem minerálů mědi a folátu, které jsou zvláště důležité živiny během těhotenství, protože podporují zdravý růst a vývoj plodu.
Mango má nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah živin – zejména vitamínu C, který napomáhá imunitě, vstřebávání železa a růstu a opravě buněk.
2. Nízký obsah kalorií
Další výhodou manga je, že má nízký obsah kalorií a to je jedna z předností manga a účinků na zdraví. Jeden šálek (165 gramů) čerstvého manga obsahuje méně než 100 kalorií a má velmi nízkou hustotu kalorií, což znamená, že má málo kalorií na objem jídla, které poskytuje.
Ve skutečnosti má většina čerstvého ovoce a zeleniny tendenci mít nízkou hustotu kalorií. Jedna studie zjistila, že konzumace čerstvého ovoce, jako je mango, na začátku jídla, vám může pomoci zabránit tomu, abyste se později v jídle přejídali.
Přesto mějte na paměti, že to nemusí být případ sušeného manga. Pouhý 1 šálek (160 gramů) sušeného manga obsahuje 510 kalorií, 106 gramů cukru a vyšší hustotu kalorií.
I když je sušené mango stále bohaté na živiny, jako jsou vitamíny, minerály a antioxidanty, může být nejlepší ho konzumovat s mírou kvůli jeho vysoké hustotě kalorií a obsahu cukru.
1 šálek (165 gramů) porce manga obsahuje méně než 100 kalorií. Jeho nízká hustota kalorií z něj dělá skvělou volbu, pokud chcete snížit příjem kalorií a zároveň se cítit sytí a spokojení.
3. Může pomoci předcházet cukrovce
Čerstvé mango má relativně vysoký obsah přírodního cukru ve srovnání s jiným čerstvým ovocem, obsahuje více než 22 gramů na šálek (165 gramů).
Možná si myslíte, že by to mohlo být znepokojivé pro lidi žijící s metabolickými stavy, jako je cukrovka, nebo pro ty, kteří se snaží omezit příjem cukru.
Žádný důkaz však nenaznačuje, že konzumace čerstvého manga vede k cukrovce nebo je pro lidi s tímto onemocněním nezdravá. Ve skutečnosti mnoho studií dokonce spojilo vyšší příjem čerstvého ovoce s celkově nižším rizikem cukrovky.
Mango účinky na zdraví studie však zjistila, že lidé, kteří přidali 10 gramů lyofilizovaného manga do své stravy každý den po dobu 12 týdnů, zaznamenali výrazné zlepšení hladiny cukru v krvi.
Další nedávná studie dospěla k závěru, že konzumace ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vitamínu C a karotenoidů by mohla pomoci zabránit vzniku cukrovky. Mango má vysoký obsah obou těchto živin, takže může poskytovat podobné výhody, i když je zapotřebí více výzkumu.
Přesto, protože mango má vysoký obsah přírodních cukrů, má potenciál způsobit prudký nárůst hladiny cukru v krvi, pokud ho budete jíst příliš mnoho najednou.
Proto může být stále nejlepší konzumovat mango s mírou, což znamená typickou velikost porce asi 1 šálek (165 gramů) najednou. Může také pomoci spárovat ho s jinými potravinami, které jsou bohaté na vlákninu a bílkoviny, protože to může pomoci omezit výkyvy hladiny cukru v krvi.
Pokud budete jíst čerstvé mango v mírném množství, pravděpodobně sníží vaše riziko vzniku cukrovky. Mějte na paměti, že čerstvé mango neobsahuje tolik cukru na porci jako sušené mango.
4. Vysoký obsah zdravých rostlinných sloučenin
Mango je plné polyfenolů, což jsou rostlinné sloučeniny, které působí jako antioxidanty a chrání vaše tělo.
Toto ovoce má více než tucet různých druhů soustředěných ve své dužině, slupce a dokonce i v jádru semen. Patří mezi ně:
- mangiferin
- katechiny
- antokyany
- kyselina gallová
- kempferol
- rhamnetin
- kyselina benzoová
Antioxidanty jsou důležité, protože chrání vaše buňky před volnými radikály. Tyto vysoce reaktivní sloučeniny mohou poškodit vaše buňky.. Výzkum spojil poškození volnými radikály se známkami stárnutí a chronických onemocnění.
Mezi polyfenoly si největší zájem získal mangiferin, který je někdy nazýván „super antioxidant“, protože je obzvláště silný.
Studie na zvířatech zjistily, že mangiferin může působit proti poškození volnými radikály spojenému s rakovinou, cukrovkou a dalšími nemocemi.
Mango má více než tucet různých typů polyfenolů, včetně mangiferinu, který je obzvláště silný. Polyfenoly fungují ve vašem těle jako antioxidanty.
5. Obsahuje živiny posilující imunitu
Mango účinky na zdraví je dobrým zdrojem živin pro posílení imunity. Jeden šálek (165 gramů) manga poskytuje 10 % vaší denní potřeby vitamínu A.
Vitamin A je nezbytný pro zdravý imunitní systém. Nedostatek tohoto vitamínu je spojen s vyšším rizikem infekce.
Navíc 1 šálek (165 gramů) manga poskytuje téměř 75 % vaší denní potřeby vitamínu C. Tento vitamín může pomoci vašemu tělu produkovat více bílých krvinek bojujících proti nemocem, pomoci těmto buňkám pracovat efektivněji a zlepšit obranyschopnost vaší pokožky.
Mango také obsahuje další živiny, které mohou také podporovat imunitu:
- měď
- folát
- vitamín E
- několik vitamínů B
Mango je dobrým zdrojem kyseliny listové, několika vitamínů B a také vitamínů A, C, K a E – to vše může pomoci posílit imunitu.
6. Podporuje zdraví srdce
Mango obsahuje živiny, které podporují zdravé srdce. Nabízí například hořčík a draslík, které pomáhají udržovat zdravý průtok krve. Tyto živiny pomáhají vašim krevním cévám relaxovat a podporují nižší hladiny krevního tlaku.
Super antioxidant mangiferin z manga se také zdá být dobrý pro zdraví srdce. Studie na zvířatech zjistily, že mangiferin může chránit srdeční buňky před zánětem, oxidačním stresem a buněčnou smrtí.
Kromě toho může pomoci snížit hladinu cholesterolu, triglyceridů a volných mastných kyselin v krvi. I když jsou tato zjištění slibná, výzkum mangiferinu a zdraví srdce u lidí v současnosti chybí. Proto je zapotřebí více studií.
Mango obsahuje hořčík, draslík a antioxidant mangiferin, které všechny podporují zdravou činnost srdce.
7. Může zlepšit zdravé trávení
Mango má několik vlastností, díky kterým je vynikající pro zdraví trávicího traktu (14 důvěryhodný zdroj). Jednak obsahuje skupinu trávicích enzymů zvaných amylázy.
Trávicí enzymy rozkládají velké molekuly potravy, aby je vaše tělo mohlo snadno vstřebat. Amylázy štěpí komplexní sacharidy na cukry, jako je glukóza a maltóza. Tyto enzymy jsou aktivnější ve zralém mangu, a proto jsou sladší než nezralé.
Kromě toho, protože mango obsahuje spoustu vody a vlákniny, může pomoci při zažívacích problémech, jako je zácpa a průjem.
Jedna 4týdenní studie u dospělých s chronickou zácpou zjistila, že každodenní konzumace manga byla účinnější při zmírňování příznaků onemocnění než užívání doplňku obsahujícího množství rozpustné vlákniny podobné množství manga.
To naznačuje, že mango může mít kromě vlákniny i další složky, které napomáhají zdraví trávení. Je však zapotřebí dalšího výzkumu.
Mango účinky na zdraví má trávicí enzymy, vodu, dietní vlákninu a další sloučeniny, které pomáhají různým aspektům trávicího zdraví.
8. Může podporovat zdraví očí
Mango je plné živin, které pomáhají podporovat zdravé oči. Dvě klíčové živiny, které obsahují, jsou antioxidanty lutein a zeaxanthin.
Ty jsou soustředěny v sítnici vašeho oka – části, která přeměňuje světlo na signály, takže váš mozek může interpretovat to, co vidíte. Tyto živiny jsou zvláště koncentrovány ve středu sítnice, která se nazývá makula .
Uvnitř sítnice působí lutein a zeaxanthin jako přirozený sluneční blok, který absorbuje přebytečné světlo. Navíc se zdá, že chrání vaše oči před škodlivým modrým světlem.
Mango je také dobrým zdrojem vitamínu A, který podporuje zdraví očí. Nedostatek vitaminu A ve stravě je spojen se suchýma očima a noční slepotou. Závažné nedostatky mohou způsobit závažnější problémy, jako je zjizvení rohovky.
Mango obsahuje lutein, zeaxanthin a vitamín A, které všechny podporují zdraví očí. Lutein a zeaxanthin mohou chránit vaše oči před sluncem, zatímco nedostatek vitamínu A může způsobit problémy se zrakem.
9. Může pomoci snížit riziko některých druhů rakoviny
Mango má vysoký obsah polyfenolů, které mohou mít protirakovinné vlastnosti. Polyfenoly mohou pomoci chránit před škodlivým procesem zvaným oxidační stres, který je spojen s mnoha typy rakoviny.
Studie ve zkumavce a na zvířatech zjistily, že mangové polyfenoly snižují oxidační stres. Bylo také zjištěno, že ničí nebo zastavují růst různých rakovinných buněk, včetně leukémie a rakoviny tlustého střeva, plic, prostaty a prsu.
Mangiferin, hlavní polyfenol v mangu, si v poslední době získal pozornost pro své slibné protirakovinné účinky.
Ve studiích na zvířatech snižoval zánět, chránil buňky před oxidačním stresem a buď zastavil růst rakovinných buněk, nebo je zabil.
I když jsou tyto studie slibné, je zapotřebí více studií na lidech, abychom lépe porozuměli potenciálním protirakovinným účinkům mangových polyfenolů u lidí.
Polyfenoly z manga mohou bojovat proti oxidativnímu stresu, který je spojen s mnoha zdravotními stavy, včetně rakoviny tlustého střeva, plic, prostaty, prsu a kostí.
10. Všestranné a snadno se přidává do vašeho jídelníčku
Mango je chutné, všestranné a snadno se přidává do vašeho jídelníčku. Může se vám však zdát obtížné krájet kvůli tvrdé slupce.
Zde je jeden dobrý způsob, jak krájet mango:
- S mangovou slupkou nakrájejte dlouhé svislé plátky kolem 1 cm od středu, abyste oddělili dužinu od pecky.
- Na každém z těchto plátků nakrájejte dužinu do mřížkovitého vzoru, aniž byste nařízli slupku.
- Nakrájenou dužinu vydlabejte ze slupky.
Zde je několik způsobů, jak si mango vychutnat:
- Přidejte ho do smoothies.
- Nakrájejte ho na kostičky a vmíchejte do salsy.
- Přihoďte do letního salátu.
- Nakrájejte ho a podávejte spolu s dalším tropickým ovocem.
- Nakrájejte ho na kostičky a přidejte do salátu.
- Přidejte mango do řeckého jogurtu nebo ovesné kaše.
- Máte svůj oblíbený recept na Mango napište ho do komentářů pro ostatní
Mějte na paměti, že mango je sladší a obsahuje více cukru než mnoho jiného ovoce. Umírněnost je klíčová – nejlepší je omezit mango na asi 2 šálky (330 gramů) denně.
Mango je vynikající a můžete si ho vychutnat na mnoho způsobů. Obsahuje však více cukru než některé jiné ovoce, proto zvažte užívání manga s mírou.
Jak skladovat mango
Pár tipů a triků na skladování manga. Jak vám řekne každý mangový ďábel, zdravé tropické ovoce je nejlepší (a nejchutnější), jakmile dosáhne vrcholu zralosti. Zatímco mango, které ještě není zralé, často postrádá šťavnatost a nával sladkých, ovocných chutí, kterými jsou manga známá, přezrálé mango ve skutečnosti začnou kvasit a mají tendenci mít kyselou chuť a vůni.
Jak tedy poznáte, kdy je mango zralé? Zralé mango bude mít žlutý nebo oranžovo/červený zevnějšek, na rozdíl od zeleného, a bude mít ovocné aroma. Zralé mango také lehce podléhá na dotek, když na něj jemně zatlačíte prsty, podobně jako zralé broskve.
Nyní, když víte, jak vybrat perfektní mango v obchodě s potravinami nebo na farmářském trhu , pokračujte ve čtení, kde najdete několik odborných tipů na skladování manga. Jen připomínáme četli jste jak poznat chemicky nadopované mango aby rychleji dozrálo pokud čtěte na začátku zde.
Způsob skladování
Jak jste možná uhodli, způsob skladování manga závisí na tom, zda je mango zralé. Nezralé mango se nejlépe skladuje při pokojové teplotě a ne v lednici. Při pokojové teplotě budou plody dále dozrávat, během několika dní budou sladší a měkčí. Chcete-li urychlit proces zrání, vložte mango do papírového sáčku při pokojové teplotě. Jakmile mango lehce povolí na dotek, je připraveno k jídlu.
Pokud je vaše mango již zralé, jděte do toho a snězte ho! I když jsou zralé manga chutné samostatně, jsou také skvělým doplňkem vašeho ranního smoothie, vynikající ovesné vločky a dokonce chutnají lahodně, když jsou nakrájeny na kostičky a zapečeny do koláče.
Můžu skladovat mango v lednici?
Ano, mango můžete zcela skladovat v lednici. Ve skutečnosti, pokud zjistíte, že máte zralé mango, které nejste úplně připraveni jíst, dejte ho do lednice. Nízká teplota uvnitř chladničky zpomalí proces zrání, což znamená, že nyní máte o něco více času na vychutnání ovoce. Celé, zralé mango vydrží čerstvé v lednici asi pět dní.
Jak skladovat nakrájené nebo nakrájené mango
Takže už jste nakrájeli dužinu manga, ale nechcete ted jíst nebo ho vařit? Naštěstí můžete oloupané a nakrájené mango skladovat ve vzduchotěsné nádobě na potraviny v lednici asi týden. K mangu nakrájenémuna kostky stačí před jídlem přičichnout, protože se mohlo pokazit. Pokud má kyselý zápach, vyhoďte ho.
Můžete zmrazit mango?
Ano, mango můžete úplně zmrazit. Ve skutečnosti jsou jedním z plodů, které se mimořádně dobře hodí na zmrazení. Chcete-li mango správně zmrazit, počkejte, dokud nebude zralé, a poté postupujte podle následujících kroků:
- Zralé mango oloupeme a nakrájíme na plátky nebo kostičky.
- Kousky manga rozložte třeba na prkénko pokryté pečícím papírem tak, aby se žádné kousky vzájemně nedotýkaly.
- Vložte do mrazáku alespoň na dvě hodiny, maximálně přes noc.
- Jakmile jsou kousky ovoce zmrazené, dejte je do sáčku bezpečného pro mrazení a vytlačte ze sáčku co nejvíce vzduchu. Sáček dobře uzavřete a označte datem.
Při zmrazení touto metodou vydrží mango čerstvé až šest měsíců. Chcete-li zmražené mango rozmrazit, jednoduše ho vložte přes noc do lednice nebo vložte sáčky z mražených kousků manga do hrnce se studenou vodou. Ovoce by mělo být zcela rozmrazeno asi za tři hodiny. Případně můžete zmrazené kostky manga použít do nápojů místo kostel ledu.. výborné
Mango účinky na zdraví: Závěr
Mango je bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty a je spojováno s mnoha zdravotními přínosy, včetně potenciálních protirakovinných účinků, stejně jako zlepšení imunity a zdraví trávení a očí.
Nejlepší na tom je, že je chutné a snadno se přidává do vašeho jídelníčku jako součást smoothies