Cukrovka ovoce pokud žijete s cukrovkou, někdo vám pravděpodobně přátelsky poradil, jak mít určité druhy ovoce na vašem seznamu zakázaného ovoce.
Ovoce je totiž zdrojem sacharidů, což znamená, že se rozkládají rychleji než tuky a bílkoviny a proto více ovlivňují hladinu cukru v krvi.
Zde je ale ještě přátelštější rada: Ovoce nemusí být ve vašem dietním omezení.
Cukrovka a ovoce jíst ovoce jako diabetik se scvrkává na dva klíčové faktory. Začlente kontrolu porcí a kvality jídla do své dení rutiny
Pro diabetiky je nejlepší konzumovat ovoce neporušené, což znamená žádnou manipulaci. To znamená žádné odšťavňování, žádné sušení, minimální pečení atd.
Takže i když si prohlížíte seznam ingrediencí na nějakém organickém jablečném džusu a vidíte, že neobsahuje žádné přísady vemte si místo toho raději čerstvé jablko.
Čerstvé jablko je dobré a stejně dobré je i mražené, protože ovoce se většinou bleskově zmrazí, jakmile se utrhne. To znamená, že jeho nutriční profil zůstává po dlouhou dobu nedotčený. To jablko, které už týdny leží vzadu v lednici, může být stále jedlé, ale ztratilo některé ze svých živin.
Cukrovka ovoce jde dohromady, ale pokud si chcete dát občas sušené ovoce, může to být také v pořádku. Jen se musíte ujistit, že neobsahuje žádné přísady nebo konzervační látky, a budete ho chtít konzumovat v menších porcích a méně často.
Když už mluvíme o kontrole porcí, může být obtížné počítat sacharidy na cestách, takže jedno malé ovoce jako malé jablko, banán nebo pomeranč je dobrou mírou jedné porce. Pokud jste schopni ovoce nakrájet nebo odměřit, jedna porce by byla půl šálku. Obecně se doporučuje dvě porce ovoce denně.
Přesto existují některé druhy ovoce, které jsou pro diabetiky lepší než jiné – což znamená, že mají nižší glykemický index. Takže pokud jste zvědaví, jaké jsou některé z nich, zde je nejlepší ovoce pro diabetiky.
Cukrovka ovoce
Hrušky
Plody s jedlou slupkou a slupkou, jako jsou hrušky, jsou skvělým zdrojem vlákniny. Vláknina může pomoci s řízením a regulací krevního cukru a může ve vás zanechat pocit spokojenosti.
Na porci: 102 kalorií, 0,2 g tuku (0 g nasycených), 27 g sacharidů, 17 g cukru, 2 mg sodíku, 6 g vlákniny, 0,6 g bílkovin
Cukrovka a ovoce: jablka
Existuje mnoho druhů jablek, které mají různé výhody. Některé mohou nabídnout více hydratace jiné mohou mít lepší texturu.
Obecně však neexistují jablka, která by byla pro diabetika lepší nebo horší. Jablka, která byste našli v supermarketu nebo jsou běžně dostupná, jsou v pořádku. Zkuste si vybrat menší.
Na porci: 95 kalorií, 0,3 g tuku (0,1 g nasyceného), 25 g sacharidů, 19 g cukru, 2 mg sodíku, 4,4 g vlákniny, 0,5 g bílkovin
Zajímá Vás více o jablkách a jejich vlivu na zdraví čtěte zde
Cukrovka ovoce: Broskve
Stejně jako hrušky a jablka mají broskve jedlou slupku, která poskytuje vlákninu. Další výhodou je, že jsou štavnaté nemluvě o chutnosti.
Vezmete do ruky nemusíte je krájet a loupat .Jen to umyješ a pak si je vezmeš s sebou a můžeš se do toho rovnou zakousnout.
68 kalorií, 0,4 g tuku (0 g nasycených), 17 g sacharidů, 15 g cukru, 0 mg sodíku, 2,6 g vlákniny, 1,6 g bílkovin
Meruňky
Meruňky mají extrémně vysoký obsah antioxidantů, které neutralizují volné radikály nebo škodlivé sloučeniny, které poškozují vaše buňky, a tím snižují váš oxidační stres. Oxidační stres je spojován s několika chronickými stavy, včetně srdečních chorob a cukrovky.
Podobně jako jablka, hrušky a broskve, meruňky mají také slupku, která poskytuje vlákninu a může pomoci řídit hladinu cukru v krvi.
Na porci: 79 kalorií, 0,6 g tuku (0 g nasycených), 18 g sacharidů, 15 g cukru, 2 mg sodíku, 3,3 g vlákniny, 2,3 g bílkovin
Bobule
Zde je dobré pravidlo: Čím barevnější jsou plody, tím lépe pro vás. A to není jen pro diabetiky je to dobrý návod pro každého.
Protože bobule bývají menší a jedí se neporušené, jsou skvělé pro lidi s cukrovkou. Jsou také dobré, protože je snadné provádět kontrolu porcí a protože mají nízký glykemický index. Jedna sacharidová porce bobulí má obvykle větší objem než jiné ovoce. Například jedna sacharidová porce banánu je polovina středního banánu. Většina bobulí umožní šálek nebo šálek a půl v závislosti na druhu bobulí. Aby Vaše porce měla větší objem a přitom zůstala v rozmezí vašeho přídělu sacharidů.
Na porci: 85 kalorií, 0,5 g tuku (0 g nasycených), 21 g sacharidů, 15 g cukru, 1 mg sodíku, 3,6 g vlákniny, 1,1 g bílkovin
Třešně
Třešně mají silné hladiny antioxidantů, které lze použít k boji proti zánětu. Podobně jako bobule mají třešně nízký glykemický index, což znamená, že jich můžete do svého jídelníčku zařadit více. Vrací se to také k faktoru pohodlí. Třešně se konzumují neporušené se všemi svými výživnými vlákny.
Na porci: 77 kalorií, 0,5 g tuku (0,1 g nasyceného), 19 g sacharidů, 13 g cukru, 5 mg sodíku, 2,5 g vlákniny, 1,6 g bílkovin
Pomeranče
Citrusové plody jsou známé pro svůj vitamín C, který posiluje imunitu a pomáhá při hojení ran. Dužnina poskytuje extra vlákninu a segmenty (plátky) pomáhají s kontrolou porcí.
Pomeranče také poskytují spoustu hydratace, což je přínosem pro konzumaci všech druhů ovoce. Dávají vám jedlou hydrataci, která vám pomůže splnit vaše každodenní požadavky na tekutiny kromě vody, a nejen uspokojit vaši žízeň, ale také poskytnout elektrolyty. Elektrolyty mohou pomoci regulovat krevní tlak a napomáhat funkci svalů.
Na porci: 45 kalorií, 0,1 g tuku (0 g nasycených), 11 g sacharidů, 9 g cukru, 0 mg sodíku, 2,3 g vlákniny, 0,9 g bílkovin
Zajímá Vás více o pomerančích čtěte zde
Grapefruit
Cukrovka ovoce stejně jako pomeranče, grapefruity jsou také dobrým zdrojem hydratace a vitamínu C. Co je však na grapefruitu složité, je udržení dobré kontroly porcí.
Na rozdíl od pomeranče je obtížnější najít ty menší u obchodníka. V tomto případě stačí polovina středně velkého grapefruitu.
Na porci: 52 kalorií, 0,2 g tuku (0 g nasycených), 13 g sacharidů, 8 g cukru, 0 mg sodíku, 2 g vlákniny, 0,9 g bílkovin
Kiwi
Kiwi nabízí některé stejné nutriční výhody jako bobule a stejné pohodlí jako jablko nebo broskev. Stejně jako bobule mají kiwi semena, která zůstávají nedotčená a poskytují potřebnou vlákninu pro regulaci krevního cukru.
Pokud jste prošli životem loupáním kiwi, nemusíte to dělat. „Kiwi má také tenkou slupku. Většina lidí v naší společnosti, v naší západní kultuře kiwi loupe. Ale když ho umyjete vyzkoušejte ho neloupané.
Na porci: 42 kalorií, 0,4 g tuku (0 g nasycených), 10 g sacharidů, 6 g cukru, 2 mg sodíku, 2,1 g vlákniny, 0,8 g bílkovin
Cukrovka ovoce – Hrozny
Hrozny jsou prospěšné, protože vám poskytují robustní nutriční profil. Mají vysoký obsah mědi, která pomáhá při výrobě energie, a mají také dobré množství vitamínu K. Ten podporuje srážení krve (také znám jako pomáhá při hojení ran) a pomáhá udržovat zdravé kosti.
Na porci: 62 kalorií, 0,3 g tuku (0,1 g nasyceného), 16 g sacharidů, 15 g cukru, 2 mg sodíku, 0,8 g vlákniny, 0,6 g bílkovin