plod ananasu v letním slunci
Sdílejte:

 Ananas zdraví a výzkum ukazuje, ananas může mít mnoho zdravotních výhod, jako je léčba trávicích problémů a zánětů. Ananas je tropické a výživné ovoce.

Kryštof Kolumbus přivezl ananasy do Evropy po expedici do Jižní Ameriky. Ananas se stal známým jako extravagantní a exotické ovoce, podávané pouze na těch nejhonosnějších banketech.

Ananasy jsou však nyní běžné a lidé si je mohou vychutnat v pevné, sušené a šťávové formě.

Ve Střední a Jižní Americe je ananas ceněn nejen pro svou sladkou chuť, po staletí se používá k léčbě zažívacích potíží a zánětů.

Tento článek zkoumá zdravotní přínosy a výživu ananasu a poskytuje způsoby, jak jej zahrnout do stravy.

Ananas zdraví

Výživové hodnoty

Jeden šálek čerstvých kousků ananasu obsahuje přibližně:

  • 82 kalorií
  • 0,2 gramů (g) tuku
  • 0 g cholesterolu
  • 2 miligramy (mg) sodíku
  • 21,65 g celkových sacharidů (včetně 16 gramů cukru a 2,3 gramů vlákniny)
  • 0,89 g bílkovin

Jaké procento vaší denní potřeby stejné množství kousků čerstvého ananasu poskytuje:

  • 131 procent vitaminu C
  • 2 procenta vitaminu A
  • 2 procenta vápníku
  • 3 procenta železa

Ananas je také zdrojem důležitých vitamínů a minerálů, včetně:

  • thiamin
  • riboflavin
  • vitamín B-6
  • folát
  • kyselina pantothenová
  • hořčík
  • mangan
  • draslík
  • beta-karoten a další antioxidanty

Čerstvý ananas je jediným známým zdrojem enzymu zvaného bromelain, který může hrát roli v řadě různých zdravotních výhod.

plod ananasu rozkrojený podélně na polovinu

Ananas zdraví: Výhody

Konzumace ovoce a zeleniny všech druhů je již dlouho spojována se sníženým rizikem mnoha zdravotních stavů souvisejících s životním stylem.

Mnoho studií naznačuje, že zvýšená konzumace rostlinných potravin, jako je ananas, snižuje riziko obezity, celkové úmrtnosti, cukrovky a srdečních chorob.

Podporuje také zdravou pleť a vlasy, zvyšuje energii a celkově snižuje váhu.

Níže jsou uvedeny možné výhody konzumace ananasu.

Věkem podmíněné makulární degenerace

V jedné prospektivní studii na téma ananas zdraví z roku 2014 lidé, kteří jedli 3 nebo více porcí denně všeho ovoce, prokázali snížené riziko a zpomalení progrese věkem podmíněné makulární degenerace.

Prevence astmatu

Riziko rozvoje astmatu je nižší u lidí, kteří konzumují vysoké množství určitých živin.

Jednou z těchto živin je beta-karoten. Nachází se v oranžových, žlutých a tmavě zelených rostlinných potravinách, jako je ananas, mango, papája, meruňky, brokolice, meloun, dýně a mrkev.

Některé menší studie naznačují, že bromelain může také přispět ke snížení příznaků astmatu.

Krevní tlak

Zvýšení příjmu draslíku konzumací ovoce a zeleniny s vysokým obsahem draslíku může pomoci se snížením krevního tlaku. Vysoký příjem draslíku je spojen s 20% snížením rizika úmrtí ze všech příčin.

Rakovina

Jako vynikající zdroj vitamínu C, silného antioxidantu, může ananas pomoci v boji proti tvorbě volných radikálů. Ty jsou spojeny se vznikem rakoviny.

Případová a kontrolní studie ananas zdraví z roku 2014 spojila beta-karoten s ochranným účinkem na rakovinu prostaty. Novější studie však ukázaly, že tomu tak nemusí být.

Vysoký příjem vlákniny ze všeho ovoce a zeleniny je spojen se sníženým rizikem kolorektálního karcinomu.

Diabetes

Jedinci s diabetem 1. typu, kteří konzumují stravu s vysokým obsahem vlákniny, mívají nižší hladiny glukózy v krvi a jedinci s diabetem 2. typu mohou mít zlepšené hladiny krevního cukru, lipidů a inzulínu. Jeden střední ananas poskytuje asi 13 g vlákniny.

Trávení

Ananas díky obsahu vlákniny a vody pomáhá předcházet zácpě a podporuje pravidelnost a zdravý trávicí trakt.

Ananas je také bohatý na bromelain, enzym, který pomáhá tělu trávit bílkoviny. Bromelain také snižuje zánětlivé imunitní buňky, zvané cytokiny, které poškozují výstelku trávicího traktu.

Nejedlé stonky jsou nejkoncentrovanějším zdrojem bromelainu, který lze extrahovat a je snadno dostupný ve formě doplňků.

Plodnost

Bylo prokázáno, že diety bohaté na antioxidanty zlepšují plodnost. Protože volné radikály mohou poškodit reprodukční systém, doporučují se potraviny s vysokou antioxidační aktivitou, jako je ananas, těm, kteří se snaží otěhotnět.

Antioxidanty v ananasu, jako je vitamín C a beta-karoten, a vitamíny a minerály měď, zinek a folát mají vlastnosti, které ovlivňují mužskou i ženskou plodnost.

Léčení a záněty

Některé studie ukázaly, že bromelain, především ve stonku, může snížit otoky, modřiny, dobu hojení a bolest spojenou s poraněním a chirurgickým zákrokem.

Zdraví srdce

Obsah vlákniny, draslíku a vitamínu C v ananasu podporuje zdraví srdce.

V jedné studii ananas zdraví lidé, kteří konzumovali 4 139 mg draslíku denně, snížili riziko úmrtí na ischemickou chorobu srdeční o 49 procent ve srovnání s těmi, kteří konzumovali draslíku méně.

Vědci spojují vysoký příjem draslíku se sníženým rizikem mrtvice, ochranou před ztrátou svalové hmoty, zachováním minerální hustoty kostí a omezením tvorby ledvinových kamenů.

Kůže

Antioxidační vitamín C, když je konzumován v přirozené formě nebo je aplikován lokálně, může pomoci v boji proti poškození kůže způsobenému sluncem a znečištěním, redukuje vrásky a zlepšuje celkovou strukturu pokožky.

Vitamin C také hraje zásadní roli při tvorbě kolagenu, podpůrného systému pokožky.

plod mladého ananasu je krásný

Největší výběr vitamínů a doplňků stravy v ČR

Ananas zdraví: Strava

Vyberte ananas s pevným, baculatým tělem, bez modřin nebo měkkých skvrn a se zelenými listy v koruně.

Zelená vnější skořápka neznamená, že ananas není zralý, a na rozdíl od všeobecného přesvědčení ani snadnost, s jakou se listy vytahují z koruny.

Celé ananasy by měly být skladovány při pokojové teplotě, zatímco nakrájené ananasy by měly být skladovány v chladničce.

Když jíte konzervovaný nebo balený ananas, ujistěte se, že kupujete odrůdy konzervované v ananasové šťávě, ne v těžkém sirupu.

Zde je několik tipů na přípravu, jak do jídelníčku zařadit více ananasu:

  • Přidejte ananas do svých oblíbených kebabů. Vyzkoušejte krevety, kuřecí nebo steakové kebaby s červenou cibulí, ananasem a cherry rajčaty.
  • Připravte si ovocný salát s jahodami, ananasem, mandarinkami a hrozny. Navrch dejte neslazený strouhaný kokos pro svěží nádech.
  • Přidejte si do salátu na oběd nebo večeři pár plátků ananasu. Doplňte ananas vlašskými nebo pekanovými ořechy, rozdrobeným sýrem a lehkým balsamikovým nebo citrusovým dresinkem.
  • Udělejte si vlastní šťávu. Nic nechutná lépe než čerstvá ovocná šťáva po ránu. Když si vyrobíte vlastní, můžete si být jisti, že neobsahuje žádné přidané konzervační látky ani sladidla.
  • Udělejte si čerstvou salsu s ananasem, mangem, jalapeňo, červenou paprikou a chipotle pepřem a použijte ji jako topper pro vaše oblíbené rybí tacos.

Rizika

Beta-blokátory, typ léků nejčastěji předepisovaných pro srdeční onemocnění, mohou způsobit zvýšení hladiny draslíku v krvi. Potraviny s vysokým obsahem draslíku by měly být při užívání beta-blokátorů konzumovány s mírou.

Konzumace příliš velkého množství draslíku může být škodlivá pro lidi, jejichž ledviny nejsou plně funkční. Pokud vaše ledviny nejsou schopny odstranit přebytečný draslík z krve, může to být smrtelné.

U pacientů s gastroezofageálním refluxním onemocněním (GERD) mohou při konzumaci vysoce kyselých potravin dojít ke zvýšení příznaků, jako je pálení žáhy a regurgitace. Jednotlivé reakce se však liší.

Zaměřte se spíše na to, aby byla celková strava pestrá a aby se do celkové stravy přidala řada živin, spíše než na konkrétní potraviny.

Pět možných zdravotních přínosů ananasové šťávy

Ananasová šťáva obsahuje bohatý sortiment vitamínů, minerálů a antioxidantů. Mezi možné zdravotní přínosy ananasové šťávy patří posílení imunitního systému, podpora trávení, podpora zdravé pokožky a další.

Lidé odedávna používali ananas jako prastarý domácí lék na zažívací potíže a záněty. Vědci také zkoumali jeho potenciální imunitní výhody a schopnost zkrátit dobu hojení.

Zkoumáme některé výhody, které může ananasový džus poskytnout, a také některá opatření, která by lidé měli přijmout. Nabízíme také několik tipů, jak přidat ananasový džus do stravy.

1. Posílení imunitního systému

Ananasová šťáva
Ananasová šťáva může pomoci posílit imunitní systém.

Ve studii z roku 2016 vědci zkoumali účinky ananasu na 98 dětech školního věku.

U dětí, které každý den jedly konzervovaný ananas, se vyvinulo méně virových a bakteriálních infekcí než u dětí, které žádné z tohoto ovoce nejedly.

Účastníci, u kterých se vyvinula infekce ve skupině, která jedla ananas, měli kratší dobu zotavení.

I když se jedná o omezenou studii, výsledky naznačují souvislost mezi příjmem ananasu a účinnější imunitní reakcí na infekci.

2. Podpora trávení

Bromelain je enzym, který je přítomen ve stonku a šťávě ananasu. Pomáhá tělu rozkládat a trávit bílkoviny. Podle klinické studie z roku 2019 může bromelain ve formě kapslí snížit otoky, modřiny, dobu hojení a bolest po operaci.

Konzumace ananasu a ananasové šťávy však neposkytne dostatek bromelainu k hojení ran jako samostatné lékařské ošetření.

Standardní postupy při zpracování ananasové šťávy výrazně snižují množství bromelainu, které poskytuje.

Navzdory tomu, když ji lidé konzumují jako součást stravy s vysokým obsahem vlákniny, která je bohatá na ovoce a zeleninu, může ananasová šťáva podporovat lepší trávení.

3. Boj s rakovinou

V laboratorní studii z roku 2020 výzkumníci vystavili rakovinné buňky čerstvé ananasové šťávě. Zjistili, že šťáva z jádra, stonku a dužiny potlačuje růst buněk rakoviny vaječníků a tlustého střeva.

Než však vědci potvrdí jakoukoli souvislost mezi ananasovým džusem a prevencí nebo léčbou rakoviny, jsou nutné další studie na lidech.

Ananas také poskytuje dobré množství beta karotenu. Ve studii z roku 2018 s 1843 účastníky lidé, kteří jedli více potravin obsahujících beta karoten, vykazovali známky sníženého rizika rakoviny tlustého střeva.

4. Podpora zdravé pokožky

Ananasová šťáva obsahuje vitamín C a beta karoten. Tyto antioxidanty mohou pomoci redukovat vrásky, zlepšit celkovou texturu pokožky a minimalizovat poškození kůže vystavením slunci a znečištění.

Vitamin C také pomáhá s tvorbou kolagenu, což je běžná bílkovina v těle, která dodává pokožce její pevnost a strukturu.

Přečtěte si více o důležitosti vitamínu C zde.

5. Podpora zdraví očí

Obsah vitamínu C v ananasu může pomoci zachovat zdraví očí.

Studie z roku 2017zjistila, že strava bohatá na vitamín C může snížit riziko progrese katarakty o jednu třetinu. 

Tekutina uvnitř oka obsahuje vitamin C. Strava obsahující dostatek vitaminu C může pomoci udržet tuto tekutinu a zabránit rozpadu, který vede k šedému zákalu.

Detox celého těla: 5 způsobů, jak omladit své tělo

Výživa

Jeden šálek konzervované, neslazené ananasové šťávy o hmotnosti 250 gramů (g):

  • 132 kalorií
  • 0,9 g bílkovin
  • 0,3 g tuku
  • 32,2 g sacharidů
  • 0,5 g vlákniny
  • 25 g cukru

Jeden šálek ananasové šťávy je také bohatým zdrojem několika životně důležitých vitamínů a minerálů, včetně:

  • mangan
  • vitamín C
  • thiamin
  • vitamín B-6
  • folát

Ananas také obsahuje následující živiny:

  • draslík
  • hořčík
  • měď
  • beta-karoten

Konzumace

Lidé by měli při rozlévání ovocných šťáv věnovat pozornost velikosti porce. Přestože jsou tyto nápoje bohaté na vitamíny a minerály, obsahují také vysoké množství sacharidů a cukrů.

Ananasová šťáva má přirozeně sladkou, ale kyselou chuť. Nejzdravější je vybrat si ananasový džus, který neobsahuje přidaný cukr.

Lidé si mohou připravit ananasový džus doma, aby z něj měli co největší nutriční přínos. Zpracování a skladování šťávy často snižuje její nutriční obsah.

Tím, že si člověk připraví šťávu doma, si může být jistý, že neobsahuje žádné přidané konzervační látky ani sladidla a že ze zralého ovoce získá maximální nutriční přínos.

Ananas zdraví: Opatření

Někteří lidé mohou po konzumaci ananasové šťávy pociťovat citlivost nebo nepohodlí v ústech, rtech nebo jazyku kvůli přítomnosti bromelainu.

Expozice extrémně vysokému množství bromelainu může způsobit vyrážky, zvracení a průjem.

Bromelain může také interferovat s některými léky, včetně některých léků v následujících třídách:

  • antibiotika
  • léky na ředění krve
  • antidepresiva
  • antikonvulziva

Lidé, kteří tyto léky užívají pravidelně, by se měli poradit se svým lékařem o tom, které potraviny by měli vyloučit ze svého jídelníčku.

Kyselost ananasu a dalších tropických nebo citrusových plodů může způsobit zvýšení pálení žáhy nebo symptomů refluxu u lidí, kteří mají gastroezofageální refluxní chorobu (GERD).

Konzumace příliš velkého množství draslíku může být škodlivá pro jedince, jejichž ledviny nejsou plně funkční. Pokud ledviny člověka nejsou schopny odstranit přebytečný draslík z krve, může tento minerál způsobit stav nazývaný hyperkalémie. Tento zdravotní problém může být u některých lidí fatální.

Nadbytek draslíku může také interferovat s beta-blokátory, léky na srdeční onemocnění a úzkost.

Lidé s alergií na latex jsou častěji než ostatní alergičtí na ananas. Příznaky alergie na latex se mohou pohybovat od mírných až po závažné a mohou zahrnovat následující:

  • otok
  • vyrážky nebo kopřivka
  • bolavý krk
  • žaludeční křeče
  • sípání
  • svědění očí

Každý, kdo po požití ananasové šťávy pociťuje tyto příznaky, by měl navštívit lékaře.

Sdílejte:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..