Citrony zdraví objevte neuvěřitelnou sílu citronu. Zázračný elixír pro zdraví a vitalitu! Nenechte si ujít tuto příležitost, která vám změní život, abyste zvýšili svou celkovou pohodu. Citrony jsou výživné ovoce, které může poskytnout několik zdravotních výhod. Jsou bohatým zdrojem vitamínu C a jejich konzumace může snížit riziko srdečních onemocnění a rakoviny.
Citrony jsou oblíbené ovoce, které lidé používají v malých množstvích k přidání chuti do pečiva, omáček, salátových dresinků, marinád, nápojů a dezertů. Jen zřídka je však konzumují samotné pro jejich intenzivní, kyselou chuť.

Citrony zdraví: Obsah
- Citrony zdraví výhody
- Vitamín C
- Citrony zdraví a výživa
- Citrony zdraví: Tipy
- Citronová voda
- Citrony zdraví souhrn
Citrony jsou dobrým zdrojem vitamínu C. Jeden 58 gramový (g) citron může poskytnout více než 30 miligramů (mg) vitamínu C.
Vitamin C je pro zdraví nezbytný a jeho nedostatek může vést ke zdravotním problémům. První průzkumníci to věděli a brali citrony na své dlouhé cesty, aby pomohli předcházet nebo léčit kurděje, život ohrožující stav, který byl mezi námořníky běžný.
Tento článek se zabývá nutričním obsahem citronů, jejich možnými zdravotními přínosy, způsoby jejich použití v potravinách a případnými zdravotními riziky.
Citrony zdraví: Výhody
Antioxidanty pomáhají odstraňovat volné radikály, které mohou poškozovat buňky z těla. Tyto živiny mohou pomoci předcházet nemocem a posílit zdraví a pohodu.

Zde jsou některé z možných výhod konzumace citronů.
1) Snížení rizika mrtvice
Podle studie z roku 2019 mohou flavonoidy v citrusových plodech pomoci snížit riziko ischemické mrtvice u žen.
Studie dat od téměř 70 000 žen starších 14 let ukázala, že ty, které jedly nejvíce citrusových plodů, měly o 19 % nižší riziko ischemické mozkové příhody než ženy, které je konzumovaly nejméně.
Ischemická cévní mozková příhoda je nejčastějším typem cévní mozkové příhody. Může se to stát, když krevní sraženina blokuje průtok krve do mozku.
Populační studie z roku 2020 ukázala, že dlouhodobá pravidelná konzumace potravin, které obsahují flavonoidy, může pomoci chránit před rakovinou a kardiovaskulárními chorobami. Studie však ukázala, že lidé, kteří kouřili nebo konzumovali hodně alkoholu, měli menší šanci na prospěch.
2) Krevní tlak
Jedna studie z roku 2018 zjistila, že ženy, které pravidelně chodily a každý den konzumovaly citron, měly nižší krevní tlak než ty, které to nedělaly.
K identifikaci role citronu v tomto zlepšení a zjištění, zda konzumace citronu může pomoci snížit krevní tlak, je zapotřebí více výzkumu, protože každodenní chůze může také snížit krevní tlak.
3) Prevence rakoviny
Citrony a citronová šťáva jsou vynikajícím zdrojem antioxidačního vitamínu C. Antioxidanty mohou pomoci zabránit volným radikálům způsobovat poškození buněk, které může vést k rakovině. Jak přesně mohou antioxidanty pomoci předcházet rakovině, však zůstává nejasné.
4) Udržování zdravé pleti
Vitamin C hraje zásadní roli při tvorbě kolagenu, podpůrného systému pokožky. Sluneční záření, znečištění, věk a další faktory mohou mít za následek poškození kůže. Studie na myších z roku 2016 naznačila, že buď konzumace vitaminu C v jeho přirozené formě, nebo jeho lokální aplikace může pomoci předejít tomuto typu poškození.
5) Prevence astmatu
Lidé s astmatem, kteří při nachlazení konzumují vyšší množství vitamínu C a dalších živin, mohou podle jedné recenze zaznamenat méně astmatických záchvatů.
Autoři studie spolu s vědci našli důkazy, že vitamín C prospíval i lidem s bronchiální přecitlivělostí, když měli také běžné nachlazení. Vyzvali však k dalšímu výzkumu.
6) Zvýšení vstřebávání železa
Nedostatek železa je hlavní příčinou anémie.

Spárování potravin s vysokým obsahem vitamínu C s potravinami bohatými na železo maximalizuje schopnost těla absorbovat železo.
Vysoký příjem vitaminu C však může vyvolat gastrointestinální problémy u lidí, kteří užívají doplňky železa. Z tohoto důvodu je nejlepší získávat železo z dietních zdrojů, jako jsou hovězí játra, čočka, rozinky, sušené fazole, zvířecí maso a špenát.
Vymačkání trochu citronové šťávy na salát obsahující listy baby špenátu může pomoci maximalizovat příjem železa i vitamínu C.
7) Posílení imunitního systému
Potraviny s vysokým obsahem vitamínu C a dalších antioxidantů mohou pomoci posílit imunitní systém proti bakteriím, které způsobují běžné nachlazení a chřipku.
Jedna recenze zjistila, že i když se zdá, že doplňky vitaminu C nesnižují výskyt nachlazení v populaci, mohou pomoci zkrátit dobu trvání nachlazení. Vitamin C může také pomoci posílit imunitu u lidí, kteří podstupují extrémní fyzickou aktivitu.
Vymačkáním celého citronu do sklenice horké vody s velkou lžící medu je uklidňující nápoj pro někoho, kdo má kašel nebo rýmu.
8) Hubnutí
Ve studii z roku 2018 hlodavci, kteří konzumovali fenoly z citronové kůry s dietou s vysokým obsahem tuku po dobu 12 týdnů, přibrali méně než ti, kteří citrón nekonzumovali.
V roce 2019 drželo 94 korejských žen v premenopauzálním období s vysokým indexem tělesné hmotnosti (BMI) citronovou detoxikační dietu a jinou dietu po dobu 7 dnů. Ti, kteří drželi citronovou detoxikační dietu, zaznamenali větší zlepšení inzulinové rezistence, tělesného tuku, BMI, tělesné hmotnosti a poměru pasu a boků než ti, kteří drželi jiné diety.
Citrony zdraví: Vitamín C
Je zapotřebí další výzkum, aby se potvrdilo, zda citron může přispět ke snížení hmotnosti, a pokud ano, jak. Vitamin C je základní živina a antioxidant.
Kurděje
Pokud člověk nekonzumuje dostatek vitamínu C, vyvine se u něj nedostatek, který je známý jako kurděje. U nás je vzácný, ale může postihnout lidi, kteří nemají pestrou stravu.
Příznaky se mohou začít objevovat do měsíce po nekonzumaci vitaminu C a zahrnují:
- únava
- malátnost (pocit nevolnosti)
- zánět dásní nebo krvácení dásní
- červené skvrny na kůži v důsledku prasknutí krevních cév pod povrchem
- bolest kloubů
- pomalé hojení ran
- uvolnění zubů
- Deprese
K mnoha z nich dochází, když pojivové tkáně oslabují kvůli nedostatku vitamínu C. Vzhledem k tomu, že vitamín C pomáhá tělu vstřebávat železo, může se u lidí s nedostatkem železa také vyvinout anémie.
Citrony zdraví: Výživa
Jeden citron o hmotnosti 58 gramů (g) obsahuje:
- energie: 16,8 kalorií (kcal)
- sacharidy: 5,41 g, z toho cukry 1,45 g
- vápník 15,1 miligramů (mg)
- železo: 0,35 mg
- hořčík: 4,6 mg
- fosfor: 9,3 mg
- draslík: 80 mg
- selen: 0,2 mikrogramů (mcg)
- vitamín C: 30,7 mg
- folát: 6,4 mcg
- cholin: 3,0 mg
- vitamín A: 0,6 mcg
- lutein + zeaxanthin: 6,4 mcg
Současné dietetické pokyny doporučují příjem 75 mg vitaminu C denně pro ženy ve věku 19 let a starší a 90 mg denně pro muže.
Kuřáci potřebují o 35 mg denně více než nekuřáci.
Citrony také obsahují malé množství thiaminu, riboflavinu, vitamínu B-6, kyseliny pantotenové, mědi a manganu.

Citrony zdraví: Tipy
Na rozdíl od mnoha druhů ovoce citrony po utržení nedozrávají a nezlepšují svou kvalitu. Lidé by měli sklízet citrony, když jsou zralé a skladovat je při pokojové teplotě mimo přímé sluneční světlo.
Citrony se dobře hodí ke slaným i sladkým pokrmům.
Následující zdravé recepty používají citrony:
- Celozrnné těstoviny andělské vlasy s artyčoky a citronem
- Citronové kuře
- Citronovo malinovo mandlové muffiny
Vymačkejte čerstvou citronovou šťávu na ryby, krevety, mušle, kuře. Namísto komerčního produktu podávejte saláty čerstvou citronovou šťávou a malým množstvím olivového oleje s bylinkami. Předpřipravené dresinky často obsahují další sůl, cukr a další přísady a mohou mít vysoký obsah tuku a kalorií.

Citronová voda
Někteří lidé říkají, že citronová voda má širokou škálu výhod, od hubnutí až po zmírnění deprese. V dostatečně vysokém množství mohou různé živiny v citronu produkovat tyto zdravotní přínosy.
Konzumace citronové vody místo šťávy nebo sody však může být prospěšná, protože snižuje příjem cukru. Pití velkého množství citronové vody může také pomoci předejít dehydrataci.
Citrony mají vysoký obsah kyselin, takže jejich šťáva může ovlivnit lidi s:
- Vředy v ústech: Může způsobit pocit štípání.
- Gastroezofageální refluxní choroba (GERD): Může zhoršit příznaky, jako je pálení žáhy a regurgitace.
Citrony zdraví: Souhrn
Živiny v citronech nabízejí několik zdravotních výhod. Z citronu je však obtížné získat všechny potřebné živiny pro jeho kyselou chuť a vysoký obsah kyselin.
Konzumace citronové šťávy jako součást pestré stravy, která zahrnuje spoustu jiného čerstvého ovoce a zeleniny, však může učinit stravu člověka výživnější a zdravější.