Hovězí játra jsou výživná potravina, která má přirozeně vysoký obsah bílkovin, vitamínů, živin a minerálů. Navzdory mnoha výhodám a skutečnosti, že lidé pravidelně konzumují hovězí výrobky, nejsou hovězí játra oblíbenou volbou. Hovězí játra jsou levné a snadno dostupné maso známé jako zdravé a výživné.
Může však také nést určitá zdravotní rizika. Lidé si také nemusí vychutnat jejich jedinečnou chuť, ale mohou připravit určitá jídla, která pomohou zamaskovat jejich chuť.
Článek pojednává o nutričních informacích hovězího jater, o jejich přínosech a rizicích pro zdraví a o některých receptech, které by lidé měli vzít v úvahu.
Hovězích játra – Nutriční informace
100 gramů hovězích játer obsahuje:
- 133 kalorií
- 20,35 g bílkovin
- 4,78 miligramů železa
- 16 814 mezinárodních jednotek vitaminu A
- 1,1 mg vitaminu C, celková kyselina askorbová
- 274 mg cholesterolu
Malé množství hovězích jater může poskytnout více než denní hodnotu mnoha základních živin a obvykle obsahuje více vitamínů než mnoho druhů ovoce a zeleniny.
Jsou také bohatá na vysoce kvalitní bílkoviny a májí nízký obsah kalorií.
Co vlastně jsou hovězí játra?
Hovězí játra jsou orgánové maso krav. Někteří lidé ho mohou také označovat jako droby nebo různé druhy masa.
Tyto pojmy se obvykle vztahují na vnitřní orgány a vnitřnosti zvířat, které řezník po jejich přípravě může odhodit. Droby mohou také zahrnovat srdce, ledviny a jazyk.
Některé kultury nemusí jíst droby, zatímco jiné je konzumují pravidelně a mohou je považovat za pochoutku.
Podobně jako lidská játra jsou hovězí játra nezbytným orgánem pro krávu a plní řadu důležitých funkcí. Některé z těchto životně důležitých funkcí zahrnují. metabolismus, detoxikace a ukládání vitamínů a minerálů, proto jsou játra tak živinově hustá.
Z orgánových mas obsahují zvířecí játra obvykle nejvyšší obsah bílkovin a mají nejlepší aminokyselinový profil. Jsou také velké zdroje vitaminu A a vitamínu B.
Ve skutečnosti mohou někteří lidé díky nutričním výhodám hovězí játra označovat jako superpotravinu.
Zdravotní přínosy konzumace hovězích játer
Hovězí játra jsou hustě výživná a mají řadu zdravotních výhod. Kromě dobrého vitamínového profilu jsou živočišná játra, jako jsou hovězí játra, také bohatá na minerály, včetně zinku , železa , fosforu , selenu a mědi .
Tyto minerály jsou pro tělo dobré následujícími způsoby:
- Zinek podporuje imunitní systém.
- Železo je nezbytné pro správnou produkci hemoglobinu.
- Fosfor pomáhá zdraví kostí a zubů.
- Selen hraje důležitou roli v metabolismu.
- Měď je pro výrobu energie životně důležitá.
Masné výrobky jsou také dobrým zdrojem kompletních bílkovin, protože obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Játra mají nejvyšší obsah bílkovin ze všech orgánů.
Proto může vyvážená strava, která obsahuje hovězí játra, poskytnout mnoho zdravotních výhod a pomoci podpořit imunitní systém, nervový systém, růst, vývoj a reprodukční zdraví.
Doporučené množství konzumace jater je v rozmezí 100–250 g za týden, v závislosti na věku a pohlaví osoby.
Hovězích játra – Rizika
Mezi rizika spojená s konzumací hovězího jater patří konzumace příliš velkého množství vitaminu A, požití mědi a absorpce antibiotik přítomných v játrech.
Vitamin A
Hovězí játra jsou dobrým zdrojem vitaminu A. Ačkoli je vitamin A nezbytný pro dobré zdraví, člověk ho může konzumovat příliš mnoho toho se může vyvinout toxicita vitaminu A. nebo hypervitaminózy .
Toxicita vitaminu A může mít za následek:
- poškození jater
- tlak na mozek
- problémy se zrakem
- kožní změny
- bolest kostí
Měď
Hovězí játra jsou také bohatá na měď. I když je to pro zdraví důležité, konzumace příliš velkého množství mědi může mít za následek toxicitu mědi .
Příliš mnoho mědi může mít vážné účinky na zdraví, jako:
- ztráta červených krvinek
- selhání ledvin
- srdeční selhání
- nemoc jater
- poškození mozku
- smrt
Antibiotika
Jeden článek z roku 2018 uvádí, že hovězí játra mohou někdy obsahovat zjistitelné hladiny antibiotik, což by mohlo být nebezpečné pro lidské zdraví. Může to být způsobeno tím, že zvířata dostávala antibiotika v době jejich porážky.
Rezidua antibiotik přítomná v potravinách může mít za následek rezistenci na antibiotika a způsobit:
- alergické reakce
- anafylaxe
- toxicita
- narušení vývoje embryí
- určité typy rakoviny
Obavy z hovězích jater
Mnoho lidí se může vyhnout konzumaci hovězích játer kvůli zdravotním problémům, včetně cholesterolu, toxicity a přetížení železem.
Potenciální přínosy konzumace hovězího jater pro zdraví však obvykle převažují nad těmito obavami.
Cholesterol
Vzhledem k tomu, že játra přirozeně produkují cholesterol, hovězí játra ho obsahují zhruba 275 mg na 100 g, což z nich dělá potravinu s vysokým obsahem cholesterolu. Z tohoto důvodu může mnoho lidí mít obavu a hovězí játra nejí.
Existuje však málo důkazů, které naznačují, že cholesterol v potravě může způsobit srdeční onemocnění. Pro mnoho lidí může být důležitější omezit nasycené tuky než jen cholesterol.
Když ji člověk konzumuje s mírou, může si přesto pochutnat na hovězích játrech.
Toxicita
Někteří lidé si možná přejí vyhnout se konzumaci jater kvůli roli, kterou hrají v živém organismu: detoxikaci.
I když je pravda, že játra mají důležitou funkci při filtrování toxinů, neukládá se v nich nic. Místo toho játra ukládají mnoho důležitých živin, které mohou tělu skutečně pomoci odstranit toxiny.
Lidé by se však měli snažit konzumovat hovězí játra s mírou, protože jejich přílišná konzumace by mohla vést k toxicitě pro vitamín A a měď.
Kdo by se měl vyhnout hovězím játrům?
Někteří lidé možná budou chtít zvážit vyloučení nebo minimalizaci konzumace hovězích jater, protože mohou ovlivňovat jiné zdravotní faktory nebo problémy, které mají.
Těhotné ženy
Játra obsahují velké množství vitaminu A. Ačkoli je tento vitamin důležitý pro vývoj plodu, vysoké dávky vitaminu A mohou mít nepříznivé účinky. Jedná se především o obavy těhotných lidí ve vyspělých zemích, kteří mají obecně vyšší příjem vitaminu A.
Přebytek vitaminu A může mít teratogenní účinky, jako jsou malformace v nervovém a kardiovaskulárním systému plodu, stejně jako spontánní potrat.
Proto je pro těhotné osoby vhodné omezit nebo se vyhnout potravinám s vysokým obsahem vitamínu A, jako jsou hovězí játra.
Lidé s dnou
lidé s dnou by se měli vyhnout vnitřnosti, včetně jater.
Je to proto, že játra mají vysoký obsah purinů, které se štěpí na kyselinu močovou. Vysoká hladina kyseliny močové může způsobit dnu.
Hovězí játra – Recepty
Lidé si mohou hovězí játra připravit mnoha způsoby. Dají se například používat jako jiné hovězí maso, ale obsahující příchutě, které mohou pomoci zamaskovat jedinečnou chuť jater.
Hovězí játra na cibuli
- Nakrájená játra marinujte asi 1 hodinu v octě z červeného vína a 2 čajových lžičkách medu.
- Nakrájejte jednu nebo dvě cibule a smažte do hnědé barvy.
- Odstraňte cibuli a vhoďte játra do směsi octa a medu.
- Rychle smažte, často obracejte a zajistěte, aby játra již nebyla syrová.
- Játra a cibuli podávejte s octovou omáčkou z červeného vína.
Hovězí játra marinovaná
- Marinujte plátky jater v chladničce přes noc v citronové šťávě nebo vodě s octem, česnekem a bobkovým listem.
- Po marinování osušte a smažte na olivovém oleji, sádle nebo másle, dokud nebudou dobře upečená.
- Jezte tak, jak jsou, nebo přidejte do jídla.
Mletá hovězí játra
- Nasekejte nakrájenou cibuli na másle nebo na kokosovém oleji, poté játra promíchejte a nakrájejte na kousky.
- Vařte několik minut, dokud játra již nebudou syrová.
- Cibuli a játra zpracovávejte v kuchyňském robotu, dokud nebudou rozemletá.
- Používejte jako náhradu za mleté hovězí maso, například v hamburgerové placičce nebo špagetové omáčce.
Hovězí játra doplňky
Pokud si osoba nepřeje konzumovat kravská játra přímo, ale chtěla by ji zahrnout do svého jídelníčku, může zvážit užívání doplňků z hovězí játra.
Ty jsou obvykle k dispozici ve formě tobolek a mohou lidem poskytnout pohodlný způsob, jak do své stravy tuto potravinu zahrnout.
Hovězí játra
Hovězí játra je potravina bohatá na živiny, které mají vysoký obsah bílkovin a nízký obsah kalorií. Ve výsledku může poskytnout řadu potenciálních zdravotních výhod, jako je podpora imunitního a nervového systému.
Protože jsou však tak bohatá na určité vitamíny, mohou lidé pociťovat toxicitu, pokud jích snědí příliš mnoho. Nemusí být také vhodná pro těhotné osoby nebo osoby s dnou.
Proto, pokud se lidé rozhodnou jíst hovězí játra, je vhodné je konzumovat s mírou.