Borůvky zdraví nové benefity
Sdílejte:

Borůvky zdraví borůvky obsahují rostlinnou sloučeninu zvanou antokyan. To dává borůvkám jak jejich modrou barvu, tak mnoho jejich zdravotních výhod. Jeden šálek borůvek poskytuje 24 procent doporučené denní dávky vitaminu C.

Použijte borůvky na vafle, palačinky, jogurt, ovesné vločky nebo cereálie, rozmixujte je do smoothie nebo sirupu nebo je smíchejte do muffinů a sladkých chlebů.

Borůvky zdraví upozornění lidé, kteří užívají léky na ředění krve, jako je warfarin, by se měli před zvýšením příjmu borůvek poradit se svým lékařem, protože vysoký obsah vitaminu K může ovlivnit srážlivost krve.

Borůvky zdraví

Borůvky zdraví

Borůvky jsou výživné, lahodné bobule, které lze použít v různých jídlech. Typ flavonoidu zvaný antokyanin dává borůvkám mnoho z jejich zdravotních výhod. Flavonoidy jsou rostlinné sloučeniny, které mají často silný antioxidační účinek.

Antokyanin je zodpovědný za charakteristickou modrou barvu borůvek. Přispívá také k četným výhodám borůvek.

Konzumace různých druhů ovoce a zeleniny je již dlouho spojována se sníženým rizikem mnoha zdravotních stavů souvisejících s životním stylem.

Mnoho studií naznačuje, že zvýšená konzumace rostlinných potravin, jako jsou borůvky, snižuje riziko obezity, cukrovky, srdečních chorob a celkové úmrtnosti. Rostlinná strava může také podpořit zdraví vlasů a pokožky, zvýšit energii a celkově snížit hmotnost.

Zmrazování borůvek je mezi odborníky často diskutováno. Často se říká, že proces zmrazení může snížit účinnost zdravotních přínosů borůvek. Jedna studie ukázala, že během 6 měsíců skladování se antokyanin degradoval o 59 procent.

To však není potvrzeno a různé zdroje zaujímají různé postoje k tomu, zda zmrazení borůvek snižuje jejich dopad na zdraví. Pokud máte pochybnosti, kupte si čerstvé, organické borůvky.

Ačkoli je zapotřebí další výzkum, borůvky jsou silně spojeny s různými prvky zdravého života.

Borůvky zdraví nové benefity

Udržování zdravých kostí

Borůvky obsahují železo, fosfor, vápník, hořčík, mangan, zinek a vitamín K. Každý z nich je součástí kostí. Dostatečný příjem těchto minerálů a vitamínů přispívá k budování a udržení struktury a pevnosti kostí.

Železo a zinek plní zásadní roli při udržování pevnosti a pružnosti kostí a kloubů.

Nízký příjem vitaminu K byl spojen s vyšším rizikem zlomenin kostí. Dostatečný příjem vitaminu K však zlepšuje vstřebávání vápníku a může snížit ztráty vápníku.

borůvky v lese

Zdraví pokožky

Kolagen je podpůrný systém pokožky. Spoléhá na vitamín C jako základní živinu a pomáhá předcházet poškození kůže způsobenému sluncem, znečištěním a kouřem. Vitamin C může také zlepšit schopnost kolagenu vyhlazovat vrásky a zlepšit celkovou strukturu pokožky.

Jeden šálek borůvek poskytuje 24 procent doporučené denní dávky vitamínu C.

Snížení krevního tlaku

Udržování nízké hladiny sodíku je nezbytné pro udržení krevního tlaku na zdravé úrovni. Borůvky neobsahují sodík.

Obsahují draslík, vápník a hořčík. Některé studie ukázaly, že diety s nízkým obsahem těchto minerálů jsou spojeny s vyšším krevním tlakem. Předpokládá se, že dostatečný příjem těchto minerálů v potravě pomáhá snižovat krevní tlak.

Jiné studie však tato zjištění vyvrátily. Například studie z roku 2021 lidí s metabolickým syndromem zjistila, že každodenní konzumace borůvek po dobu 6 týdnů neovlivnila hladinu krevního tlaku.

Léčba cukrovky

Studie zjistily, že lidé s diabetem 1. typu, kteří konzumují diety s vysokým obsahem vlákniny, mají nízkou hladinu glukózy v krvi, a lidé s diabetem 2. typu, kteří konzumují totéž, mohou mít zlepšenou hladinu krevního cukru, lipidů a inzulínu. Jeden šálek borůvek přispívá 3,6 gramu (g) vlákniny.

Ochrana před srdečními chorobami

Borůvky mohou pomoci zachovat kardiovaskulární zdraví. Obsah vlákniny, draslíku, kyseliny listové, vitamínu C, vitamínu B6 a fytonutrientů v borůvkách podporuje zdraví srdce. Absence cholesterolu z borůvek je prospěšná i pro srdce. Obsah vlákniny pomáhá snižovat celkové množství cholesterolu v krvi a snižuje riziko srdečních onemocnění

Vitamin B6 a folát zabraňují hromadění sloučeniny známé jako homocystein. Nadměrné hromadění homocysteinu v těle může poškodit krevní cévy a vést k srdečním problémům.

Borůvka k snídani s jogurtem je velmi zdravá

Prevence rakoviny

Vitamín C, vitamín A a různé fytonutrienty v borůvkách fungují jako silné antioxidanty, které mohou pomoci chránit buňky před poškozením volnými radikály souvisejícími s onemocněním.

Výzkum naznačuje, že antioxidanty mohou inhibovat růst nádorů, snižovat zánět v těle a pomáhat odvrátit nebo zpomalit rakovinu jícnu, plic, úst, hltanu, endometria, slinivky, prostaty a tlustého střeva.

Borůvky také obsahují folát, který hraje roli při syntéze a opravě DNA. To může zabránit tvorbě rakovinných buněk v důsledku mutací v DNA.

Zlepšení duševního zdraví

Populační studie ukázaly, že konzumace borůvek je spojena s pomalejším úbytkem kognitivních funkcí u starších žen.

Studie také zjistily, že kromě snížení rizika kognitivního poškození mohou borůvky také zlepšit krátkodobou paměť člověka a motorickou koordinaci.

Zdravé trávení, hubnutí a pocit sytosti

Borůvky díky obsahu vlákniny pomáhají předcházet zácpě a udržovat pravidelnost pro zdravý trávicí trakt.

Dietní vláknina je také běžně uznávána jako důležitý faktor při hubnutí a regulaci hmotnosti, protože funguje jako „objemový prostředek“ v trávicím systému. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny zvyšují sytost neboli pocit sytosti a snižují chuť k jídlu. Pocit sytosti po delší dobu může snížit celkový příjem kalorií.

zdravý a chutný borůvkový koláč


Jeden šálek čerstvých borůvek:

  • 84 kalorií
  • 0 g cholesterolu
  • 1,1 g bílkovin
  • 0,49 g tuku
  • 21,45 g sacharidů
  • 3,6 g vlákniny
  • 14,74 g celkových cukrů
  • 24 procent denní dávky vitamínu C
  • 5 procent denního vitamínu B6
  • 36 procent denního vitamínu K
  • Borůvky také poskytují: 9 miligramů (mg) vápníku
  • 0,41 mg železa
  • 114 mg draslíku
  • 9 mg hořčíku
  • 18 mg fosforu
  • 1 mg sodíku
  • 0,24 mg zinku
  • 9 mg folátu
  • Borůvky dále obsahují měď, betakaroten, folát, cholin, vitamíny A a E a mangan.

Kromě antokyanů, vitamínů a minerálů obsahují borůvky rozmanitou škálu fenolických sloučenin, jako je kvercetin, kempferol, myricetin a kyselina chlorogenová. Ty přispívají k antioxidační kapacitě borůvek.

Velké množství bioaktivních sloučenin řadí borůvky vysoko na Index (ANDI). Tento index hodnotí potraviny na základě obsahu vitamínů a minerálů, fytochemického složení a antioxidační kapacity.

Potraviny s největším množstvím živin na kalorii mají nejvyšší hodnocení a borůvky jsou umístěny mezi nejlepšími druhy ovoce a zeleniny, pokud jde o hustotu živin, se skóre ANDI 132.

ANDI je jedním z několika systémů hodnocení výživy potravin, ale je zapotřebí dalšího výzkumu, aby bylo možné určit roli konkrétních potravin v prevenci nemocí.

Borůvky zdraví a strava

Z borůvek lze udělat smoothie nebo je použít jako zálivku na řadu různých jídel a svačin.
Borůvky jsou dostupné čerstvé, mražené, lyofilizované a v želé, sirupech a džemech. Nezapomeňte zkontrolovat štítek mražených a sušených borůvek, zda neobsahuje přidané cukry. Při výběru želé nebo džemů volte celoovocné pomazánky bez přidaných sladidel, šťáv nebo plnidel.

Zde je několik rychlých tipů, jak zahrnout borůvky do stravy

Použijte borůvky jako čerstvé polevy na ovesné vločky, vafle, palačinky, jogurt nebo cereálie pro extra chut a výživu ve vaší snídani.

  • Udělejte si rychlé a snadné smoothie z mraženého ovoce, nízkotučného mléka a jogurtu.
  • Čerstvé nebo sušené borůvky vmíchejte do špenátového salátu s vlašskými ořechy a sýrem feta.
  • Borůvky vmíchejte do muffinů a sladkého chleba.
  • Rozmixujte je v kuchyňském robotu s trochou vody jako součást čerstvého sirupu do dezertů nebo snídaňových jídel.

Borůvky zdraví a rizika

Lidé, kteří užívají léky na ředění krve, jako je warfarin, nesmí náhle změnit příjem borůvek nebo jiných zdrojů vitaminu K. Vitamin K hraje klíčovou roli při srážení krve a mohl by ovlivnit účinek léku na ředění krve.

Celková strava je pro prevenci nemocí a dosažení dobrého zdraví důležitější než jakákoli jednotlivá potravina. Je lepší jíst pestrou stravu jako klíč ke zdravému životu, než se soustředit na jednotlivé potraviny.

Sdílejte:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..