Angrešt zdraví je kyselé ovoce, které má vysoký obsah živin, včetně vitamínu C, a má několik potenciálních zdravotních výhod. Lidé jedí angrešt v čerstvé nebo konzervované formě. Někteří lidé jej používají také jako doplněk nebo kosmetický přípravek. Amla, také známá jako indický angrešt, je spojována s několika zdravotními přínosy.
Tento článek pojednává o angreštu a zkoumá osm potenciálních přínosů pro zdraví. Kromě toho vysvětluje, jak používat angrešt, a zabývá se případnými bezpečnostními problémy.
Angrešt zdraví
Angrešt je obecný název pro malý kulatý jedlý plod. Lidé používají plody angreštu k výrobě koláčů, želé a džemů. Některé odrůdy mají navíc bylinné vlastnosti a lidé tuto rostlinu používají v alternativní medicíně.
Existují různé typy angreštů z různých regionů, včetně:
Angrešt evropský
Zelený a chlupatý plod, jehož botanický název je Ribes grossularia. Je původní v Evropě severozápadní Africe a západní, jižní a jihovýchodní Asii. Lidé jedí evropský angrešt v pudincích, džemech a koláčích.
Americký angrešt
Zelené až nafialovělé ovoce, které přirozeně roste na severovýchodě a středozápadě Spojených států. Lidé běžně sázejí americký angrešt v ovocných nebo zeleninových zahradách a jeho botanický název je Ribes hirtellum.
Angrešt indický (ovoce Amla nebo Emblic)
Žlutozelené ovoce, které roste v Indii, jihovýchodní Asii, Číně, Íránu a Pákistánu. Jeho botanický název je Emblica OfficinalisTrusted Source.
Angrešt zdraví je výživné jídlo
Angrešt je výživné ovoce s nízkým obsahem kalorií a tuku a může někomu pomoci dosáhnout denního množství živin v rámci vyvážené stravy.
Navíc vláknina, kterou obsahuje, může pomoci udržovat pravidelné pohyby střev, umožnit jim cítit se syté a řídit svou váhu.
Angrešt obsahuje následující prospěšné živiny
- vitamíny
- minerály
- vlákno
- antioxidanty, jako jsou fenoly a flavonoidy
Na 100 (g) obsahuje syrový angrešt
- Vláknina 4,3 gramů (g)
- Vitamín C 27,7 miligramů (mg)
- Vitamín A, RAE 15 mikrogramů (mcg)
- Kalorie 44 kcal
Angrešt je zdraví proti stárnutí a ochraně pleti
Přírodní fytonutrienty, které angrešt obsahuje, mohou být prospěšné pro pokožku a stárnutí.
Laboratorní studie z roku 2020 například zjistila, že indický angrešt má antioxidační, antielastázové a antikolagenázové účinky (látky, které hrají roli při tvorbě vrásek a stárnutí pleti).
Angrešt zdraví výzkum naznačuje, že druh Phyllanthus, jehož součástí je indický angrešt, může chránit pokožku před slunečním zářením a poškozením DNA pokožky UV zářením.
Vzhledem k tomu, že indický angrešt obsahuje vitamín C a další antioxidanty, výrobci používají extrakt v pleťových přípravcích, včetně krémů a sér.
Angrešt obsahuje několik antioxidačních sloučenin,
- antokyany
- flavonoidy
- fenolové kyseliny
Antioxidanty, které angrešt obsahuje, mohou hrát zásadní roli v prevenci chronických onemocnění tím, že působí proti procesům oxidativního stresu v těle.
Výzkum spojuje oxidační stres s rozvojem mnoha poruch
- rakovina
- cukrovka
- neurodegenerace
- kardiovaskulární choroby
- revmatoidní artritida
- nemoc ledvin
- oční onemocnění
Zařazení angreštu jako součásti vyvážené stravy proto může zdraví prospět.
Angrešt je antikarcinogenní
Studie z roku 2022 naznačuje, že indický angrešt může mít potenciál jako protirakovinný prostředek. Laboratorní studie na zvířatech ukazují, že ovoce snižuje výskyt a počet nádorů na různých místech orgánů.
Výše uvedená studie ukazuje, že indický angrešt má protizánětlivé a antimutagenní vlastnosti. Lidský výzkum indického angreštu a rakoviny je však omezený.
Angrešt zdraví pro srdce a krev
Malá studie ukázala, že 500 mg indického angreštu ve formě koncentrovaného energetického doplňku denně po dobu 21 týdnů zlepšilo endoteliální funkci v krevních cévách (které reguluje srážení krve), snížilo oxidační stres a snížilo hladinu cholesterolu.
Kromě toho vědci dospěli k závěru, že ellagitaniny a kyselina ellagová v ovoci mohou regulovat krevní procesy a zabránit arteriální trombóze.
Další studie naznačila, že 14 týdnů užívání doplňků obsahujících indický angrešt snížilo kardiovaskulární rizikové faktory u dospělých s nadváhou a obezitou.
Angrešt snižuje hladinu cukru v krvi
Vědci použili listy, plody a květy indického angreštu ke studiu jejich účinků na cukrovku. Důvěryhodný zdroj důkazů naznačuje, že ellagitaniny, sloučeniny v angreštu, mohou snižovat hladinu glukózy v krvi a mohly by být potenciálně použity jako léčba cukrovky. Většina výzkumů se však provádí na zvířatech a studie na lidech jsou neprůkazné.
Chcete-li zůstat co nejzdravější, seznamte se s angreštem
Pravděpodobně ho znáte jako kyselé a hořce chutnající ovoce, které se vaše matka snažila přidat do nějakého receptu. Angrešt zdraví konzumace angreštu v jakékoli formě je prospěšná. V Indii je jeho použití velmi časté, protože jeho přínosy byly předávány z generace na generaci.
Ale kromě jeho tradičního použití, v současné době mnoho vědeckých studií podporuje jeho výhody v léčbě a prevenci různých onemocnění.
Pomáhá v boji proti nachlazení
Angrešt zdraví je nejbohatším známým přírodním zdrojem vitamínu C, o kterém je známo, že má vynikající vlastnosti na posílení imunity a antioxidační účinky. Pravidelná konzumace vitaminu C je spojena s lepší výkonností makrofágů a dalších buněk imunitního systému.
V případě antioxidantů umožňující metabolismus volných radikálů, které vznikají při reakcích mezi kyslíkem a vodíkem z potravy a životního prostředí. Volné radikály jsou zodpovědné za předčasné stárnutí a poškození buněk: konzumace angreštu pomáhá při jeho snižování.
Angrešt a zdraví snižuje hladinu cholesterolu
Angrešt a zdraví pomáhají snížit hladinu cholesterolu.
Angrešt pomáhá při snižování špatného cholesterolu a udržuje optimální hladinu dobrého cholesterolu. Dokáže snížit hromadění tuků v tepnách a žilách. Snižuje riziko aterosklerózy a podporuje zdravý oběh spolu s celkovým kardiovaskulárním zdravím.
Angešt podpuruje zdravé hubnutí
V různých studiích byly prokázány vlastnosti angreštu s vysokým spalováním tuků. Tato rostlina urychluje metabolismus, zlepšuje syntézu bílkovin a snižuje ukládání tuku. Podporuje také redukci tekutin, protože podporuje diurézu s vylučováním organických toxinů močí.
Pro svůj vliv na váhu je užitečný při kontrole obezity, zejména u lidí s nemocemi, jako je cukrovka a kardiovaskulární problémy.
Angrešt pomáhá zlepšit trávicí procesy
Toto ovoce je vláknité a jeho obsah vlákniny stimuluje střevní průchod. Indická populace konzumuje stravu bohatou na vlákninu, avšak v zemích, jako jsou Spojené státy americké a v mnoha regionech Evropy jako je to u nás tomu tak není, proto mají lidé tendenci trpět zpomaleným průchodem střev, zácpou a dalšími zažívacími potížemi.
Obsah vlákniny v angreštu tyto problémy snižuje. Také na úrovni žaludku podporuje trávení, protože zvyšuje působení žaludečních šťáv na rozklad potravy.
Angrešt zdraví vynikající protizánětlivé vlastnosti
Četné studie prokázaly účinnost extraktu angreštu na sennou rýmu, artritidu, osteoporózu a bolesti kloubů. Tato rostlina je schopna působit na buněčné úrovni, snižovat expresi prozánětlivých buněk, jako jsou cytokiny, cox a další mediátory, které jsou přítomny u chronických onemocnění, jako je revmatoidní artritida, rakovina a další.
Podporuje zdravou hladinu glukózy v krvi
Angrešt napomáhá metabolismu podporuje vychytávání glukózy a pomáhá udržovat optimální hladinu glukózy v krvi .
Snižuje také oxidační stres a chrání buňky slinivky břišní před oxidačním poškozením a pomáhá při uvolňování inzulínu, zabraňuje výkyvům cukru po jídle.
Angrešt a pozitivní účinky na rakovinu
Různé studie zjistily, že konzumace extraktu je schopna zabránit procesu onkogeneze, k tomu dochází ze 4 hlavních mechanismů:
- Omezení a prevence poškození na úrovni struktury DNA buněk
- Snižuje poškození způsobené oxidací volných radikálů ve vysoce citlivých tkáních, jako jsou játra, mozek, prsa, tlusté střevo a plicní tkáně.
- Snižuje škodlivou enzymatickou aktivitu, zejména cytochrom P450, jaterní enzymy, které se účastní mnoha metabolických drah v těle. Dodržování životního stylu založeného na konzumaci ovoce, jako je angrešt, může výrazně snížit riziko rakoviny.
- Snižuje aktivaci prozánětlivých buněk, různé typy rakoviny pocházejí z chronických zánětlivých procesů, které podporují změny na buněčné úrovni. Živiny a různé enzymy v extraktu angreštu pomáhají snižovat buněčnou zánětlivou reakci díky jeho silnému antioxidačnímu účinku.
Největší výběr vitamínů a doplňků stravy v ČR
Angrešt zdraví léčby rakoviny
Studie ukazují, že angrešt má vysoký protinádorový účinek, zejména u některých druhů rakoviny, jako je rakovina tlustého střeva a plic. Extrakt z tohoto ovoce může vyvolat apoptózu rakovinných buněk, aniž by ovlivnil zdravé tělesné buňky.
V jiných případech neindukují apoptózu, ale mohou zastavit rychlost růstu nádoru, což poskytuje čas pro konvenční farmakologickou léčbu k napadení maligních buněk.
Angrešt v přírodní kosmetice
Vysoký obsah vitamínu C z něj dělá vynikající antioxidant také obsahuje vysoké hladiny Emblicaninu A a B. Jeden z nejsilnějších a nejúčinnějších antioxidantů, bioflavonoidy, třísloviny a kombinaci fenolů, včetně kyseliny gallové a kyseliny ellagové.
Všechny tyto antioxidační složky společně přispívají ke snížení oxidace buněk a množení volných radikálů, které přispívají ke stárnutí pokožky i vlasů.
Účinky na kůži
Používá se jako tonikum pro svou velkou adstringentní sílu, odstraňuje nečistoty, hloubkově čistí a čistí pleť a dodává obličeji zářivost. Amla je indikována pro všechny typy pleti, zejména pro tu matnou nebo devitalizovanou a pro zralou pleť. Je skvělým regenerátorem pokožky, který pomáhá bojovat proti známkám stárnutí.
Účinky na růst vlasů
Je to silný vlasový regenerátor, stimuluje kořínky, posiluje je a podporuje jejich růst, protože stimuluje vlasové folikuly. Také zpomaluje váš pád (kromě případů vrozené alopecie). Jeho antioxidační síla slouží k boji proti předčasnému šedivění. Má také kondicionační účinek, dodává vlasům hebkost a lesk, zlepšuje jejich strukturu a zabraňuje třepení konečků.
Angrešt zdraví doplňky stravy
V současné době jsou distribuovány po celém světě, mohou být dostupné v bio obchodech, na některých trzích s kořením a samozřejmě na internetových stránkách nakupování.
Jaké jsou výrobky z angreštu ?
- Koncentrované šťávy
- Prášky
- Kapsle
- Olej
- Šampon
- Krémy na obličej a tělo
- Intenzivní vlasové kúry
- Ovoce, na některých trzích lze ovoce Amla zakoupit
Jednou z nejpoužívanějších prezentací jsou kapsle z výtažkem angreštu , aby se zabránilo klasické hořké chuti existují však práškové formy smíchané s jinými rostlinami, které pomáhají zlepšit chuť.
Při nákupu produktu na bázi Amla si musíte ověřit, že podíl rostliny je převládající, takže spotřebujete přiměřené množství, abyste ocenili všechny jeho výhody.
Angrešt je výborný máme ho moc rádi. Ani jsem nevěděla, že je tak zdravý. Babička z něho dělala zavařeniny a také sirup. Já ho používám na naši oblíbenou bublaninu.
Jana
Dobrý den Janičko! Děkuji za Váš komentář. Je skvělé, že máte rádi angrešt a že jste se dozvěděla o jeho zdravotních výhodách. Zavařeniny a sirup z angreštu od babičky zní jako skvělé vzpomínky. A bublanina s angreštem zní jako lahodná kombinace! Angrešt je opravdu plný vitamínů a antioxidantů, které jsou pro naše zdraví prospěšné. Máte nějaký oblíbený recept s angreštem, který byste s námi chtěla sdílet? Těším se na Vaši odpověď! S pozdravem, Jana
Angešt recept nám moc chutná angrešt s řeckým jogurtem s tím hustým dá se koupit v akci ta půlkilová pixla. Recept je jednoduchá a zvládne ho každý. Žádné speciální postupy dělejte to intuitivně d,e návodu.
Angešty vložte do zapékací mísy, posypte cukrem a pečte na střední polici trouby odkryté po dobu 20–30 minut, nebo dokud nezměknou, vyzkoušejte špejlí. Poté jescedte, aby z nich vytekla přebytečná šťáva. Nyní si asi čtvrtinu uvařených angreštů nechte na později, zbytek dejte do mísy kuchyňského robotu, přidejte 4 lžíce odložené šťávy a vyšlehejte na hustou kaši.
Poté nechte pyré vychladnout, pak vylijte jogurt do misky, zamíchejte a pak vmíchejte polovinu pyré. Nyní tuto směs nalijeme do servírovacích sklenic, navrch přidáme zbytek pyré a nakonec přidáme odložený angrešt.
Sklenice zakryjte přilnavou fólií a chlaďte výborné v létě můžete si upravit dle chuti přidat třeba borůvky na ozdobu jak kdo chce.