Banán zdraví zásadní obsah základních živin, které mohou mimo jiné zlepšit zdraví srdce, pomáhají zvládat krevní tlak a zvyšují náladu člověka. Konzumace banánů může pomoci snížit krevní tlak a může snížit riziko rakoviny.
Tento článek se podívá na potenciální zdravotní přínosy banánů, jako je zlepšení zdraví srdce a podpora pravidelnosti. Zkoumá také možná zdravotní rizika, která lékaři spojují s banány.
Banán zdraví: Výhody
Krevní tlak
Všeobecně se doporučuje lidem, aby snížili příjem soli nebo sodíku a zvýšili konzumaci potravin, které obsahují draslík. Draslík může pomoci řídit krevní tlak a snížit zátěž kardiovaskulárního systému. Střední banán poskytuje téměř 9 % denní potřeby draslíku.
Astma
Studie z roku 2019 naznačila, že konzumace banánů může pomoci zabránit sípání u dětí s astmatem. Jedním z důvodů může být obsah antioxidantů a draslíku v banánech. K potvrzení těchto zjištění je však zapotřebí dalšího výzkumu.
Rakovina
Laboratorní výzkumy ukázaly, že lektin, protein, který se vyskytuje v banánech, může pomoci zabránit růstu leukemických buněk.
Lektin působí jako antioxidant. Antioxidanty pomáhají tělu odstraňovat molekuly známé jako volné radikály. Pokud se nahromadí příliš mnoho volných radikálů, může dojít k poškození buněk, což může vést k rakovině.
V roce 2016 výzkumníci poznamenali, že děti, které konzumovaly banány, pomerančový džus nebo obojí, měly nižší riziko rozvoje leukémie.
Autoři studie navrhli, že by to mohlo být způsobeno obsahem vitamínu C, protože i ten má antioxidační vlastnosti.
Zdraví srdce
Banány obsahují vlákninu, draslík, folát a antioxidanty, jako je vitamín C. To vše podporuje zdraví srdce.
Recenze z roku 2016 zjistila, že lidé, kteří dodržují dietu s vysokým obsahem vlákniny, mají nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění než lidé na dietě s nízkým obsahem vlákniny. Ti, kteří konzumovali více vlákniny, měli také nižší hladiny lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL), neboli „špatného“ cholesterolu.
Diabetes
Lékaři doporučují jíst banány a další ovoce, protože obsahují vlákninu. Poznamenávají, že konzumace vlákniny může pomoci snížit hladinu cukru v krvi.
Autor recenze z roku 2019 dospěl k závěru, že konzumace stravy s vysokým obsahem vlákniny může snížit riziko cukrovky 2. typu a může snížit hladinu cukru v krvi u těch, kteří již touto nemocí trpí.
Zdraví trávení
Banány obsahují vodu a vlákninu, obojí podporuje pravidelnost a podporuje zdraví trávení. Jeden střední banán poskytuje přibližně 10 % denní potřeby vlákniny.
Banány jsou také součástí přístupu známého jako BRAT dieta, kterou někteří lékaři doporučují k léčbě průjmu. BRAT znamená banány, rýži, jablečný protlak a toasty.
Průjem může vést ke ztrátě vody a elektrolytů, jako je draslík. Banány mohou tyto živiny nahradit.
Podle studie z roku 2016 mohou potraviny s vysokým obsahem vlákniny vyvolat nadýmání, plynatost a žaludeční křeče u lidí se zánětlivým onemocněním střev (IBD). Nicméně, banány mohou zlepšit příznaky, uzavřeli autoři.
Zachování paměti a zlepšení nálady
Banány obsahují tryptofan, aminokyselinu, která může pomoci zachovat paměť, zvýšit schopnost člověka učit se a pamatovat si věci a regulovat náladu.
Draslík
Banány jsou bohaté na minerál draslík. Draslík pomáhá udržovat hladinu tekutin v těle a reguluje pohyb živin a odpadních produktů dovnitř a ven z buněk.
Draslík také pomáhá svalům se stahovat a nervovým buňkám reagovat. Udržuje pravidelný tep srdce a může snížit vliv sodíku na krevní tlak.
Draslík může snížit riziko tvorby ledvinových kamenů s věkem. Zdravé ledviny se zase starají o to, aby v těle zůstalo správné množství draslíku.
Jeden středně velký banán obsahuje 422 miligramů (mg) draslíku.
Nejlepší je pokusit se získat draslík z potravinových zdrojů, jako jsou banány. Jinak jsou doplňky draslíku k dispozici ke koupi online.
Výživa
Níže uvedená tabulka ukazuje množství každé živiny ve středně velkém banánu. Také ukazuje, kolik dospělý potřebuje jednotlivé živiny. Požadavky se liší podle pohlaví a věku jedince.
Živina | Množství v jednom středním banánu | Denní potřeba dospělého |
Energie (kalorie) | 105 | 1,800–3,000 |
Sacharidy v gramech (g) | 27, včetně 14,4 g cukru | 130 |
Vláknina (g) | 3.1 | 25.2–33.6 |
Bílkoviny (g) | 1.3 | 46–56 |
hořčík (mg) | 31.9 | 320–420 |
fosfor (mg) | 26 | 700 |
draslík (mg) | 422 | 4,700 |
Selen v mikrogramech (mcg) | 1.9 | 55 |
cholin (mg) | 11.6 | 425–550 |
vitamín C (mg) | 10.3 | 75–90 |
Folát (mcg DFE) | 23.6 | 400 |
Beta karoten (mcg) | 30.7 | Žádná data |
Alfa karoten (mcg) | 29.5 | Žádná data |
Alfa a beta karoten, selen, cholin a vitamin C mají antioxidační vlastnosti.
Banány ve stravě
Čerstvé banány jsou k dispozici po celý rok. Na rozdíl od některých druhů ovoce banány po utržení dále dozrávají.
Banány budou stabilně dozrávat při pokojové teplotě. Aby dozrály rychleji, mohou je lidé zkusit uchovávat v papírovém sáčku.
Chlazené banány dozrávají pomaleji. Vnější slupka banánu v lednici ztmavne, ale samotný banán zůstane déle neporušený.
Tipy pro podávání a stravování
Zde je několik tipů pro použití banánů:
- Přidejte nakrájený banán do své ranní cereálie nebo ovesné kaše pro výživnější snídani.
- Rozmačkejte zralé banány a použijte jako náhradu másla nebo oleje v pečivu.
- Přidejte rozmačkané banány do muffinů, sušenek a koláčů pro přirozeně sladkou chuť.
- Přidejte banány do smoothie.
- Vezměte si banán do práce nebo do školy jako zdravou přenosnou svačinu.
Ostatní banánové produkty
Mezi další banánové produkty patří banánové lupínky a banánový prášek. Lidé by si měli před nákupem zkontrolovat etiketu zpracovaných produktů, protože mohou obsahovat přidaný cukr, sůl nebo tuk.
Rizika
Někteří lidé by si měli dávat pozor, aby nejedli příliš mnoho banánů.
Beta-blokátory: Lékaři tyto léky často předepisují, aby snížili riziko komplikací, které spojují s kardiovaskulárním onemocněním. Beta-blokátory mohou zvýšit hladinu draslíku v krvi.
Nadměrná konzumace draslíku může být škodlivá pro ty, jejichž ledviny nejsou plně funkční. Pokud ledviny nejsou schopny odstranit přebytečný draslík z krve, může to být smrtelné. Lidé, kteří užívají beta-blokátory, by měli jíst potraviny s vysokým obsahem draslíku, jako jsou banány, s mírou.
Co dalšího byste měli vědět o přírodních beta-blokátorech? Zjistěte zde.
Alergie: Banány mohou u některých lidí vyvolat alergickou reakci. Každý, kdo pociťuje svědění, kopřivku, otok, sípání nebo potíže s dýcháním, by měl okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Závažná reakce může vést k anafylaxi, která může být život ohrožující.
Migréna : Banány mohou u některých lidí vyvolat migrénu.
Souhrn výhody a rizika
Banány jsou oblíbené ovoce, které obsahuje základní živiny, které pomáhají udržovat člověka zdravého.
Stojí za zmínku, že zatímco živiny v banánech mohou posílit zdraví a předcházet nemocem, konzumace banánů nemusí mít stejný dopad na každého.
Strava bohatá na čerstvé ovoce a zeleninu však poskytne řadu základních živin, které mohou pomoci udržet člověka v pohodě.
Mohou lidé s cukrovkou jíst banány?
Osoba s cukrovkou musí pečlivě zvážit obsah každého jídla. Zatímco ovoce a zelenina obsahují širokou škálu základních živin, některé mohou způsobit skoky v krvi.
Umírněná konzumace banánů je pro lidi s cukrovkou z větší části bezpečná.
Banány rostou na rostlinách, které mohou mít 50–150 banánů v každém trsu. Obchody prodávají menší trsy a jednotlivé banány v různých velikostech, od malých po extra velké.
V závislosti na velikosti ovoce mohou banány obsahovat 19–35 gramů (g) sacharidů na porci, což může být důležitým faktorem pro jedince s diabetem.
Na druhou stranu mají banány nízký glykemický index (GI). GI potraviny je měřením toho, jak moc ovlivňuje hladinu cukru v krvi.
Tento článek vyhodnotí, zda jsou banány bezpečné pro ty, kteří mají cukrovku, a jaké faktory by lidé měli zvážit.
Člověk s cukrovkou si může banány dopřát s mírou jako součást vyvážené stravy.
Obsah vitamínů, minerálů a vlákniny v banánech může dokonce nabízet zdravotní výhody pro lidi s cukrovkou, pokud jedinec nejí nadměrné porce.
Jedna malá studie z roku 2015 zjistila, že konzumace 250 nebo 500 g banánů každý den ke snídani významně snížila hladinu cukru v krvi u lidí s cukrovkou 2. typu a vysokým cholesterolem.
Vědci však také poznamenali, že k potvrzení účinku banánů na hladinu cukru v krvi klinicky užitečným způsobem by byla nutná rozsáhlejší studie.
Studie z roku 2018 uvádí, že ačkoli ovoce s nižším GI je pro lidi s cukrovkou lepší volbou než ovoce s vysokým GI, obojí může pomoci snížit riziko vzniku cukrovky u člověka.
Nota Petra poznamenává, že lidé s cukrovkou mohou začlenit ovoce do dobře vyvážené stravy mnoha způsoby, například tím, že sní malý kousek celého ovoce nebo půl šálku ovocného salátu jako dezert.
Vaření a příprava
Příprava některých zpracovaných banánových produktů může způsobit, že jsou méně vhodné pro lidi s cukrovkou.
Například někteří výrobci potravin prodávají sušené banánové lupínky jako zdravou pochoutku nebo svačinu.
Mohou však obsahovat přidané cukry nebo sirupy pro zvýraznění chuti, což by mohlo zvýšit hladinu cukru v krvi.
Kromě toho jsou velikosti porcí u sušeného ovoce obvykle mnohem menší než u čerstvého ovoce, takže nemusí být tak syté.
Ujistěte se, že pečlivě čtete nutriční štítky a omezte nebo se vyhněte sušenému ovoci, které obsahuje vysoké množství přidaného cukru.
Dietní a bezpečnostní tipy
Následující tipy mohou pomoci osobě s cukrovkou bezpečně zařadit banány do jídel a svačin.
Spojte banány se „zdravým“ zdrojem tuku nebo bílkovin
Jíst banán spolu se zdrojem nenasycených tuků, jako je mandlové nebo arašídové máslo, pistácie, slunečnicová semínka nebo vlašské ořechy, může mít pozitivní vliv na hladinu cukru v krvi a zvýraznit chuť ovoce.
Další zdravou možností pro lidi s cukrovkou je spárovat banán se zdrojem bílkovin, jako je řecký jogurt.
To člověku pomůže cítit se déle sytý a může podpořit hubnutí, což může zlepšit regulaci krevního cukru.
Zvažte konzumaci nezralého banánu
Podle recenze se s dozráváním banánů zvyšuje jejich obsah škrobu odolného vůči enzymům a snižuje se obsah pektinu, což je druh vlákniny.
Z tohoto důvodu nezralé banány obvykle obsahují méně cukru než zralé banány. Nezralé banány také obsahují odolnější škrob – typ molekuly škrobu, která odolává trávení, což vede k pomalejšímu a lépe zvládnutelnému zvýšení hladiny cukru v krvi.
Jezte menší banány
Velikost porce může určit množství cukru, které člověk zkonzumuje v banánu.
Banány jsou dostupné v mnoha velikostech. Člověk zkonzumuje méně sacharidů, pokud si vybere menší banán, což bude mít menší dopad na hladinu cukru v krvi.
Například malý banán obsahuje asi 23 g sacharidů na porci, zatímco extra velký banán obsahuje necelých 35 g sacharidů.
Kolik můžete sníst za den?
Odpověď na tuto otázku závisí na jednotlivci, jeho úrovni aktivity a na tom, jak banány ovlivňují hladinu cukru v krvi.
U některých lidí může být hladina cukru v krvi citlivější na banány než u jiných. Vědět, jak banány ovlivňují hladinu cukru v krvi konkrétního jedince, jim může v případě potřeby pomoci zvládnout jejich léky a injekce inzulínu.
Proto je nejlepší poradit se o zařazení banánů do jídelníčku pro cukrovku s lékařem nebo registrovaným dietologem.
Přečtěte si více o vztahu mezi ovocem a cukrovkou zde.
Sledujte sacharidy
Jeden střední 17 cm banán :) sám o sobě obsahuje přibližně 27 g sacharidů. Osoba by měla spolupracovat se zdravotnickým pracovníkem, aby definoval svůj cílový příjem sacharidů.
Lékař nebo dietolog může také praktickým způsobem poskytnout podrobnější informace o velikosti porcí a vyváženém příjmu vlákniny, bílkovin, tuků a sacharidů.
Osoba by měla pečlivě dodržovat plán stravování pro diabetes.
Mějte na paměti, že jíst banán spolu s jiným zdrojem sacharidů, jako je toast nebo cereálie, znamená, že celkový příjem sacharidů z tohoto jídla je vyšší. V závislosti na stravovacím plánu a nutričních potřebách člověka může lékař nebo dietolog doporučit výměnu sacharidů v pozdějším jídle.
Alternativně, po jídle, které je lehčí na sacharidy, si člověk může vychutnat malý banán jako svačinu, aby vyvážil příjem sacharidů.
Zvyšují banány krevní tlak?
Banány jsou bohaté na draslík, důležitou mikroživinu, která může podporovat zdravé hladiny krevního tlaku.
Ve skutečnosti jedna studie zjistila, že častá konzumace několika druhů ovoce, včetně banánů, byla spojena se snížením krevního tlaku.
Některé výzkumy navíc naznačují, že strava bohatá na draslík by mohla snížit riziko mrtvice – stavu, který je často důsledkem vysokého krevního tlaku – o přibližně 25 %.
Výživa
Celkově jsou banány bohaté na živiny, mají nízký obsah nasycených tuků a sodíku a jsou bohaté na vlákninu.
Jsou také klíčovým zdrojem draslíku, minerálu, který pomáhá vyrovnávat hladinu sodíku v krvi.
Banány poskytují dobrou kombinaci dalších živin, včetně:
- vitamín B6
- mangan
- hořčík
- vitamín C
Kdo by se měl banánům vyhýbat?
Jedinci s diabetem si mohou banány a jiné ovoce užívat s mírou jako součást zdravé a vyvážené stravy.
Před provedením jakýchkoli změn ve stravovacím plánu by se však měl člověk poradit s lékařem nebo dietologem, zejména pokud užívá léky na cukrovku nebo jiné zdravotní stavy.
Například některé léky používané k léčbě vysokého krevního tlaku mohou zvýšit hladiny draslíku v krvi, což by mohlo způsobit negativní vedlejší účinky, pokud by byly spárovány s dietou s vysokým obsahem draslíku.
Navíc lidé s chronickým onemocněním ledvin mohou potřebovat omezit příjem potravin bohatých na draslík, jako jsou banány, aby se zabránilo zvýšení hladiny draslíku v krvi.
Odneste si
Osoba s diabetem by měla do své stravy zařadit různé čerstvé, celistvé potraviny, jako je ovoce a zelenina bohaté na živiny.
Banány jsou bezpečné a výživné ovoce pro lidi s cukrovkou, které jedí střídmě jako součást vyváženého, individuálního stravovacího plánu.
Pro přesnější dietní plán nebo personalizovaná doporučení je dobré poradit se s registrovaným dietologem nebo specialistou na cukrovku.
Odborné texty jsou čerpány z autoritativních důvěryhodných zdrojů představují názory našich lékařských odborníků. Veškerý obsah je přísně informativní a neměl by být považován za lékařskou pomoc.